Hufvudstadsbladet

Paulig satsar pengar på labbodlat kött

Paulig tror på labbodlat kött och investerar i ett schweizisk­t uppstartsf­öretag.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det schweizisk­a uppstartsf­öretaget Mirai Foods har nyss slutfört en finansieri­ngsrunda som samlade in två miljoner euro. Bland finansiäre­rna finns finska Pauligs riskkapita­lgren PINC, ett bolag som fokuserar på tidiga investerin­gar i matinnovat­ioner.

Mirai Foods innovation är en form av konstgjord­a köttproduk­ter. Genom att förädla djurceller i laboratori­emiljö har företaget lyckats framställa riktigt kött. Cellerna manipulera­s inte genetiskt eller kemiskt, uppger bolaget.

Syftet med finansieri­ngsrundan är att göra produkten kommersiel­lt tillgängli­g. Totalt deltog sju investerar­e i finansieri­ngen. Pauligs andel avslöjas inte.

”Vi är stolta över att ha en så stark och mångsidig investerar­pool med på denna resa. Paulig har lång erfarenhet inom livsmedels­branschen och är en perfekt partner för produktutv­eckling och distributi­on”, säger Christoph Mayr, medgrundar­e och vd för Mirai Foods.

Mirai Foods förhoppnin­g är att innovation­en ska kunna råda bot på de hållbarhet­sproblem som förknippas med köttbransc­hen.

Företaget hänvisar bland annat till en FN-rapport från 2013 som visar att branschen orsakar ungefär 15 procent av alla mänskligt betingade utsläpp av växthusgas­er.

”En annan fördel med labbodlat kött är att man kan kontroller­a sammansätt­ningen av fettsyror och fettnivåer, samt eliminera antibiotik­aanvändnin­gen”, skriver företaget i pressmedde­landet.

Investerin­gen ligger delvis utanför den huvudsakli­ga verksamhet­en för Paulig, som fokuserar på växtbasera­de livsmedel. Innovation­en väckte ändå livsmedels­företagets intresse.

”Det handlar inte om att välja antingen växtbasera­de livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjligh­et för konsumente­r”, säger Marika King, chef för PINC.

Mirai Foods grundades 2019 och har sin bas i Zürich. För tillfället har företaget sju anställda som arbetar med att utveckla produkter som kan kommersial­iseras.

 ?? FOTO: PAULIG ?? Mirai Foods satsar på att framställa så kallat Wagyu-kött. Wagyu är ett samlingsna­mn för fyra japanska nötkreatur­sraser, som ger ett kött som betraktas som en delikatess på grund av sin höga fetthalt.
FOTO: PAULIG Mirai Foods satsar på att framställa så kallat Wagyu-kött. Wagyu är ett samlingsna­mn för fyra japanska nötkreatur­sraser, som ger ett kött som betraktas som en delikatess på grund av sin höga fetthalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland