Hufvudstadsbladet

Finland trea i VM-genrepet – ”alla måste förbättra”

Finlands kvartett tog tredje plats i vinterns enda stafett i världscupe­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Johanna Matintalo stod för en stark insats under inlednings­sträckan och var i ytterst knapp ledning i växlingen efter fem kilometer. Under andra sträckan såg Kerttu Niskanen till att skapa en lucka till Finlands värsta rivaler – fast Norges Therese Johaug som väntat ryckte ifrån.

– Jag hade hoppats att få komma iväg några sekunder före Therese och hinna till den första bron innan hon skjuter förbi. Johanna gav mig ett bra utgångsläg­e och jag gick ut för att kämpa så bra det gick, säger Niskanen.

– Therese är hård. Man fick ta i ordentligt för att hållas där jag var. Jag är helt nöjd.

Niskanen avgjorde

Niskanen växlade som tvåa, endast sju sekunder bakom Johaug, och lyckades distansera USA, Sverige och Ryssland med ungefär 25 sekunder. USA hade Tour de Ski-vinnaren Jessica Diggins på andra sträckan, Ryssland hade Natalia Neprjajeva, och Sverige Emma Ribom.

På förhand sett var Laura Mononens form det största frågeteckn­et. Hon lyckades hålla Finland på andra plats, men avståndet till Sverige och Ryssland minskade till tio sekunder under tredje sträckan. Under fjärde sträckan kom Sveriges ankare Ebba Andersson snabbt ikapp Krista Pärmäkoski. De skidade det första varvet tillsamman­s tills Andersson ryckte ifrån under det andra varvet. Finland blev trea.

– Jag skulle ha varit överraskad om hon inte ryckt, säger Pärmäkoski.

”Måste förbättra”

– Som helhet var det en bra stafett, men man måste komma ihåg att Ryssland får ett bättre lag, USA får säkert ett bättre lag, Alla måste förbättra om vi ska vara med i podiumstri­den i VM, säger Pärmäkoski.

Ryssland saknade Julia Stupak, som är sjuk, och Tatjana Sorina, som är skadad. Stupak var tvåa och Sorina fyra totalt i Tour de Ski nyligen. Det är inte heller troligt att Sophia Laukli och Caitlin Patterson kör tredje och fjärde sträckorna för USA i VM. Det är dock de två lagen som är Finlands främsta konkurrent­er om tredje plats i VM.

Sverige kommer att vara betydligt starkare i VM med åtminstone Frida Karlsson och Linn Svahn i laget.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Kerttu Niskanen lämnade över till Laura Mononen med ett bra försprång till USA och Sverige.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Kerttu Niskanen lämnade över till Laura Mononen med ett bra försprång till USA och Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland