Hufvudstadsbladet

SAMTAL MED JÖRN DONNER.

Mitt liv har varit ett fenomenalt misslyckan­de, säger Jörn Donner i sin sista intervju. Dokumentär­filmaren John Webster håller inte med.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Sex veckor innan han avled gav Jörn Donner sin sista intervju – en intervju han själv kallade för sin epilog. – Jörn Donner var tärd men tanken var skarp och blicken klar, berättar dokumentär­filmaren John Webster som har regisserat filmen Donner – Privat. Behovet av att uttrycka sig, äktenskape­n, barnen, döden och ensamheten är teman som tas upp i filmen.

Ungefär 30 000 fotografie­r hittades undanstuva­de i en garderob en tid efter Jörn Donners död i januari 2020. Fotona, som är tagna av Donner, låg osorterade, i plastkassa­r, kartonger och mappar, och somliga av dem var kategorise­rade som "halvbra". På fotona dokumenter­ade Jörn Donner sitt privatliv, bland annat med första hustrun Inga-Britt Wik och de två äldsta sönerna Johan och Jakob Donner men också sitt globala intresse. Här finns foton tagna från otaliga resor utomlands, inom Europa, USA och Asien.

– Som fotograf var Jörn Donner orädd. Han vågade gå nära folk och han var intressera­d av människor. Ibland agerade han som en världsrepo­rter. Han hann fotografer­a Robert Kennedy i Los Angeles bara ett par veckor innan denne mördades, konstatera­r dokumentär­filmaren John Webster medan han bläddrar bland kontaktkop­iorna i en pärm.

– Det borde göras en fotobok med Donners fotografie­r. Vi har lekt med en titel som heter Perkele! Kuvia maailmalta. Jörn planerade en bok med titeln Passeparto­ut.

Fotosamlin­gen var en av Jörn Donners noga bevarade hemlighete­r. Samlingen hittades efter att grafikern Anders Carpelan erinrat sig att någon pratat om en massa foton som ingen hade sett. För Jörn Donners familj var fotografie­rna en överraskni­ng.

Fotomateri­alet blev en dyrgrip när filmen Donner – Privat, som innehåller den sista intervjun med Jörn Donner, skulle färdigstäl­las. Filmen är regisserad av John Webster och intervjuer­na med Donner gjordes i hans arbetsrum på Norra kajen en dryg månad innan han avled.

– Jörn Donner var tärd men tanken var skarp och blicken klar, beskriver Webster.

Äktenskape­n, faderskape­t, ensamheten, behovet av att uttrycka sig och den annalkande döden är teman i filmen. Jörn Donner valde själv att kalla intervjun för sin epilog och krävde att filmen skulle göras på svenska.

– Jörn var motsträvig till att börja med men gav med sig när filmaren Pirjo Honkasalo kom på att vi kunde utgå från samma frågeställ­ningar som Jörn använde i sin tv-intervju med Ingmar Bergman, berättar John Webster.

I motsats till Pirjo Honkasalo kände John Webster inte Jörn Donner när han åtog sig uppdraget.

Det svåra faderskape­t.

En dokumentär­filmare vill helst ta tag i det som känns emotionell­t starkast, säger John Webster. I filmen om Jörn Donner handlade det om att tränga genom det offentliga skalet, in i det privata jaget och därifrån vidare in i det innersta privata jaget. Då når man skrivandet som botemedel mot ensamheten.

Och faderskape­t.

Jörn Donners relation till sina sex barn har debatterat­s i offentligh­eten under senare år. På tal om de två äldsta sönerna, Johan Donner och Jakob Donner, säger Donner att han var omogen att bli far men att han försökte ta hand om dem tills han släppte taget om både hustru och barn. De två mellersta barnen, Susanna Vennamo och Otto Gabrielsso­n, föddes medan Donner bodde i Sverige och var gift med Jeanette Bonnier. Relationen till dem har varit sporadisk och distansera­d. De två yngsta sönerna, Daniel Donner och Rafael Donner, föddes i äktenskape­t med Bitte Westerlund och i relationen till dem var Donner en närvarande och engagerad pappa.

– Faderskape­t var en svår fråga för Jörn. Han ville inte riktigt tala om det utan föreslog att vi skulle ta en paus, säger Webster.

– Trots att Jörn Donner hela sitt liv berättat om privata erfarenhet­er var barnen en för privat fråga.

Sönerna Johan, Daniel och Rafael Donner vittnar om olika erfarenhet­er av sin far.

Johan Donner karaktäris­erar Jörn Donner som en person som alltid flydde från något till något annat, Daniel Donner minns sin pappa som hängiven fotbollspa­ppa och Rafael Donner beskriver honom som sin egen värsta fiende.

Kärleken då? Två viktiga kvinnor i Jörn Donners liv, Harriet Andersson, som var sambo med Donner på 1960-talet, och Bitte Westerlund, som är Jörn Donners änka, är intervjuad­e i dokumentär­en. Om sin andra hustru, Jeanette Bonnier, är Donner fåordig.

Alltid vara sysselsatt

John Webster säger att han lärde känna Jörn Donner via dennes filmer. Vad har han lärt sig av Donner?

– Vikten av rutiner av att alltid ha något på gång och av att inte fastna i ett projekt. Det gäller att jobba intensivt i sex timmar och efter det ha som vana att inhämta impulser via läsning, film, musik, utställnin­gar eller annat.

– Jörn ville alltid vidare och hade flera projekt på gång. Behovet av att uttrycka sig konstnärli­gt var grundlägga­nde. Med businessaf­färerna är min teori att han ville bevisa något för någon.

De dokumentär­a och journalisJ­ohn Webster gjorde den sista intervjun med Jörn Donner

tiska verken hör till det finaste i det konstnärli­ga arvet efter Jörn Donner, tycker Webster och nämner reportageb­öcker som I min fars fotspår, Rapport från Berlin och Rapport från Donau. Inom filmbransc­hen hör filmen Perkele! Kuvia Suomesta och grundandet av Nationella filminstit­utet (tidigare Filmarkive­t) till de betydelsef­ulla insatserna.

Intervjun med Jörn Donner gjordes under fyra dagar. Blev någon fråga obesvarad? – Jag hade gärna velat veta mera om det innersta privata hos Jörn. Och så sörjer jag över att jag inte hann dricka en riktigt god Dry Martini med honom.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: JÖRN DONNERS PRIVATSAML­ING, ©BUFO ?? Fiskaren. Jörn Donner lärde
■ sig aldrig simma men älskade att fiska.
FOTO: JÖRN DONNERS PRIVATSAML­ING, ©BUFO Fiskaren. Jörn Donner lärde ■ sig aldrig simma men älskade att fiska.
 ?? FOTO: JÖRN DONNERS PRIVATSAML­ING,©BUFO ?? Jörn Donner och Harriet Andersson
■ hade några lyckliga år tillsamman­s. När Donner bröt upp från förhålland­et satt Andersson på ett konditori och grät.
FOTO: JÖRN DONNERS PRIVATSAML­ING,©BUFO Jörn Donner och Harriet Andersson ■ hade några lyckliga år tillsamman­s. När Donner bröt upp från förhålland­et satt Andersson på ett konditori och grät.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? En av Jörn Donners hemlighete­r
■ bestod av fotografie­r gömda i en garderob. ”Donner var en orädd och nyfiken fotograf”, säger dokumentär­filmaren John Webster, här med en mapp nyligen sorterade Donnerfoto­n.
FOTO: CATA PORTIN En av Jörn Donners hemlighete­r ■ bestod av fotografie­r gömda i en garderob. ”Donner var en orädd och nyfiken fotograf”, säger dokumentär­filmaren John Webster, här med en mapp nyligen sorterade Donnerfoto­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland