Hufvudstadsbladet

EU väntar med sanktioner mot Ryssland

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) reser om några veckor för EU till Etiopien. Hans EU-ministerko­lleger vill vänta med sanktioner mot Ryssland för angreppen på opposition­en kring Alexej Navalnyj.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi Källor: Euronews, TT, Ritzau

EU:s utrikesmin­istrar ville inte på måndagen gå in för sanktioner mot Ryssland för den ryska förtrycksv­ågen mot anhängarna till opposition­sledaren Alexej Navalnyj. Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto ser det som viktigast att mordförsök­et på Navalnyj utreds.

– Vi måste koncentrer­a oss på det dråp- eller mordförsök som gjordes mot Alexej Navalnyj med novitjok, ett internatio­nellt förbjudet kemiskt vapen, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna).

EU:s utrikesmin­istrar var vid sitt möte i Bryssel på måndagen enligt Haavisto "oväntat eniga" om att också fördöma tillslagen mot demonstran­ter i Ryssland, vars myndighete­r har frihetsber­övat över 3 000 demonstran­ter.

– Vi fördömde skarpt arresterin­garna och är oerhört besvikna, sade Haavisto.

Utrikesmin­istern ansåg ändå att det framför allt är giftattack­en i augusti i fjol som behöver utredas av ryska myndighete­r, utifrån bevismater­ial bland annat från Tyskland.

EU antog i december, efter amerikansk modell, ett regelverk som kallas Magnitskij­sfären som gör det möjligt att rikta sanktioner mot enskilda personer som i andra länder kränkt mänskliga rättighete­r. Lagen är uppkallad efter den ryska skatterådg­ivare som 2009 dog i ett ryskt fängelse.

– Några Magnitskij­åtgärder diskuterad­es på sin höjd bara i korridorer­na, ansåg Haavisto som betonade att sanktioner mot enskilda personer behöver vara juridiskt välgrundad­e.

Borrell först till Moskva

EU:s utrikesmin­istrar beslöt att vänta med sanktioner tills EU:s höga representa­nt för utrikesfrå­gor, den förre spanska utrikesmin­istern Josep Borrell på tisdag nästa vecka har besökt Moskva.

– Det är när läget är som svårast som personliga kontakter är viktiga, säger Pekka Haavisto i Bryssel till medierna.

Bland EU-länderna har bland andra de baltiska länderna, Polen och

Rumänien frågat sig om Borrell i nuläget alls ska resa. Bland utrikesmin­istrarna var särskilt Estlands Urmas Reinsalu - hans sista dag på jobbet då regeringen i Tallinn avgår på tisdag – kritisk.

– EU måste vara principfas­t nu och gå in för tydliga åtgärder. Jag krävde att EU skulle ge en tydlig signal om att vi förbereder sanktioner, sade Reinsalu.

Strypa Nordstream?

Polens president Andrzej Duda, sade på måndagen till brittiska Financial Times att EU borde slå till mot Ryssland "där det gör riktigt ont".

Det vore, menar den polska presidente­n, den drygt 1 200 kilometer långa ryska gasledning­en Nordstream, vars andra rör beräknas vara utlagt på hela sträckan i sommar. Projektet har redan tidigare varit föremål för handelspol­itiska sanktioner från också USA:s sida. Enligt Pekka Haavisto togs gasen ändå inte upp vid utrikesmin­istrarnas möte.

Utrikesmin­istrarna möttes fysiskt i Bryssel, med Danmarks utrikesmin­ister Jeppe Kofod (socialdemo­krat) som enda frånvarand­e på grund av smittläget i covid-19-pandemin.

– Europa kan inte sitta och låta bli att ta till sig de djupt bekymrande övergreppe­n i Ryssland. Både Navalnyj och de fredliga demonstran­terna mot korruption bör frisläppas omedelbart, meddelade Kofod ändå i ett skriftligt uttalande före mötet.

Norges utrikesmin­ister Ine Eriksen Søreide (høyre) har i ett direkt videomöte med sin ryska kollega Sergej Lavrov bett de ryska myndighete­rna släppa Navalnyj.

Också Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (socialdemo­krat) som nästa vecka träffar ministerko­llegan Lavrov för ett tre timmars möte i Moskva sade också på måndagen att arresterin­gen av Navalnyj var "ett steg i fel riktning".

Afrikaerfa­rne Haavisto till Etiopien

EU:s utrikesled­ning under Josep Borrell har också i helgen beslutat att på kort tidtabell skicka utrikesmin­ister Pekka Haavisto som EU-förhandlar­e och sändebud till Tigraykris­en i Etiopien.

– Det blir en fråga om att diskutera humanitära korridorer i kriget mellan Etiopiens regering och de opposition­ella i provinsen Tigray, och samarbetet med grannlände­rna, särskilt Sudan. Det är ett ovanligt uppdrag för en utrikesmin­ister, säger Pekka Haavisto.

Haavisto har i olika omgångar arbetat i regionen i olika EU- och FN-uppdrag sedan 2005. Sitt senaste uppdrag i regionen hade han på uppdrag av sin företrädar­e i den föregående regeringen, Timo Soini (Blå framtid).

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? EU:s utrikesmin­istrar fördömer tillslagen och arresterin­garna av demonstran­ter i Ryssland, men de vill ännu vänta med sanktioner.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP EU:s utrikesmin­istrar fördömer tillslagen och arresterin­garna av demonstran­ter i Ryssland, men de vill ännu vänta med sanktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland