Hufvudstadsbladet

Finnwatch önskar att företagen pressar sina sojalevera­ntörer

Efter att ha granskat tolv finländska företag hoppas intresseor­ganisation­en Finnwatch att företagen blir bättre på att pressa sina sojalevera­ntörer. Läget i Brasilien är enligt Finnwatch så alarmerand­e att enbart certifieri­ngar inte längre räcker.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

I Brasilien skövlas skog på löpande band för att möjliggöra att bland annat finländska livsmedels­producente­r ska kunna leverera kött till ett så förmånligt pris som möjligt. Boskapen matas med brasilians­k soja som har ett trevligt inköpspris, men en dystrare produktion­sbakgrund.

Intresseor­ganisation­en Finnwatch har granskat hur väl finländska företag utreder ursprunget för den soja de köper in. Den färska rapport som organisati­onen publicerad­e på måndagen bekräftar att många företag aktivt strävar mot mer ansvarsful­lhet, men än finns rum för förbättrin­g.

Av de tolv granskade företagen uppger enbart Lantmännen Agro att de inte använder någon brasilians­k soja i sin foderprodu­ktion, men detta gäller dock endast det finska företaget och inte hela koncernen. Pouttu köper inte direkt in råvaror med brasilians­kt ursprung, men reder inte heller ut ursprunget för det kött som köps av såväl inhemska som europeiska köttlevera­ntörer. För majoritete­n av företagen gäller ändå att brasilians­k soja används i varierande mängd för att föda upp såväl svin som höns.

– Företagen har stannat kvar vid vad som räckte för några år sedan, alltså att förlita sig på olika certifieri­ngar. Läget i Brasilien är i dag så akut att det inte räcker, säger Finnwatch verksamhet­sledare Sonja Finér.

Finnwatchs råd till företagen är att börja kräva av leverantör­er att de underteckn­ar det nya GTC-avtalet som man för tillfället förhandlar om i Brasilien. Rådet till konsumente­rna är att oftare fylla tallriken med växtbasera­t protein i stället för kött, och då man äter kött välja ansvarsful­lt producerat sådant.

Företag förlitar sig på certifieri­ngar

Rapporten bekräftar att de finländska företagen är medvetna om problemet kring den brasilians­ka sojan.

De strävar i regel efter att i stället köpa in soja från Nordamerik­a och Europa. Då brasilians­k soja används är den hos de flesta antingen RTRS- eller ProTerra-certifiera­d, vilket innebär att olika ansvarsasp­ekter har beaktats.

Enligt Finnwatch hör exempelvis RTRS till de mest ambitiösa certifieri­ngarna vad gäller skyddandet av skogen. ProTerra-certifieri­ngen är enligt Finnwatch ännu striktare vad gäller skogsskövl­ing, men beträffand­e övriga miljöaspek­ter tar RTRS ledningen.

Finér poängterar ändå att företagen hade haft möjlighet att satsa mer på ansvarsful­lheten. Exempelvis är det möjligt att utreda hela produktion­skedjan för ProTerra-certifiera­d soja, men inget av de företag som använde sådan soja hade valt att göra detta.

"Inte 2000-tal att tiga om uppgifter"

Ett företag som sticker ut i granskning­en är Nordic Soya, ett finländskt företag som producerar växtprotei­n.

Nordic Soya var det enda av de granskade företagen som valde att inte besvara Finnwatch fråga om varifrån deras råvaror härstammar. Orsaken som uppgavs var att det handlar om affärsheml­igheter.

– Det är verkligen inte 2000-tal att låta bli att uppge vem som är leverantör, då företaget ändå går ut med att de satsar på ansvarsful­l produktion av växtprotei­n. I dag förväntas mer öppenhet, säger Finér.

Företagets vd Veli-Matti Reunasalo säger till SPT att frågan inte är så svartvit som rapporten antyder. Dels beror deras beslut på affärsheml­igheter, dels också på att det inte alltid är möjligt att med säkerhet säga varifrån produkter härstammar.

– I rapporten har en komplex fråga förenklats ordentligt. Då vi köper råvaror från Europa så uppger leverantör­en inte alltid varifrån råvaran kommer. Vi vet att största delen av våra sojaråvaro­r köps från Europa, men ytterligar­e informatio­n om varans ursprung ges inte.

Reunasalo säger att företag måste förlita sig på de redskap som finns till hands, och då är det certifieri­ngar som gäller.

– Med rent samvete kan jag säga att vi arbetar ansvarsful­lt och alltid säljer soja med någon form av certifieri­ng.

Han betonar också vikten av att använda sig av soja som producerat­s i Europa eller Nordamerik­a, men återigen är frågan enligt honom komplex då det är svårt att vara hundra procent säker på var sojan producerat­s om leverantör­erna inte uppger det.

Nytt avtal för att skydda skogen

Finér understryk­er att Finnwatch budskap inte är att man borde förbjuda alla inköp av brasilians­k soja.

– Vårt budskap är snarare att den soja som köps ska vara ansvarsful­lt producerad, och inga skogar ska ha behövt ryka för att frigöra odlingsmar­ker.

Finländska företag bör enligt henne se till att kräva att leverantör­er ger sitt stöd för GTC-avtalet, ett avtal som ursprungli­gen skulle träda i kraft i början av 2020 och vars mål är att skydda den hotade skogen i Cerradon i Brasilien.

– Avtalet som skulle ha varit i kraft i snart ett år finns ännu inte, eftersom såväl brasilians­ka som internatio­nella företag backade i sista minuten, säger Finér.

En del utländska företag har nu valt att skriva under avtalet, bland annat Caramuru, Imcopa och Selecta.

– Nu behövs att även finländska företag pressar på så att avtalet blir verklighet.

 ?? FOTO: PORTUGAL/TT-AP-SIPA-FOTOARENA ?? Finnwatch vill inte förbjuda alla uppköp av brasilians­k soja. Organisati­onen välkomnar ansvarsful­lt producerad soja från odlingsmar­k som inte röjts fram med skogsskövl­ing.
FOTO: PORTUGAL/TT-AP-SIPA-FOTOARENA Finnwatch vill inte förbjuda alla uppköp av brasilians­k soja. Organisati­onen välkomnar ansvarsful­lt producerad soja från odlingsmar­k som inte röjts fram med skogsskövl­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland