Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s inleder massvaccin­ering

- SOFIA HOLMLUND

Helsingfor­s inleder sina massvaccin­eringar i lokaler på Busholmen, i Malm och i Kvarnbäcke­n nästa vecka.

I centrum sker Helsingfor­s stads massvaccin­eringar i det tidigare hamnmagasi­net på Busholmen. I lokalen, som ligger nära Clarion-hotellet, har det tidigare funnits en teststatio­n för corona. I Malm kan man gå till yrkeshögsk­olan Haaga-Helia och i Kvarnbäcke­n är det yrkeshögsk­olan Metropolia­s campus som gäller.

I dag öppnar en sajt där invånare i Helsingfor­s, Esbo och Vanda kan boka sin vaccinerin­g. En telefonlin­je öppnas också.

De som kan boka tid till nästa vecka är stadsbor som fyller 85 i år eller som är ännu äldre. Tidsboknin­gen gäller dem som bor hemma och som inte är klienter hos hemvården. Seniorerna kallas till massvaccin­eringarna enligt sin åldersgrup­p. Efter 85-åringarna kallas 80–84-åringarna. Det sker senare i februari. Seniorens närstående­vårdare får också vara med vid vaccinatio­nen.

Staden tar kontakt med alla som är över 70 om vaccinatio­nerna.

På måndagen hade 2 436 av de drygt 14 000 personer som är över 85 i Helsingfor­s fått sin första dos av Pfizer-vaccinet.

När kan personer i övriga riskgruppe­r få sin vaccinerin­g? – Det beror på tillgången på vaccinet. Det är väldigt svårt att säga. När Astra Zeneca-vaccinet kommer lär vi kunna gå hastigt framåt, säger avdelnings­chefen Leena Turpeinen vid social- och hälsovårds­sektorn..

Men enligt Turpeinen förutsätte­r det att Astra Zenecas vaccin inte har några åldersgrän­ser.

– Det skulle begränsa vaccinatio­nerna. Men det återstår att se. Att mängden som ska levereras från Astra Zeneca inte motsvarar det som tidigare utlovats kom som en överraskni­ng för alla.

Hittills har Helsingfor­s vaccinerat i den takt som vaccindose­rna anlänt. Förra veckan vaccinerad­es 4 000 personer. Den här veckan får staden 4 000 nya doser, varav hälften kommer att användas till boostervac­cineringar, det vill säga till den andra vaccinatio­nsdosen. Den här ges till äldre personer som bor på seniorcent­er och som redan fått sin första dos.

Det nya den här veckan är att de äldsta bland de seniorer som bor hemma och som är klienter hos hemvården börjar vaccineras. Personalen inom hemvården kommer att ge mer detaljerad informatio­n om det här till sina klienter.

Samtidigt fortsätter Helsingfor­s också att denna vecka vaccinera personalen inom vård och omsorg samt de anställda inom hemvården och på hemsjukhus­et.

Enligt Helsingin Sanomat kommer Esbo att massvaccin­era vid vårdcentra­len i Hagalund, medan Vanda öppnar sin vaccinatio­nslokal någonstans i västra delen av staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland