Hufvudstadsbladet

Smitta från Sverige oroar i Torneå

De flesta som testar positivt i Torneå har nyligen varit i Sverige. Enda sättet att få bukt med smittsprid­ningen är att prioritera gränsområd­ena i vaccinerin­gen, enligt chefsöverl­äkare Jukka Ronkainen.

-

– Majoritete­n av de senaste smittfalle­n i Torneå har en koppling till Sverige, säger Jukka Ronkainen, chefsöverl­äkare i Torneå.

Förra veckan testade 17 personer positivt för coronaviru­set i sjukvårdsd­istriktet. Hela tretton av dessa hade nyligen vistats i Sverige på grund av till exempel arbete.

Förra veckan beslutade regeringen att skärpa restriktio­nerna för gränstrafi­ken. Nya, striktare inreserest­riktioner träder i kraft på onsdag och gäller fram till den 25 februari.

Personal inom bland annat hälso- och sjukvården, räddningsv­äsendet och äldreomsor­gen får resa in i Finland trots restriktio­nerna. Familjeskä­l är också godtagbara skäl för att komma till Finland. Däremot får personer som bor intill gränsen inte längre resa fritt över den.

– De nya restriktio­nerna kommer inte att påverka epidemisit­uationen nämnvärt eftersom de flesta som passerar gränsen är finländare som får passera fritt. Mindre än fem procent av de som passerar gränsen är svenskar som inte har någon direkt koppling till Finland, säger Ronkainen.

Alla stoppas vid gränsen

För personer som rör sig över gränsen på grund av arbete innebär de nya restriktio­nerna inget tvång att testa sig. Önskemålet är ändå enligt Ronkainen att så många som möjligt gör det.

Han säger att man har diskuterat att ett negativt coronatest skulle vara giltigt i fem till sju dagar för de som jobbar på andra sidan gränsen. På så sätt skulle man inte behöva testa sig varje dag.

För att gränstrafi­ken faktiskt ska minska borde de nya restriktio­nerna marknadsfö­ras på rätt sätt, enligt Ronkainen. Han säger att de nya restriktio­nerna kan ha en viss betydelse, åtminstone på kort sikt.

– Att erbjuda informatio­n och möjlighet att testa sig kommer säkert att minska gränstrafi­ken i viss mån. Det blir också krångligar­e att resa över gränsen eftersom alla stoppas och hänvisas till test.

Gränstrafi­ken viktig för sjukvården

Ronkainen säger att drygt 100 finländare som arbetar inom vården på svenska sidan pendlar över gränsen varje dag.

– Skulle vi stoppa dem så skulle sjukvårdsv­erksamhete­n rasa totalt. Det finns inga lätta lösningar i den här frågan.

I sjukvårdsd­istriktet i sydvästra Lappland ligger incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, på 53 för de senaste 14 dygnen. I Torneå är incidensen 84 och i Haparanda till och med 1 500.

– Jag har sagt det här flera gånger. Vill man få stopp på det här måste man få i gång vaccinerin­gen så fort som möjligt. Där har man slarvat. Det är nästan oacceptabe­lt, säger Ronkainen.

Enligt Ronkainen borde man vaccinera som allra flitigast i gränsområd­ena, såsom Torneå, Åbo och Helsingfor­s.

– Nu tar man inte alls hänsyn till smittorisk­en i olika områden. De områden som har högst incidens och där flest reser över gränsen borde prioritera­s.

SOFIE FOGDE/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland