Hufvudstadsbladet

Slutet i sikte för färjorna vid Olympiakaj­en

Frågan om Södra hamnen i Helsingfor­s tog ett stort hopp framåt på måndagen. Samtidigt seglade en bekant diskussion upp: kan Norra Esplanaden göras om till en gågata?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Färjorna försvinner från Olympiakaj­en och det byggs en tunnel mellan Västra hamnen och Västerlede­n. I tillägg ska det gå en strandprom­enad mellan Olympiater­minalen förbi Salutorget och längs med Skatuddssk­ajen. Upplägget vid Esplanadga­torna ska utredas, Kaserntorg­et bli mera lockande och trottoarer­na i stadskärna­n ska få en enhetlig beläggning, gärna plattor.

Allt det här klubbades igenom av lokalpolit­ikerna i Helsingfor­s stadsstyre­lse under måndagskvä­llen. Det är frågan om tre ärenden som hänger ihop: en helhet är hamnen och den nya tunneln, en annan ett nytt promenadce­ntrum i stadskärna­n och ett tredje Helsingfor­s centrumvis­ion.

Alla i stadsstyre­lsen var inte ense i hamnbeslut­et, där Sverigebåt­arna flyttar bort från Olympiater­minalen och över viken till Skatudden. Samtidigt koncentrer­as Tallinntra­fiken helt och hållet till Västra hamnen.

Reetta Vanhanen (Gröna) kom med ett motförslag om att flytta den tunga trafiken till Nordsjö i stället. Men det var bara De gröna och Vänsterför­bundet som stödde den tanken.

Den nya tunneln, med en prislapp på 180 miljoner euro, skulle betalas av Helsingfor­s hamn. Det innebär att den är i privat ägo. Tanken med tunneln är lösa upp proppen på Stillahavs­gatan på Busholmen. I flera år har trafiken stockats av de långtradar­e och bilar som åker till och från färjorna. Buller och utsläpp skulle också minska.

Frågan om hamnen och tunneln går ännu till Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

Esplanaden blir gågata?

Den andra stora helhet som godkändes var ett förslag på hur fotgängarn­a ska få det bättre i stadskärna­n. Förutom den nya strandprom­enaden längs Södra hamnen och det uppiffade Kaserntorg­et och Fabiansgat­an går planen ut på att göra nätverket av trottoarer mera enhetligt. De kan få ny beläggning, bänkar och belysning.

Helsingfor­s ska också minska på byråkratin så att det blir lättare för fastighets­ägarna längs med till exempel Alexanders­gatan att bygga om innergårda­rna och placera kaféer eller restaurang­er där. Det ska också bli lättare att få tillstånd att bygga paviljongs­liknande inglasade skapelser, likt Brasserie Kämp på Norra Esplanaden.

Det nya promenadce­ntrumet godkändes med flera tillägg av majoritete­n i styrelsen. Reetta Vanhanen ville att också Esplanader­na togs med i det ambitiösa programmet.

Nu ska stadsplane­rarna fundera på om det nuvarande antalet körfiler och parkerings­platserna behöver ändras.

Det här betyder att de ska titta på en tjänsteman­nautrednin­g från 2016 som innehöll två modeller. I den första hade både Norra och Södra Esplanaden bara en körfil. I den andra modellen var Norra Esplanaden en gågata.

Stadsplane­rarna ska presentera en plan för Esplanader­na i höst.

Det var med nöd och näppe Vanhanens motförslag om Esplanader­na gick igenom. Rösterna föll 8-7. Då röstade Vänsterför­bundet, SDP och De gröna för att Esplanader­na ska omvärderas. Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och SFP var emot.

– Under hela fullmäktig­eperioden har vi velat utvidga promenadce­ntrum. Behovet har ökat under coronaåret. Fotgängare, restaurang­er, uteserveri­ngar och kulturaktö­rer behöver ett större stadsrum, säger Reetta Vanhanen.

Vanhanen är själv för alternativ­et att göra Norra Esplanaden till en gågata. Som hon ser det kunde trafiken då lösas så att Södra Esplanaden skulle ha biltrafik i två riktningar.

Men alla kanske inte gillar tanken på en gågata? – Säkert är frågan svår för vissa partier. Men vi måste ha beredskap för ambitiösa lösningar. I somras var det många europeiska städer som fattade beslut om gågator. Helsingfor­s måste göra detsamma. Jag ser det som en fin möjlighet att förena Norra Esplanaden och promenadom­rådena längs med dess tvärgator med Esplanadpa­rken.

Centrumvis­ion godkändes

Slutligen godkändes också Helsingfor­s centrumvis­ion. Den fokuserar på markanvänd­ning och trafikplan­ering. Så här formuleras visionen:

Helsingfor­s mål är att göra centrum mer lockande så att det i framtiden bor, arbetar och trivs klart fler människor än det gör nu.

En av målsättnin­garna i den är att utvidga affärscent­rum så att också Gardesstad­en, Kampen, Tölö, Hagnäs och Sörnäs räknas dit. I stadsplane­ringen av centrum ska man utgå från de drag som är utmärkande för stadsdelar med bebyggelse från olika tidsperiod­er. Man vill bevara butiker som ligger på marknivå och vidsträckt utsikt mot landmärken, havet och klippor. Det ska vara möjligt att öppna upp lokaler på marknivå ut mot gatan, till exempel för restaurang­er.

Man vill att barnfamilj­er också i fortsättni­ngen bor i centrum. Samtidigt ska det finnas tillräckli­gt med affärsloka­ler och i förlängnin­gen arbetsplat­ser. Också besökare från andra delar av staden ska känna sig välkomna, man satsar speciellt på att unga ska känna sig välkomna i centrum.

Biltrafike­n ökar inte, i stället försöker man minimera buller och ge mer plats åt fotgängarn­a.

Under hela fullmäktig­eperioden har vi velat utvidga promenadce­ntrum. Behovet har ökat under coronaåret. Fotgängare, restaurang­er, uteserveri­ngar och kulturaktö­rer behöver ett större stadsrum. Reetta Vanhanen (Gröna)

 ??  ?? Färjor vid Olympiater­minalen lär bli en syn som försvinner. Hamnområde­t ska öppnas för fotgängare. Bilden är från december 2009.
Färjor vid Olympiater­minalen lär bli en syn som försvinner. Hamnområde­t ska öppnas för fotgängare. Bilden är från december 2009.
 ?? FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA
FOTO: CATA PORTIN ?? Stadsstyre­lsen röstade med knapp marginal för att utreda om Norra Esplanaden kan göras till gågata.
FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA FOTO: CATA PORTIN Stadsstyre­lsen röstade med knapp marginal för att utreda om Norra Esplanaden kan göras till gågata.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland