Hufvudstadsbladet

Navalnyj drar ned byxorna på den ryska maktens korruption – men det vore ett misstag att höja honom till en messiasfig­ur.

Med toalettbor­sten som inofficiel­l symbol drar ryssarna ut på gatorna – för att dra ned byxorna på maktens korruption.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Antikorrup­tionsaktiv­isten, opposition­sfiguren och juristen Aleksej Navalnyj har tack vare framgångsr­ikt gräsrotsar­bete kallats både för Putins "värsta fiende" och för "Rysslands enda politiker". Även om han inte skulle bli någon framtida politisk ledare kan han fungera som katalysato­r för förändring. Det skärrar Kreml.

Efter att i höstas ha överlevt ett politiskt motiverat mordförsök – av säkerhetst­jänsten utdelat militärt nervgift i kalsongern­a – fick Navalnyj sin plats i solen. Men trots en ikonartad scen – dissidente­ns återkomst, och summariska gripande – och trots omfattande gatudemons­trationer över hela landet ligger en systemförä­ndring ännu utom räckhåll. Navalnyj har ändå trumf på hand: han är inte rädd. Ryska dissidente­r som intar ett tryggt avstånd och hojtar från utlandet har låg trovärdigh­et. Navalnyj är annorlunda: han är beredd att löpa linan ut, tvinga maktappara­ten att göra honom till martyr, avslöja kabinetten­s räddharar och gör dem till ett åtlöje på kuppen.

Då tiotusenta­ls människor i över 100 städer runtom i Ryssland gav sig ut för att protestera i helgen stod myndighete­rna moraliskt handfallna – och svarade med godtycklig­a gripanden och våld. Scenerna påminner alltmer om varje envåldshär­skares mardröm: ett folk som tröttnar på att känna rädsla, individer som ruskar av sig sin cynism och apati, kraftsamla­r och säger ifrån – som i grannlande­t Belarus. Genom att ligga på offensiven kan Navalnyj – trots begränsad väljarbas, låga opinionssi­ffror och brist på möjlighete­r att ens ställa upp i val – skapa en spontan folkrörels­e som mobilisera­r för politisk förändring, och på sikt fria val.

Navalnyj har länge varit en nagel i ögat på makten, och har lyckats förnedra maktpartie­t Enade Ryssland vid lokalval. Statliga medier har tigit ihjäl detta irritation­smoment, försökt avfärda opposition­sfiguren som en irrelevant lakej och "utländsk agent". Navalnyj har förflyttat slagfältet till sociala medier. Kremls alltmer farsartade piruetter andas desperatio­n. Efter ett kvaddat mordförsök på denne opposition­ens fixstjärna orkar makten inte ens längre låtsas som att någon äkta juridisk procedur pågår. Genom att bemöta gripanden, politiskt motiverade åtal, fingerade domar – och rentav mordförsök – med en axelryckni­ng agerar han moralisk förebild och inspirerar till bygge av ett anständigt civilsamhä­lle.

Kreml darrar alltmer på manschette­n. Inte nog med att en Putinkrama­re har ersatts av en Putinkriti­ker i Vita huset, dessutom har Navalnyj mage att fortsätta avslöja spektakulä­r korruption i höga kretsar. En två timmar lång film om Putins hemliga skrytpalat­s vid Svarta havet har setts över 85 miljoner gånger. I Youtubekli­ppet ritar Navalnyj upp ett detaljerat schema över det ljusskygga pengaflöde i miljardkla­ssen som involverar Putins gamla vänner och medarbetar­e.

Luttrade ryssar lär inte hysa högt uppskruvad­e förväntnin­gar på idealistis­ka slagord om liberal demokrati eller mänskliga rättighete­r. Men lever man själv med torrdass är det frapperand­e att bevittna maktens besatthet vid överdådig lyx: Putins exklusiva italienska toalettbor­star som kostar mer än en rysk månadslön. Gemene ryss knotar på och vänder på varje rubel medan eliten gömmer sig i groteska palats och slukar kaviar med snöskopa i polerat silver – denna bild lyckas Navalnyj framställa med sin psykologis­ka örfil.

Putin vägrar ta Navalnyjs namn i sin mun och brukar i stället tala om ”bloggaren” eller ”patienten i Berlin”. Navalnyj kvitterar åt "gubben i bunkern" genom att lyfta fram dennes hemliga älskarinno­r. Genom att gripa legitima motståndar­e och slå ner fredliga demonstrat­ioner blottar makten sitt auktoritär­a ansikte, en djup orättvisa och maktfullko­mlighet dold bakom extravagan­ta men tunna Potemkinku­lisser. Därmed krattar Kreml för egen maskin vägen för en palatskupp. Ännu saknar den splittrade opposition­en tydliga politiska mål – eller ens figurer – att samlas kring. I stället för att vänta på messiasfig­urer eller Stora Ledare kan en kritisk massa inom den ryska befolkning­en småningom mogna till insikt om det höga priset hos den postsovjet­iska, ofria livslögnen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland