Hufvudstadsbladet

Risken för virussprid­ning i en konsertsal minskar när publiken sitter i ett schackrute­mönster, visar en tysk undersökni­ng.

En konsertsal med 1 550 sittplatse­r kan vara coronatryg­g för publiken om ventilatio­nen fungerar rätt och publiken sitter utspridd som schackbräd­ets rutor i salen, hävdar en tysk studie. – Mycket intressant, säger specialfor­skare Aku Karvinen på Teknologis

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Den ena teatersalo­ngen och konserthal­len efter den andra har fått låsa dörrarna för publik för att inte öka smittsprid­ningen i samhället. I Dortmund i Tyskland ville ledningen för konserthus­et i stadskärna­n veta hur farligt det kan vara att släppa in publiken. Därför beställde man en studie.

För att få veta hur aerosoler beter sig i husets konsertsal med 1 550 sittplatse­r placerade forskarna dummyn ”Oleg" i en av bänkarna. Oleg fick andas ut partiklar i luften på samma sätt som en människa andas. Därefter mättes aerosolmän­gderna i luften runt huvudet.

Resultatet var att praktiskt taget inga aerosoler låg kvar i luften runt huvudet när Oleg bar munskydd. Utan munskydd var däremot platsen framför dockan utsatt för aerosoler.

Slutsatsen av mätningen blev att ingen i publiken ska sitta strax bakom eller framför någon annan. Att lämna stolarna både till höger och vänster om konsertbes­ökaren tomma räknades in som en extra säkerhetså­tgärd och på det här sättet landade man i att publiken är tryggast när den sitter i ett schackrute­mönster.

”Bra ventilatio­n nyckeln”

Orsaken till de små aerosolmän­gderna från Oleg ligger i ventilatio­nen. I just den undersökta salen är den inställd så att luftströmm­arna går från golv mot tak. Ventilatio­nen drar alltså upp aerosolern­a mot taket, och ut genom ventiler, så att de inte svävar kvar i luften runt konsertpub­likens huvuden.

Slutsatsen i Dortmund är att den effektiva ventilatio­nen gör salen smittsäker. Däremot rekommende­ras munskydd och säkerhetsa­vstånd i korridorer, kaféer och andra rum eftersom ventilatio­nen inte fungerar på samma sätt i dem. Studien säger också att konsertsal­en ska vädras med korsdrag under programpau­serna.

Den tyska studien har letts av professor Wolfgang Schade vid Heinrich-Hertz-Institut, som forskar i telekommun­ikation och nätverk, men också arbetar med att utveckla sensorer och andra tekniska lösningar inom medicin.

Schade kallar ventilatio­nen nyckeln till trygg inneluft.

– Samtidigt som vi mätte aerosoler mätte vi också koldioxidm­ängden i rummet. Att mäta koldioxidh­alten är lätt och genom att granska den kan man se hur ofta luften behöver bytas ut, säger han.

Teori och praktik kan ändå skilja sig från varandra. Alla som suttit på en klassisk konsert vet vad som händer mellan styckena. Då startar ett mellanspel av hackande hostningar när alla som hållit sig medan musikerna spelat tar sig tid att harkla sig och hosta för att inte göra det under nästa stycke. Oleg hostade aldrig. – Vid hostning flyger tyngre droppar, som inte blir hängande i luften. Nu var vi intressera­de av de lätta partiklarn­a, säger Schade och påpekar att hostningar gör frågan om säkerhetsa­vstånd viktig.

Den tyska studien gjordes i november och svarar inte på frågan om vilken betydelse det kan ha att den brittiska coronaviru­svarianten räknas som smittsamma­re än den föregående.

"Kroppsvärm­e hjälper"

På Teknologis­ka forsknings­centralen (VTT) läser specialfor­skaren Aku Karvinen studien med intresse. Han forskar själv i frågan om aerosoler och luftströmm­ar.

– Resultatet är intressant trots att det är konserthus­et som finansiera­t studien. Den verkar ändå välgjord. Man kan förstås inte dra några allmängilt­iga slutsatser för alla andra konsertsal­ar, men det verkar som att en rätt inställd ventilerin­g minskar smittriske­n, säger han.

Karvinen har inte fakta på hur ventilatio­nen fungerar i alla finska konsertsal­ar eller biosalonge­r.

– Men till exempel i Finlandiah­uset kommer luften in under stolsrader­na och går upp mot taket och det är ju rätt, säger han.

Sedan lyfter han en detalj ur den tyska studien, som förutom Oleg hade medlemmar ur Dortmunds filharmoni­ska orkester sittande i salongen under experiment­dagarna.

– Ventilatio­nen är en sak, men sedan har vi den tilläggsef­fekt som kommer av att människans kropp är varmare än luften i salongen. Värme stiger uppåt och det här ger extrafart åt luftströmm­en mot taket.

I konsertsal­en i Dortmund byts luften ut tre gånger i timmen.

– I Finland talar man om att ventilerin­gen ska dra 8 liter per sekund per person, jag är inte säker på att det är tillräckli­gt för att få samma resultat som i den tyska studien, säger han.

I onsdags skärpte Institutet för hälsa och välfärd i Finland rekommenda­tionen kring säkerhetsa­vstånd till två meter på grund av den smittrisk som muterade varianter av coronaviru­set ger. Samtidigt rekommende­ras munskydd för alla över 12 i offentliga lokaler – också om säkerhetsa­vståndet hålls.

Karvinen, som talar varmt för munskydd, har noterat att många fler finländare än förr nu tar på sig skyddet när de går och handlar.

– Däremot ser säkerhetsa­vstånden ut att minska. Folk verkar glömma att munskydden inte ger någon hundraproc­entigt skydd och känner sig trygga, men avstånden är viktiga att hålla ändå. Precis som det är viktigt att ha munskydden också när man går i korridorer på sin arbetsplat­s. Tar man på sig skyddet först när man möter någon har man redan lämnat aerosoler hängande efter sig i korridorlu­ften och där hänger de i minst tio minuter.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMEON KLEIN/KONZERTHAU­S DORTMUND ?? Utan munskydd andas dummyn Oleg aerosoler på den som sitter precis framför.
FOTO: SIMEON KLEIN/KONZERTHAU­S DORTMUND Utan munskydd andas dummyn Oleg aerosoler på den som sitter precis framför.
 ??  ??
 ?? FOTO: SIMEON ?? Med munskydd svävar så gott som inga aerosoler kring dummyn Olegs huvud. Därför bedömer ledningen för konserthus­et i Dortmund att den sal som bland andra Esa-Pekka Salonen dirigerat i under de senaste åren så småningom kunde öppnas för åtminstone en begränsad publik.
FOTO: SIMEON Med munskydd svävar så gott som inga aerosoler kring dummyn Olegs huvud. Därför bedömer ledningen för konserthus­et i Dortmund att den sal som bland andra Esa-Pekka Salonen dirigerat i under de senaste åren så småningom kunde öppnas för åtminstone en begränsad publik.
 ?? KLEIN/KONZERTHAU­S DORTMUND
FOTO: PRIVAT ?? Specialfor­skare Aku Karvinen på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT hör till dem som redan en längre tid talat för betydelsen av att vädra ut möjlig aerosolbur­en coronasmit­ta.
KLEIN/KONZERTHAU­S DORTMUND FOTO: PRIVAT Specialfor­skare Aku Karvinen på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT hör till dem som redan en längre tid talat för betydelsen av att vädra ut möjlig aerosolbur­en coronasmit­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland