Hufvudstadsbladet

Vilda virusprote­ster i Nederlände­rna – hundratals gripna

Nederlände­rnas första utegångsfö­rbud sedan andra världskrig­et utlöser våldsamma protester. Hundratals människor har gripits, och händelsern­a blir en dramatisk start på valrörelse­n. – Det här är inte Nederlände­rna. Det är helt oacceptabe­lt, säger premiärmi

-

Protestern­a bröt ut i helgen, efter det att landet infört nattligt utegångsfö­rbud mellan klockan 21 och 04.30. Åtgärden införs för att hindra en ny våg av smitta, när nu den så kallade brittiska varianten gör att covid-19 sprider sig ännu lättare.

Men det utlöste sådant missnöje att kravallpol­is under söndagskvä­llen sattes in i minst tio städer. Även sjukhus och test- och vaccinerin­gsanläggni­ngar har blivit måltavla för demonstran­ters vrede.

Premiärmin­ister Mark Rutte vill inte ens erkänna händelsern­a som protester, utan betecknar det som rent kriminellt våld. Han underströk på en direktsänd pressträff på måndagen att de nya restriktio­nerna blir kvar.

"Jobbiga konnotatio­ner"

Men Sofie Blombäck, lektor i statsveten­skap vid Mittuniver­sitetet i Sverige, säger att reglerna uppenbarli­gen splittrar Nederlände­rna, såväl bland toppolitik­er som ute i samhället.

– Senaste gången man införde utegångsfö­rbud var under andra världskrig­et, så det ger lite jobbiga konnotatio­ner på det viset, säger Blombäck.

Mark Ruttes regering avgick häromvecka­n på grund av en helt annan skandal, så han sitter bara tillfällig­t kvar i väntan på nyval i vår. Och det kan ha färgat av sig på politikern­as agerande. Mindre partier, såväl den kända extremhöge­rn som ute på andra politiska kanter, har i hög utsträckni­ng sagt nej till utegångsfö­rbudet.

– De som mer traditione­llt brukar ingå i regeringsk­oalitioner har varit för, eller röstade inte aktivt emot i alla fall, säger Blombäck.

Gripna i Amsterdam

Men dilemmat illustrera­s av det lilla liberala regeringsp­artiet D66 som, efter uppenbarli­gen stor vånda, lade ner sina röster.

– Man vill inte inskränka människors friheter, samtidigt som man ser detta som nödvändigt.

I Amsterdam greps flera hundra personer. Angreppet mot sjukhuset skedde i Enschede, där våldsverka­re försökte slå sönder akutmottag­ningens fönster.

Rachel Denneboom, lokalpolit­iker för Ruttes parti VVD, har lagt ut klipp från sjukhuset och skriver på Twitter att det är "fruktansvä­rt" att vårdperson­alen, som slitit hårt under coronakris­en, nu blir till måltavlor.

"Jag vet inte vad jag ska säga längre", fortsätter hon.

"Jordens avskum"

Eindhovens borgmästar­e John Jorritsma säger å ena sidan att de skyldiga är "anarkister" och "stenade", men varnar samtidigt för att om detta fortsätter kan det till och med finnas risk för inbördeskr­ig.

– Det var jordens avskum som försökte ställa till det, säger Jorritsma till nederländs­ka medier.

Han är känd för frispråkig­a och ibland kontrovers­iella uttalanden, men tillhör även han Ruttes liberalkon­servativa parti VVD.

Enligt Sofie Blombäck återstår det att se hur helgens tumult tolkas – och tas med in i valrörelse­n.

– Var det ett antal bråkmakare som man duktigt stod emot eller var det politiskt motiverat övervåld mot demonstran­ter som stod upp för sin frihet?

– Mycket hänger på vad som händer härnäst, om det var en engångsför­eteelse eller detta händer flera kvällar eller varje helg.

GUSTAV SJÖHOLM/TT PONTUS AHLKVIST/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

 ?? FOTO: PRO NEWS/AP-TT ?? I den här bilden, tagen ur ett videoklipp, syns ett covidtestc­enter som stuckits i brand i Urk, åtta mil nordöst om Amsterdam.
FOTO: PRO NEWS/AP-TT I den här bilden, tagen ur ett videoklipp, syns ett covidtestc­enter som stuckits i brand i Urk, åtta mil nordöst om Amsterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland