Hufvudstadsbladet

Topp-15 för Korhonen i tufft sällskap i Abu Dhabi

- HBL-TT

Mikko Korhonen fick en smaklig start på säsongen i Europatour­ens premiär i Abu Dhabi.

Korhonen tappade sju placeringa­r under den sista rundan men placerade sig ändå 15:e i den högklassig­a tävlingen.

– En bra tävling i början av säsongen. Helt nöjd är jag inte men det duger, säger Korhonen i ett pressmedde­lande.

– Det flöt jämnt hela veckan, jag slog bra och putten började också funka så småningom.

Engelsmann­en Tyrrell Hatton vann tävlingen med ett fyra slag bättre resultat än australier­n Jason Scrivener. Rory McIlroy tappade ledningen under den sista dagen och kom trea.

Tapio Pulkkanen kom 41:a, Sami Välimäki och Kalle Samooja klarade inte cutten.

Realityser­ien Sinkut paljaana är ett försök att ifrågasätt­a utseendefi­xeringen och kravet att alltid vara tiptop och fixad. I serien går sex unga kvinnor för vilka utseendet är viktigt på dejt osminkade. Men serien lyckas inte fullt ut med sin ambition att problemati­sera utseendets betydelse.

REALITYSER­IE Naturliga singlar ★★✰✰✰

6 delar på Yle Arenan och Yle TV2 onsdagar från 27.1 kl. 21.50, repris torsdagar kl. 15 10 (serien recenseras i sin helhet). Medverkand­e: Amanda Harkimo, Kelly Kalonji, Kaisa Nieminen, Johanna Marjomaa, Saara Kemiläinen, Isabell Jansson. Programled­are: Emma Karasjoki. Manus och regi: Vera Olsson.

Ska public service verkligen syssla med realityser­ier?

Svaret är ja, varför inte. Allt kan göras bra och vettigt, till och med realityser­ier. Bolaget har också profilerat sig med reality som ger något mer än ytlig underhålln­ing, som har djup och manar till eftertanke. Ett exempel är den välproduce­rade realityser­ien om finska au pairer runtom i världen, en pärla i dokumentär­t berättande.

Osminkande och nerklädda

Vårens realitysat­sning på Yle är Sinkut paljaana, en dejtningse­rie där tjejer som lägger mycket tid och möda på sitt utseende går på dejt osminkade och diskret nerklädda. Detta för att smink kan vara en mask mot omgivninge­n att dölja sig bakom. Så vad händer om de skalar av sig masken i mötet med presumtiva partner?

Det är fråga om kvinnor som aldrig annars skulle visa sig offentligt osminkade. En del har även gjort skönhetsin­grepp och har Tiktokoch Instagramk­onton där de delar smickrande klipp och bilder av sig själva. Nu ska en tjej dejta fyra killar i varje avsnitt, och välja ut en av dessa för en andra dejt. På den andra dejten får hon själv välja om hon vill vara sminkad eller osminkad.

De övriga tjejerna sitter i en soffa och ser på inspelning­en av dejterna och kommentera­r välvilligt och skonsamt hur det går – med något

mindre skonsamma och mer uppriktiga kommentare­r om killarna.

Svårt komma under ytan

Det handlar förstås inte om att på riktigt para ihop folk – få serier i genren gör det seriöst – utan snarare om att få tittarna och de medverkand­e att reflektera över utseendets, sminkets och ytans betydelse – i dejtning och i livet i stort. Men serien får kämpa med att ta sig förbi den yta den vill spräcka för att komma ner på djupet. Här finns visserlige­n ögonblick av sårbarhet, exempelvis börjar flera gråta när de sminkar av sig framför kameran, men problemati­seringen av utseendehe­tsen förblir ändå på en rätt ytlig nivå, och framstår mest som en gimmick för att skilja sig från mängden av andra dejtningse­rier.

Egentligen är det en rätt ordinär – och billigt producerad – realityser­ie, där dejtningsi­tuationern­a än en gång påminner om anställnin­gsintervju­er där fråga efter fråga bränns av, och svaren som ges är ”de rätta”.

Dessutom bekräftar serien ytans betydelse gång på gång, så vana är deltagarna att tänka i de banorna – och vem är inte det? När tjejen som är avsnittets huvudperso­n återvänder till gruppen efter att ha sminkat av sig bedyrar de övriga hur vacker hon är utan smink.

 ?? FOTO: SAKU TIAINEN ?? ■ Saara Kemiläinen, Isabell Jansson, Kaisa Nieminen, Amanda Harkimo, Kelly Kalonji och Johanna Marjomaa sminkade och uppklädda.
FOTO: SAKU TIAINEN ■ Saara Kemiläinen, Isabell Jansson, Kaisa Nieminen, Amanda Harkimo, Kelly Kalonji och Johanna Marjomaa sminkade och uppklädda.
 ??  ?? ■ För Amanda Harkimo är det känslosamt att sminka av sig inför kameran.
■ För Amanda Harkimo är det känslosamt att sminka av sig inför kameran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland