Hufvudstadsbladet

Kraftigare skyddsåtgä­rder för utsatta behövs

- TYKO HERTZBERG medlem, Svensk Ungdoms förbundsst­yrelse ELLINOR JUTH ordförande, Svensk Ungdoms jämställdh­etsutskott

BESÖKSFÖRB­UD Våld i nära relationer är ett av Finlands största samhällspr­oblem, Finland toppar statistike­n i Europa. Det är ett allvarligt problem och vi måste jobba förebyggan­de för att motverka det. Det är också av yttersta vikt att de skyddsåtgä­rder som finns i samhället fungerar för att kunna garantera säkerhet för de utsatta.

En av dessa skyddsåtgä­rder är besöksförb­ud. En person kan ansöka om besöksförb­ud om hen känner sig allvarligt trakassera­d eller hotad av någon. Att kunna ansöka om besöksförb­ud, få det beviljat och vara säker på att det upprätthål­ls är viktigt för att känna sig trygg. Det bryts mot hela två av tre besöksförb­ud och vid de flesta fallen orsakar det inga rättsliga påföljder eftersom polisen inte har resurser att följa upp alla fall av brott mot förbuden. Det kostar dessutom att anhålla om besöksförb­ud. Om förbudet förkastas kan offret bli ännu mera utsatt eftersom det finns en rädsla att situatione­n kan bli ännu värre. Tröskeln till att ansöka om besöksförb­ud kan alltså vara hög. Trots detta ansökte över 2 000 personer om besöksförb­ud 2018, vilket visar på att det är en viktig skyddsåtgä­rd.

Man kan inte se mellan fingrarna när brott mot besöksförb­ud begås. De rättsliga konsekvens­erna måste vara kännbara – i dagsläget är de som ett svagt slag på fingrarna. I en utsatt situation bör tröskeln vara låg för att både ansöka om och få offentlig rättshjälp, och man bör också erbjudas stöd i processen. I nuläget försummar den finska staten sin uppgift att beskydda dem som känner sig hotade.

YLE Jag har aldrig riktigt förstått varför vi skall ha nyheter på ryska i finsk tv. På söndagseft­ermiddagen (24.1) lyssnade jag av en slump på Novosti Yle för att kanske jag ville lyssna på hur man berättar om orolighete­rna i Ryssland under veckoslute­t.

Döm om min förvåning då jag märkte att man inte med ett enda ord nämner demonstrat­ionerna runtom i Ryssland för att fria Aleksej Navalnyj. I de därpå följande nyhetsprog­rammen på teckensprå­k och på finska ingick ett inlägg. Är inte idén med Novosti att de rysktaland­e skall få tillgång till västerländ­sk fri nyhetsbeva­kning på sitt eget modersmål?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland