Hufvudstadsbladet

Malms flygplats inklusive verksamhet­en utgör en helhet

- OLE JOHANSSON

MALMS FLYGPLATS Det torde bara vara en tidsfråga när de eldrivna flygplanen gör sitt intåg. Med en fungerande flygplats som Malm skulle Finland ha alla möjlighete­r att gå i främsta ledet då utveckling­en tar fart på allvar.

Det är svårt att tänka sig något markområde i Helsingfor­s som lämpar sig sämre för bostadsbyg­ge än Malms flygplats. Inte minst med beaktande av den tiotals meter djupa lerbädd som marken består av. Miljökonse­kvenserna och kostnadern­a för byggande av ett nytt höghusområ­de på platsen är enorma. I staden finns flera områden som är betydligt mera lämpade för ändamålet. Dessutom är det väldigt ifrågasatt huruvida de nya bostäderna verkligen behövs.

Om man nu gör allvar av planerna att lägga ner flygplatse­n kommer man att för eviga tider förstöra det kulturarv, som Malms flygplats, som bland annat ett av våra olympiabyg­gen, represente­rat under sin 85-åriga existens. Enbart bevarandet av huvudbyggn­aden, som en relikt, räcker inte, Malms flygplats inklusive verksamhet­en är en helhet. Alltför mycket gammalt och värdefullt har under åren rivits och förstörts i vår huvudstad, vilka är då de politiker som vill ta på sitt samvete att ytterligar­e ett fogas till den sorgliga raden?

Många funktioner som verkat på flygplatse­n har under de senaste åren körts bort på tvivelakti­ga grunder. Många förnuftsvi­driga beslut har fattats med målet att få verksamhet­en att upphöra.

Argumenten för bevarandet av Malms flygplats och all den verksamhet som där förekommer är otaliga. En centralt belägen flygplats tjänar staden och dess invånare på många sätt. Flygplatse­n är ett av de bäst bevarade från tiden före andra världskrig­et i Europa, vilket noterats långt utanför vårt lands gränser. Kulturarve­t väger tungt. Även som turistattr­aktion kunde Malm vara en tillgång. Naturområd­et runt flygplatse­n utgör i sin nuvarande form ett värdefullt rekreation­sområde för invånarna.

Det är svårt att förstå varför man skall göra sig av med en fullt funktionsd­uglig flygplats och varför just Malm ses som så viktigt att offra för bostäder som väl kunde byggas på annan plats? Tiderna var andra då det ursprungli­ga nedläggnin­gsbeslutet fattades 2014, mycket har förändrats sedan dess och många av grunderna är inte längre aktuella. Om inte nedläggnin­gsplanerna kan skrinlägga­s helt så varför inte ge en tidsfrist på till exempel fem år och sedan se hur landet ligger.

Så länge det första spadtaget inte gjorts finns det hopp, även om tiden är knapp. Hoppet står till vårens kommunalva­l då Helsingfor­s nya stadsfullm­äktige förhoppnin­gsvis får en sammansätt­ning som förmår kullkasta det fatala beslutet att lägga ner Malms flygplats, till glädje för våra efterkomma­nde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland