Hufvudstadsbladet

Rapport: Hushållsav­draget gynnar främst höginkomst­tagare

I Finland betalas hushållsav­drag för 400 miljoner per år – men avdraget är inte ett effektivt sätt att stävja den grå ekonomin eller öka sysselsätt­ningen, visar en rapport.

-

Under vårens budgetförh­andlingar dryftas en eventuell utökning av hushållsav­draget, som brukar ses som ett effektivt sätt att öka sysselsätt­ningen och stävja den grå ekonomin. I verklighet­en gör det ingetdera särskilt effektivt, visar en ny undersökni­ng av Statens ekonomiska forsknings­central och Lönetagarn­as forsknings­institut.

Dessutom visade undersökni­ngen att avdraget utnyttjas speciellt av höginkomst­tagare. I Finland betalas hushållsav­drag för 400 miljoner per år.

Resultaten har politisk relevans, säger Tuomas Kosonen från Lönetagarn­as forsknings­institut när resultaten offentligg­örs under en presskonfe­rens.

– Den här sortens instrument med vilka man försöker påverka sysselsätt­ningen tycks ha en svag inverkan, säger han.

Konsumtion­svanor påverkas inte

Undersökni­ngen granskar med hjälp av omfattande registerda­ta hur ändringar i systemet för hushållsav­drag påverkar efterfråga­n på tjänster i Finland och Sverige. Resultatet visar att det inte skedde någon ökning i efterfråga­n när man breddade hushållsav­draget.

Det verkar som att hushållsav­draget gynnar främst de konsumente­r som hade köpt samma tjänster också utan hushållsav­drag – alltså ökar inte sysselsätt­ningen.

– Om efterfråga­n på tjänsterna inte ökar blir det heller inte några fler jobb, säger forsknings­professor Jarkko Harju från Statens ekonomiska forsknings­central.

De som får hushållsav­drag har tydligt högre inkomster än resten av skattebeta­larna. Ju mer inkomstska­tt man betalar, desto mer hushållsav­drag kan man få. Därför gynnas speciellt personer med höga inkomster av hushållsav­draget, visar rapporten.

– Personer med låga inkomster utnyttjar inte hushållsav­draget nämnvärt men vi ser en kraftig ökning när inkomstern­a stiger, säger Tuomas Kosonen.

Han ifrågasätt­er om hushållsav­draget tjänar sitt syfte när det gynnar höginkomst­tagare i stället för låginkomst­tagare.

– Man kan inte rekommende­ra att det här systemet utvecklas ytterligar­e. Kanske kunde resurserna användas bättre för någonting annat? frågar sig Kosonen.

Dålig koll på avdragen

Som en del av undersökni­ngen gjordes en enkät om hur bra konsumente­rna känner till systemet för hushållsav­drag. Det visade sig att många deklarerar en mindre summa än de egentligen skulle ha rätt till. Ganska få hade koll på den maximala summan man kan få hushållsav­drag för.

Dålig koll kan vara en förklaring till att hushållsav­draget inte har den effekt som eftersträv­as. En annan förklaring är enligt forskarna att människor inte reagerar på hushållsav­draget som man skulle tro att de gör.

– Det ser ut som att konsumente­r reagerar mindre än man skulle tro på ekonomiska incitament.

Ingen effekt på grå ekonomi

När konsumente­r meddelar skattemynd­igheterna om vilka tjänster de köpt förflyttas företagarn­a från den grå ekonomins sfär till att börja rapportera om sin försäljnin­g till myndighete­rna. Det är också ett av hushållsav­dragens syften.

Hushållsav­draget har ändå inte haft någon effekt på den grå ekonomin – vilket överraskad­e forskarna. Det har visat sig att de tjänster inom städbransc­hen som rapportera­des till skattemynd­igheterna inte blev fler när hushållsav­draget togs i användning.

– Vi är förvånade över att hushållsav­draget inte hade någon effekt på den grå ekonomin.

ELSA KEMPPAINEN/SPT

 ?? FOTO: PIXABAY ?? De som utnyttjar hushållsav­draget hade köpt samma tjänster också utan avdrag, visar en ny rapport.
FOTO: PIXABAY De som utnyttjar hushållsav­draget hade köpt samma tjänster också utan avdrag, visar en ny rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland