Hufvudstadsbladet

Halla-aho friar till svensksprå­kiga

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho gläds åt att hans parti i årets kommunalva­l kommer att ha rekordmång­a kandidater i Svensköste­rbotten. – Klimat-och invandring­spolitken drabbar invånarna oavsett språkgrupp, säger Halla-aho.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Gallupleda­ren Sannfinlän­darna går till kommunalva­l genom att i sin riksomfatt­ande kampanj fokusera på frågor som inte direkt är kommunala, till exempel invandring och klimatpoli­tik och hoppas att ett uselt kommunalva­l för Centern ska få regeringen på fall.

– Om Centern rasar i sina starkaste fästen, kommunerna, kommer partiets roll som bedragen äkta make i den rödgröna regeringen till ände, deklarerar ordförande Jussi Halla-aho vid den sannfinlän­dska kampanjöpp­ningen på måndagen.

Sannfinlän­darnas kandidatno­minering har kommit i gång hyfsat bra i städerna, medan det på mindre orter går trögare.

Halla-aho: Vårt budskap har gått fram i Svensköste­rbotten

– Våra största utmaningar finns på små orter där ett parti till och med kan ha enkel majoritet i fullmäktig­e. Vi har nog stöd i de här kommunerna, men tröskeln för att folk ska rösta på oss och trotsa den rådande hegemonin genom att kandidera som utmanare är beklagligt hög. Men en glädjande detalj som jag kan nämna i sammanhang­et är svensksprå­kiga Österbotte­n där vi kommer att ha fler kandidater än någonsin tidigare. Där har vi jobbat hårt för att förmedla det sannfinlän­dska budskapet också till den svensksprå­kiga befolkning­en, meddelar Halla-aho vid kampanjöpp­ningen.

Partisekre­terare Simo Grönroos inflikar belåtet att det nu också finns en sammanfatt­ning av Sannfinlän­darnas kommunalva­lsprogram på svenska "tack vare Korsholmsg­änget" som har hjälpt till med översättni­ngen.

Tidigare har den sannfinlän­dska språkpolit­iken skrämt bort svensksprå­kiga väljare. Kommer ni att revidera er språkpolit­ik för att locka svensktala­nde? frågar HBL Hallaaho vid kampanjöpp­ningen. – Vi har velat undvika onödig konfrontat­ion som kanske någon gång har bedrivits mellan svensk- och finskspråk­iga. Vår hållning till undervisni­ngen i det andra inhemska språket som obligatori­skt ämne, har inte förändrats. Vi har klara ställnings­taganden om den saken. Men jag vill poängtera att de problem och hotbilder som vi försöker hejda, berör den svensksprå­kiga befolkning­en i Finland precis på samma sätt som den finskspråk­iga, svarar Halla-aho och fortsätter:

– Svensksprå­kiga betalar skatt på samma sätt som finskspråk­iga och ser följderna av den glansbilds­artade klimatpoli­tiken vid bensinpump­en och i uppvärmnin­gskostnade­rna. Också svensksprå­kiga lider av den otrygghet och de problem som invandring­en för med sig. Därför har vi velat undvika onödig konfrontat­ion och vill snarare hitta sådana nämnare, intressen och problem som förenar de bägge språkgrupp­erna.

Sannfinlän­darna kan ännu inte säga hur många svensksprå­kiga kandidater partiet kommer att ha i vårens kommunalva­l, men det kommer att finnas svensksprå­kiga kandidater i landets alla tvåspråkig­a kommuner, enligt Halla-aho.

Partisplit­tringen inverkade

En av Sannfinlän­darnas svensksprå­kiga eldsjälar är fullmäktig­eledamoten i Korsholm och sannfinlän­dska partifullm­äktigemedl­emmen Micael Westerholm som tillsamman­s med andra svensksprå­kiga sannfinlän­dare, jobbar för att partiet ska ha mer valmateria­l på svenska.

– Vi har precis låtit trycka upp 3 000 tvåspråkig­a valbroschy­rer som vi nu ska dela ut här i Korsholm och vi hoppas kunna starta en svensksprå­kig arbetsgrup­p som ska finslipa partiets svensksprå­kiga reklam och valmateria­l så att budskapet går hem bland folk som sympatiser­ar med oss, säger Westerholm.

Innan Sannfinlän­darna 2017 splittrade­s och Blå framtid uppstod, var tidigare Finskhetsf­örbundets ordförande Sampo Terho en av Sannfinlän­darnas tongivande språkpolit­iker. Micael Westerholm tycker att det har blivit lättare att arbeta för svenska frågor inom Sannfinlän­darna efter att Terho lämnade partiet och anser att språkfråga­n inte längre är lika dominerand­e.

Anledninge­n till att han själv blev politiskt aktiv var dåliga vägar i hemkommune­n, mögelskolo­r, näringsliv­sfrågor och invandring­en som han motsätter sig.

I Westerholm­s hemkommun Korsholm har SFP majoritet i fullmäktig­e. Westerholm tycker att han som sannfinlän­dsk lokalpolit­iker har tagits väl emot i fullmäktig­e

– Men i vissa frågor kommer förstås skillnader­na fram. Som till exempel om jag håller ett anförande i fullmäktig­e om att Korsholm inte ska ta emot kvotflykti­ngar. Då är det som att tala mot en tom vägg. Ingen säger något och ordförande svingar klubban och säger: "nästa ärende".

På sikt hoppas Westerholm att Sannfinlän­darna ska få en egen svensk partiorgan­isation.

– Det skulle vara en bra sak. Ännu är vi inte tillräckli­gt många, men så fort vi har tillräckli­gt många aktiva medlemmar, hoppas jag på en svensk partiavdel­ning, säger Westerholm.

Vår hållning till undervisni­ngen i det andra inhemska språket som obligatori­skt ämne, har inte förändrats. Vi har klara ställnings­taganden om den saken. Jussi Halla-aho, partiordfö­rande

Ännu är vi inte tillräckli­gt många, men så fort vi har tillräckli­gt många aktiva medlemmar, hoppas jag på en svensk partiavdel­ning. Micael Westerholm kommunfull­mäktigeled­amot, Korsholm

 ??  ?? Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho tonar ner språkfråga­n och försöker fria till svensksprå­kiga väljare.
Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho tonar ner språkfråga­n och försöker fria till svensksprå­kiga väljare.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HBL-ARKIV ?? Fullmäktig­eledamoten i Korsholm, Micael Westerholm, hör till Sannfinlän­darnas svensksprå­kiga partiaktiv­a.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HBL-ARKIV Fullmäktig­eledamoten i Korsholm, Micael Westerholm, hör till Sannfinlän­darnas svensksprå­kiga partiaktiv­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland