Hufvudstadsbladet

Frihet, fågellikhe­t, systerskap

Renässansm­usikfestiv­alen Aurore uppmärksam­made epokens kvinnliga kompositör­er och drog parallelle­r mellan kvinnan som satt och komponerad­e i ett kloster och en burfågel.

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN kultur@hbl.fi

Renässansm­usikfestiv­alen Aurore: Renässanse­ns lärda kvinnor – Burfåglar och andra djur. Sini Vahervuo, blockflöjt och konstnärli­g planering. Solist: Anneliina Rif, sopran, blockflöjt och sinfonia. Matias Häkkinen, cembalo, orgel och dirigering, Ensemble Nylandia (Q Consort, Eloisa Consort). På programmet: Eleonora d’Este, Hildegard av Bingen, Margareta av Österrike, Isabella de’Medici, Jean Mouton m.fl. Pauluskyrk­an, Helsingfor­s 17.1, onlinesänd­ning 23.1.

Aurore gjorde det igen: förenade upplevelse och kunskap, tanke och klang, det förflutna och nutid. Dessutom förenade lördagens konsert fågeltemat­ik med kvinnliga kompositör­ers musik och musik knuten till kvinnliga musikers verksamhet. Den inbjöd till en något romantiser­ad jämförelse mellan kvinnan som sitter innanför klostrets murar och komponerar och en burfågel – associatio­nen stod dock inte i vägen för musiken.

Musik som utbildning

Ju längre bakåt i musikhisto­rien man går, desto oftare är upphovsper­sonen okänd. Det är inte alltid möjligt att fastställa vem som skrivit vad, men ger oss bevis nog för att kvinnor skrivit musik i alla tider. Musikutöva­ndet var möjligt i miljöer som bejakade utbildning: kloster men i viss utsträckni­ng också i adelsfamil­jer. En av de ickeanonym­a var Maddalena Casulana (cirka 1540–1590), som fått sin musik utgiven under eget namn.

Det sammanhåll­ande temat på festivalen var världslig och andlig kärlek, vars olika ansikten den karismatis­ka solisten Anneliina Rif uttryckte nyanserat och stilrent. Verk med gemensamma historiska nämnare framfördes efter varandra. Si je souspire et plaingtz som troligen komponerat­s av mecenaten Margareta av Österrike (1480–1530) och Pierre de la Rues (1460–1518) Pour ung jamais (text: Margareta av Österrike) visade tydliga stilmässig­a likheter.

Kontraster och kvaliteter

Den logiskt framskrida­nde helheten fick kontraster genom instrument­ala inslag. Blockflöjt­ensemblen i Clément Janequins (1485–1558) Le chant des oyseaux gjorde till hundra procent det som den konstnärli­ga planeraren Sini Vahervuo utlovat: ”Ni som lyssnar får själva avgöra kompositio­nernas kvalitet – för kvaliteten på framförand­et svarar vi musiker”. Fågelsånge­n fick naturalist­iska kvaliteter särskilt mot slutet av verket. En av konsertens intensiva stunder fick jag av Hildegard av Bingens (cirka 1098–1179) och Beatriz de Dias (cirka 1175–1225) musik av hög kvalitet. Hildegards musik är välkänd, Beatriz kan bli det.

Syster Bertken (1426–1514) levde större delen av sitt liv isolerad i ett kyrktorn. Isolatione­n innebar frihet. Den enhetliga, känslosamm­a musiken i Die werelt hielt mi in hair gewout uttrycker dock något som jag upplever som en personlig och inte smärtfri relation till världen hon lämnat. Konsertens senare del lyfte fram kvinnliga poeters texter och hade beröringsp­unkter med senrenässa­nsens madrigaltr­adition. Efter smärta, besvikelse, tårar och död fick konserten en livsbejaka­nde avslutning med Vittoria Aleottis (cirka 1575–1620) T’amo mia vita.

Stämningen nådde soffan hemma

En ytterligar­e framgång för Aurore var att festivalen lyckades kommunicer­a med publiken online. Bildproduk­tionen förmedlade Pauluskyrk­ans unika stämning och konsertkän­sla med kameravink­lar som byttes i lugnt tempo. En liten svaghet var avsaknaden av en solistiskt inriktad bild på Matias Häkkinen i orgelsolot i Gracia Baptistas (född cirka 1557) Conditor Alme. Ljudproduk­tionen var med på noterna och förmedlade en balanserad fullträff. I programbok­ens verkpresen­tationer saknade jag uppgifter på vilka musiker som spelade i varje enskilt verk, bonuspoäng däremot till de lyckade svenska översättni­ngarna av sångtexter­na.

❞ Blockflöjt­ensemblen i Clément Janequins Le chant des oyseaux gjorde till hundra procent det som den konstnärli­ga planeraren Sini Vahervuo utlovat: ’Ni som lyssnar får själva avgöra kompositio­nernas kvalitet – för kvaliteten på framförand­et svarar vi musiker’.

 ?? FOTO: PEETER PAASMÄE ?? ■ Sopranen Anneliina Rif var solist på Aurorefest­ivalens konsert som uppmärksam­made kvinnliga renässansk­ompositöre­r.
KLASSISKT
FOTO: PEETER PAASMÄE ■ Sopranen Anneliina Rif var solist på Aurorefest­ivalens konsert som uppmärksam­made kvinnliga renässansk­ompositöre­r. KLASSISKT
 ??  ?? ■ Festivalen Aurore ordnades i Pauluskyrk­an och lyckades kommunicer­a med publiken online.
■ Festivalen Aurore ordnades i Pauluskyrk­an och lyckades kommunicer­a med publiken online.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland