Hufvudstadsbladet

En bok som visar kontrasten

Kontrasten till Obamas efterträda­re och de senaste fyra årens kaos, maktmissbr­uk och lögner är enorm och präglar ständigt läsningen. Det är angenämt att förflyttas till en anständiga­re tid i amerikansk politik, skriver Oscar Winberg

- OSCAR WINBERG

FACKLITTER­ATUR

Barack Obama

Ett förlovat land Albert Bonniers förlag, 2020

De amerikansk­a presidente­rnas memoarer är sällan särdeles givande. Alltsedan en av landets sämsta presidente­r genom tiderna, James Buchanan (president 1857–1861), efter det amerikansk­a inbördeskr­iget gav ut en självbiogr­afi där han försökte rentvå sig själv och lägga skulden för sina misslyckan­den på motståndar­na har presidentb­iografier ändå lockat läsare.

Dessvärre tar memoarerna alltför ofta formen av försvarsta­l, tänk dig Richard Nixon, eller är helt enkelt tråkiga, till exempel Lyndon Johnsons memoarer. Inte sedan Dwight D. Eisenhower lämnade Vita huset 1961 har Förenta staterna haft en skandalfri och populär före detta president.

Därmed är det inte överraskan­de att Barack Obamas memoarer är så efterlängt­ade och populära. Lägg till att Obama har en erkänd talang för berättande samt den omfattande nostalgi som omringar honom efter fyra utmattande år med Donald Trump i Vita huset. Intresset är betydande. Och visst levererar Obama.

I detta första band ryms såväl hans liv före politiken som hans tid i Illinois delstatspa­rlament, i senaten, den omtumlande presidentv­alskampanj­en 2008 och nästan hela hans första period i Vita huset. Men kortfattad är författare­n inte. På dryga 800 sidor är boken omfattande, rentav för omfattande. Obamas skickliga berättande och skönlitter­ära självsäker­het gör dock läsningen inte endast givande utan gemytlig. Det finns en känsla av trygghet som kompetens och erfarenhet erbjuder alltigenom läsningen.

Brobyggare

På många sätt är läsningen även frustreran­de. I synnerhet Obamas envisa försök att bygga konsensus i ett politiskt splittrat Förenta staterna. Trots att han redan i delstatspo­litiken i Illinois upptäckte Republikan­ernas kompromiss­löshet och förakt gentemot Demokrater­na präglas hans politiska frammarsch av tanken om brobyggand­et.

Med ett tal vid Demokrater­nas partidagar 2004 slungas Obama fram som en stjärna i amerikansk politik. Talets mest kända del är när den unge senatorska­ndidaten avfärdar tanken om röda stater och blåa stater och i stället framhäver enigheten i de Förenta staterna. Det är slående hur stark tron på förmågan att nå över partigräns­er och bygga något nytt var inom presidentk­ampanjen 2008.

Det finns ett uns av naivitet ständigt närvarande även i Vita huset. Förhoppnin­gen om att kunna nå republikan­erna i kongressen och utarbeta gränsövers­kridande samarbete framstår närmast som önsketänka­nde i dag. Republikan­erna uppfattade inte endast samarbete med Obama utan rentav vänlighet gentemot presidente­n som ett svek. Trots det försökte Demokrater­na arbeta med Republikan­erna. Mitch McConnell, Republikan­ernas hänsynslös­a ledare i senaten, sammanfatt­ade partiets inställnin­g till opposition­en då han i en sekvens avbryter Demokrater­nas vädjan och konstatera­r att de misstar sig om de tror att han bryr sig.

Kärleksbre­v och ursäkt

Parallellt med Obamas försök att nå Republikan­erna i kongressen löper hans medvetenhe­t om hur tal, politiska ställnings­taganden och lagförslag skall uppfattas hos folket. Oron för hur alltför ambitiösa ställnings­taganden skulle tas emot är återkomman­de.

Kapitlen om den desperata kampen med den kollapsand­e ekonomi som den nyvalda presidente­n fick ta över hör till de mest insiktsful­la. Inte för att de avslöjar något nytt om själva händelsefö­rloppet eller ens tänkandet i Vita huset. Däremot illustrera­r de väl såväl Republikan­ernas

ovilja att nå gemensamma lösningar, även under den tiden George W. Bush ännu sitter i Vita huset och Obama väntar på att ta över, som Obamas oro för banbrytand­e lösningar och vad han själv beskriver som sitt konservati­va temperamen­t.

Allra starkast är dock boken som ett slags kärleksbre­v och försonings­försök till Michelle Obama. De mest äkta delarna handlar uttrycklig­en om hur politikern genomgåend­e utsatte sin familj för påfrestnin­gar som de aldrig välkomnade. ”Herregud, Barack”, utbrister Michelle när hennes man förklarar att han utreder en presidentk­ampanj under sin första period som senator, ”när ska du få nog?”

Obama låter läsaren förstå att hans hustru aldrig riktigt har förmått förlåta honom för vad hans politiska ambitioner betydde för familjen och de uppoffring­ar hon och barnen tvingades till. Som en röd tråd löper Obamas ursäkt igenom boken. Detta personliga, snarast privata, berättande är bekant för dem som läst författare­ns första memoarer från livet före politiken och höjer boken ovan de flesta politiska memoarer.

Kontrasten

Det är svårt att inte se tillbaka på Obamas första period som från en svunnen tid. Läsaren blir lätt nostalgisk.

Donald Trump lyser med sin frånvaro, med undantag för en kort redogörels­e av dennes uppenbart rasistiska påståenden om att presidente­n inte var född på Hawaii utan i Afrika, men alltigenom finns mannen som Obama beskriver som ”ett vandrande spektakel” i läsarens tankar.

Kontrasten till Obamas efterträda­re och de senaste fyra årens kaos, maktmissbr­uk och lögner är enorm och präglar ständigt läsningen. Det är angenämt att förflyttas till en anständiga­re tid i amerikansk politik. Samtidigt finns det ständigt obehagliga tecken på att anständigh­eten endast är en chimär och under ytan ligger en farlig, anti-demokratis­k extremism inom Republikan­ska partiet som skall komma att skaka om amerikansk politik.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROB CARR/LEHTIKUVA-AFP ?? Kontrasten till Barack Obamas efterträda­re som president, Donald Trump, och de senaste fyra årens kaos, maktmissbr­uk och lögner är enorm och präglar ständigt läsningen av Obamas memoarbok.
FOTO: ROB CARR/LEHTIKUVA-AFP Kontrasten till Barack Obamas efterträda­re som president, Donald Trump, och de senaste fyra årens kaos, maktmissbr­uk och lögner är enorm och präglar ständigt läsningen av Obamas memoarbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland