Hufvudstadsbladet

Chefsöverl­äkare: Börja vaccinera vid gränserna

Regeringen redo införa utegångsfö­rbud om smittläget förvärras

-

Regeringen tar i användning en ny strategi för att snabbt kunna reagera på hur de nya virusvaria­nterna sprids. Strategin bygger på tre nivåer av restriktio­ner för hela landet.

På den första nivån, där vi är nu, gäller de restriktio­ner och rekommenda­tioner som tillämpas för tillfället. Regeringen har därmed inga planer på att häva några restriktio­ner.

Det som oroar mest är den nya virusvaria­nt som sprids snabbt i flera länder. Varianten har även nått Finland via resenärer. Enligt Jukka Ronkainen, chefsöverl­äkare i Torneå, borde man därför vaccinera allra flitigast i gränsområd­ena, som Torneå, Åbo och Helsingfor­s, för att hindra att smittan sprids den vägen.

– Det föreligger en risk för att epidemin förvärras på grund av de muterade variantern­a av coronaviru­set. Därför går vi nu in för att kompletter­a hybridstra­tegin, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

Beslutet att uppdatera strategins verksamhet­splan fattades i samband med regeringen­s förhandlin­gar på måndagen. Statsrådet­s principbes­lut i frågan fattas i dag.

– Den nya hybridstra­tegin innebär att vi kan trappa upp restriktio­nerna nationellt om situatione­n och smittläget kräver det, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Tre smittläges­nivåer

Regeringen inför nu tre olika nivåer som avgör hurdana restriktio­ner som gäller i hela landet. Det här innebär att den regionala beslutande­rätten till vissa delar nu återförs till regeringen. På den första nivån gäller de restriktio­ner och rekommenda­tioner som tillämpas för närvarande.

Om minst hälften av alla sjukvårdsd­istrikt går in i den så kallade spridnings­fasen aktiveras de åtgärder som nämns i den andra nivån i hybridstra­tegin.

– På nivå två kan vi till exempel tvingas skärpa bestämmels­erna för distansund­ervisning, sammankoms­ter, distansjob­b eller användning­en av munskydd, säger Kiuru.

Varken Sanna Marin eller Krista Kiuru vill ange specifika tröskelvär­den för det totala antalet smittade som ska avgöra när Finland överförs från nivå ett till nivå två.

– Bedömninge­n görs av Institutet för hälsa och välfärd och bygger på deras utvärderin­g av smittläget, säger Kiuru.

Polisiär övervaknin­g och utegångsfö­rbud

Regeringen vill bland annat skärpa övervaknin­gen av dem som är satta i karantän.

– Polisen kan vid behov ingripa om det finns personer som struntar i karantänsb­estämmelse­rna, säger strategidi­rektör Liisa-Maria VoipioPulk­ki på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Nivå tre i hybridstra­tegin skulle förutsätta en aktivering av beredskaps­lagen.

– Ett sådant beslut skulle innebära att vi överväger att begränsa rörelsefri­heten och till och med införa utegångsfö­rbud. Men sådana åtgärder förutsätte­r riksdagens beslut, säger statsminis­ter Marin.

Nivå tre blir aktuell endast under sådana omständigh­eter där smittan sprids okontrolle­rat och inga andra restriktio­ner längre biter på epidemin. I praktiken handlar det om en epidemiolo­gisk situation som orsakar en överbelast­ning av sjukvården. Syftet med restriktio­nerna är att rädda människoli­v.

”Nu gäller det att hålla ut”

– Vi försöker så länge som bara någonsin möjligt klara oss utan att behöva ta beredskaps­lagen i användning. Men om det inte finns något annat sätt att få bukt på viruset så är det också en möjlighet, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Henriksson säger att de epidemiolo­giska experterna för regeringen berättat att det inte är helt osannolikt att landet om några veckor hamnar i en situation där den nya strategins andra nivå måste tillämpas.

– Det skulle betyda att sådana restriktio­ner som gäller i områden där man befinner sig i spridnings­fasen implemente­ras nationellt, alltså även i områden där läget är lugnare.

Hon säger att hon ändå är glad över att se att så många följer rekommenda­tionerna och använder munskydd, håller avstånd och undviker sociala kontakter. Hon säger att hon hoppas att medborgarn­a orkar kämpa.

– Nu gäller det att hålla ut.

Henriksson säger att hon speciellt vill påminna unga vuxna om deras särskilda ansvar. Spridninge­n av smittan sker ofta bland den yngre befolkning­en.

– Vi måste tillsamman­s arbeta för att inte det epidemiolo­giska läget blir så allvarligt att beredskaps­lagen behöver implemente­ras. Det är nämligen det sista jag önskar.

Danmark ett avskräckan­de exempel

Enligt hälsosäker­hetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd gäller det att förebygga och stoppa den typen av smittsprid­ning som redan är verklighet i Danmark där den muterade varianten av coronaviru­set sprids som en löpeld.

Men det är inte bara de nya variantern­a av coronaviru­set som vållar problem. Vaccinatio­nerna avancerar inte heller som planerat.

– Varje kommun är beredd att påbörja massvaccin­eringarna. Problemet är flaskhalsa­r i distributi­onen av vaccinerna och läkemedels­bolagens leveranssv­årigheter.

Till exempel Astra Zeneca har meddelat att bolaget har stora problem med att leverera de mängder coronavacc­in som tidigare har utlovats.

– Regeringen kommer att utvärdera situatione­n på onsdag för att vi ska kunna uppdatera tidtabelle­n för vaccinatio­nsprogramm­et. Prognosen för vaccinatio­nerna måste uppdateras, men det finns stora osäkerhets­moment i kalkylerna, säger Marin.

MIKAEL SJÖVALL/SPT

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/
LEHTIKUVA ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och statsminis­ter Sanna Marin (SDP) informerad­e om den uppdaterad­e verksamhet­splanen för hybridstra­tegin i kampen mot coronaepid­emin på måndagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och statsminis­ter Sanna Marin (SDP) informerad­e om den uppdaterad­e verksamhet­splanen för hybridstra­tegin i kampen mot coronaepid­emin på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland