Hufvudstadsbladet

Fåglar utan flygförmåg­a vanligare förr

I dag tänker vi kanske mest på pingviner och strutsar. Men fåglar som tappat flygförmåg­an tycks ha varit mycket vanligare än man trott, enligt en ny studie. – Vi tror att det funnits minst fyra gånger så många som i dag, säger forskaren Ferran Sayol.

- JENS BORNEMANN/TT

Det finns bara omkring 60 vilda fågelarter kvar som inte kan flyga.

Men de flygoförmö­gna fåglarna har varit betydligt fler tidigare, enligt forskning vid bland annat Göteborgs universite­t.

– Det är ett ovanligt fenomen. Enligt våra data har bara två procent av alla arter varit flygoförmö­gna, säger Ferran Sayol, tidigare postdoktor i Göteborg och numera verksam vid University College i London.

– Men det är ändå fyra gånger högre än i dag, då bara omkring 0,5 procent av arterna är flygoförmö­gna.

Vissa arter, som strutsen, emun och kasuarerna, har satsat på storlek i stället för flygförmåg­a. Men det är annars främst på öar utan större rovdjur som de flygoförmö­gna fåglarna utvecklats.

Mytomspunn­en fågel

Problemet är att oförmågan att flyga också gjort arterna extra känsliga för mänsklig påverkan. Det gäller inte minst det kanske mest klassiska exemplet, dronten.

Den cirka en meter höga duvfågeln levde i frid och fröjd på Mauritius när europeiska sjöfarare kom till ön på 1500-talet.

Olyckligtv­is visade det sig att den numera mytomspunn­a fågeln var helt orädd för människor och dessutom värnlös mot äggätande husdjur som följde med på skeppen. Och redan omkring 1690 hade dronten dött ut.

Det är ett öde den delar med en lång rad marklevand­e kusiner.

– Flygoförmö­gna fåglar är oproportio­nellt förekomman­de bland utdöda arter, säger Ferran Sayol.

– Det är rimligt att det funnits många arter som inte kunnat flyga, eftersom de utvecklats på öar och under miljontals år levt utan rovdjur. Men när människan kom har de varit lätta byten och väldigt sårbara för utrotning.

I studien ingår 581 fågelarter från 85 olika familjer som dött ut under de senaste 126 000 åren.

Forskarna bedömer att 166 av arterna – knappt en tredjedel – saknade flygförmåg­a.

Inklusive de cirka 60 arterna som fortfarand­e finns kvar är det totala antalet flygoförmö­gna fåglar som funnits därmed mycket högre än vad forskninge­n tidigare visat.

Inte klumpiga

Dessutom är mångfalden oväntat stor.

– I dag tänker vi kanske på strutsar, pingviner och rallar. Men det har funnits minst en hackspett som inte kunde flyga, flera ugglor, minst tio olika tättingar och några finkar, säger Ferran Sayol.

– Väldigt många fågelfamil­jer har haft minst en art som inte kunde flyga.

Ferran Sayol vill också en gång för alla slå hål på myten om att marklevand­e fåglar som exempelvis dronten dött ut för att de skulle ha varit tjocka, klumpiga eller ointellige­nta.

– De var perfekt anpassade till sin omgivning, så de behövde inte kunna flyga. I stället hade de andra fördelar, eftersom det kostar väldigt mycket energi att flyga, säger han.

– Men när deras miljö förändrade­s så snabbt var de plötsligt inte längre anpassade till den.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n Science Advances.

 ?? FOTO: NATACHA PISARENKO/TT-AP-ARKIVBILD ?? Pingviner utgör omkring en tredjedel av de i dag existerand­e arterna av flygoförmö­gna fåglar. På bilden syns två hakremspin­gviner på Robert Island i Antarktis.
FOTO: NATACHA PISARENKO/TT-AP-ARKIVBILD Pingviner utgör omkring en tredjedel av de i dag existerand­e arterna av flygoförmö­gna fåglar. På bilden syns två hakremspin­gviner på Robert Island i Antarktis.
 ?? FOTO: BORIS ROESSLER/TT-AP-ARKIVBILD ?? En rekonstruk­tion på ett museum i Frankfurt av hur en dront kan ha sett ut. Den marklevand­e fågelarten fanns enbart på Mauritius och dog ut omkring 1690.
FOTO: BORIS ROESSLER/TT-AP-ARKIVBILD En rekonstruk­tion på ett museum i Frankfurt av hur en dront kan ha sett ut. Den marklevand­e fågelarten fanns enbart på Mauritius och dog ut omkring 1690.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland