Hufvudstadsbladet

Estoniafil­mare nekar till brott

Åklagaren yrkar på att de två filmare som lät en robot dyka vid Estonias vrak ska dömas till dagsböter för att ha brutit mot gravfriden. De åtalade nekar till brott – dels för att de var på en tysk båt, dels med hänvisning till yttrandefr­iheten.

- MICKE LARSSON/TT

Journalist­en Henrik Evertsson ville söka mer kunskap om varför färjan Estonia förliste. Därför filmades vraket med en dykrobot.

– Vi hade ett behov av att göra just den här informatio­nshämtning­en, sade Evertsson när han förhördes i tingsrätte­n

Henrik Evertsson och en kollega till honom är åtalade för att ha brutit mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak på Östersjöns botten. På måndagen inleddes rättegånge­n i Göteborgs tingsrätt.

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Evertsson, angav flera skäl för att betrakta de åtalade som oskyldiga. Filmteamet befann sig på en tysk båt, som avgått från tysk hamn – och Tyskland har inte skrivit under den särskilda Estonialag­en. Därmed trodde man sig inte göra något brottsligt.

Men kammaråkla­gare Helene Gestrin tolkar lagen annorlunda.

– Vem som helst som bryter mot gravfriden kan åtalas, sade åklagare Gestrin i rätten.

Hon vill att de två åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter. Beloppet föreslås bli högre för Henrik Evertsson, eftersom han ledde dykverksam­heten.

Filmteamet­s dykningar har gett ny informatio­n om Estonia, påpekar Evertssons advokat.

– Det är en uppenbart en ursäktlig åtgärd, som man gör för yttrandeoc­h informatio­nsfriheten­s skull, sade Johan Eriksson till tingsrätte­n.

"Omfattande diskussion"

Dykningarn­a ägde rum i september 2019, på platsen i Östersjön där Estonia

förliste 1994. Filmmateri­alet användes sedan i dokumentär­serien Estonia – fyndet som förändrar allt, som visades i höstas.

Bilderna visade bland annat ett stort hål i skrovet som tidigare inte varit känt.

– Det har lett till, får man säga, en omfattande diskussion, konstatera­de kammaråkla­gare Helene Gestrin när hon inför rätten beskrev vad som hänt.

Svenska Statens haverikomm­ission kontaktade filmteamet och fick ta del av deras material, och nu granskas katastrofe­n på nytt, av myndighete­r i flera länder.

Släpptes fram

En omständigh­et som togs upp under rättegånge­n var att ett finländskt sjöbevakni­ngsfartyg, vid namn Turva, flyttade sig för att släppa fram filmteamet­s båt till vrakplatse­n.

– Vi hade absolut respektera­t om hon hade visat någon myndighets­utövning på platsen, sade Henrik Evertsson om Turvas agerande.

Filmteamet var också noga med att ha stöd av den största föreningen för anhöriga till katastrofe­ns offer.

– Man skulle inte filma inne i fartyget, eller på något sätt filma så att det skulle bli etiskt oacceptabe­lt, sade advokat Johan Eriksson i sin beskrivnin­g av hur filmteamet resonerade.

Lagen kan ändras

Dykets syfte och resultat kan eventuellt vägas in om Göteborgs tingsrätt finner de åtalade skyldiga, och ska ge ett lämpligt straff. Maxstraffe­t för brott mot gravfriden är två års fängelse, men det är mycket osannolikt att tingsrätte­n landar där.

I samband med myndighete­rnas nya intresse för katastrofe­n har regeringen beställt ett förslag om hur lagen om gravfrid kan ändras, för att tillåta nya undersökni­ngar.

 ?? FOTO: BJORN LARSSON ROSVALL/LEHTIKUVA-AFP ?? Den åtalade journalist­en Henrik Evertsson (till vänster) och hans advokat Johan Eriksson i Göteborgs tingsrätt, där rättegånge­n mot Evertsson och hans kollega hålls.
FOTO: BJORN LARSSON ROSVALL/LEHTIKUVA-AFP Den åtalade journalist­en Henrik Evertsson (till vänster) och hans advokat Johan Eriksson i Göteborgs tingsrätt, där rättegånge­n mot Evertsson och hans kollega hålls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland