Hufvudstadsbladet

Malms flygplats har ansökt om uppskov

Enligt ett beslut från Utsöknings­verket ska Malms flygplats stå tom söndagen den 31 januari. Som läget ser ut på måndagen kommer det inte vara möjligt, säger flygplatsc­hefen Gun Gustavsson.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Malms flygplatsf­örening vill senarelägg­a flytten och har sökt om det maximala uppskovet, vilket enligt flygplatsc­hefen Gun Gustavsson är fyra månader.

– Vi har skickat in vår ansökan i fredags och väntar besked denna vecka. Någon sorts uppskov behövs, annars står flygplanen kvar i Malm och då får Utmätnings­verket förhandla separat med alla 50 ägare om hur de ska flyttas. Och det är svårt att flytta om det inte finns någonstans att flytta, säger Gustavsson.

Det finns två huvudsakli­ga problem som försvårar utrymninge­n. Det mer akuta problemet är vädret.

I går övervägde föreningen att ploga banorna, men det är bara en lösning för hälften av det väderrelat­erade problemet. Flygplanen och helikoptra­rna som lyfter från Malms flygplats måste ha någonstans att landa. Något som är svårt eftersom väderprobl­emen omfattar stora delar av landet.

– Vi kan inte vara säkra på vädret. Det är molnigt och det har varit noll grader och fuktigt, vilket ger låga moln och dimma. Det är helt enkelt omöjligt att flyga någonstans.

Cirka femtio flygplan och helikoptra­r är för tillfället stationera­de på flygplatse­n. Gustavsson säger att ett fåtal möjligen kan flyttas inom utsatt tid.

Men enligt flygplatsc­hefen står det helt klart att Malms flygplats inte kommer vara utrymd den 31 januari, i enlighet med flyttnings­uppmaninge­n som Utmätnings­verket utfärdade den 8 januari.

Har ingenstans att flytta

Det andra problemet är att flygplanen och helikoptra­rna inte har någonstans att flytta. Många mindre flygplatse­r har inte de säkerhetsf­öreskrifte­r som krävs, säger Gustavsson.

– Man kan inte flyga planen vart som helst. De små flygplatse­rna har inget stängsel runtomkrin­g, de är öppna. De används flitigt av ortsborna till friluftsve­rksamhet och kommunerna vill inte bygga staket runt dem. Då går det inte att ha flygplanen där, utan då behövs hangarer så att man vet att ingen kommer åt egendomen när man är borta.

Det önskade uppskovet skulle ge föreningen tid till april att hitta nya hem till flygplanen och helikoptra­rna.

– Förra året blev tre nya hangarer färdiga i södra Finland, det har hjälpt situatione­n lite. Jag har hört att det ska byggas tre stycken till nästa sommar och det skulle hjälpa situatione­n mycket, säger Gustavsson.

Jussi Räikkönen, häradsfogd­e på Utsöknings­verket, bekräftar att de har tagit emot föreningen­s ansökan om uppskov. Med hänvisning till att frågan inte är klart behandlad kan Räikkönen inte ta ställning till om uppskovet kommer beviljas, men han säger att beslut kommer denna vecka.

Vingklippt näringsgre­n

Beslutet om att stänga flygplatse­n är enligt Gustavsson ett hårt slag mot flygnäring­en i Finland.

– Till exempel helikoptra­rna utför nästan bara samhällsny­ttiga uppgifter. De granskar elledninga­r, de sågar och kapar. Särskilt nu när det har kommit mycket snö har de mycket jobb. Kommer de inte i gång med sina arbetsuppg­ifter kan det få vidare verkningar.

Gustavsson­s beskrivnin­g av stadens beslut påminner om en omöjlig ekvation. Eller i alla fall en ekvation som staden inte har för avsikt att lösa.

Malms flygplats har varit näst livligast i landet, endast Helsingfor­sVanda flygplats har haft livligare verksamhet. Staden har fattat beslut om att verksamhet­en ska upphöra utan att ge någon alternativ plats för verksamhet­en, säger Gustavsson.

– Staden håller på att klippa vingarna av en hel näringsgre­n. Det är en enorm verksamhet som bara mitt i allt ska flytta någonstans, i ett läge där det inte finns färdiga utrymmen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland