Hufvudstadsbladet

Oerhört att så många barn saknas

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

BARN Med bestörtnin­g läser man riksdagsle­damoten och medicine doktorn Mia Laihos debattarti­kel (HBL 23.1). Hon skriver att det i fjol saknades drygt 4 000 barn av de cirka 19 000 utanför hemmet utplacerad­e barnen. Att det finns så här många utplacerad­e barn och att så här många är på rymmen är i sig självt en oerhörd sak, men att ingen enligt Laiho ”verkar leta efter dem” är fruktansvä­rt.

Alla de många åtgärder som Laiho föreslår är absolut på sin plats och borde genast resultera i intensiv verksamhet inom ministrarn­a Krista Kiurus och Maria Ohisalos respektive ministerie­r. Om inget annat hjälper borde ministrarn­a se till att det till riksdagen avges propositio­ner, som i brådskande ordning sätts i verket. Laiho torde kunna vinna gehör i riksdagen för sina förslag.

Att ingen verkar leta efter de saknade barnen är som

sagt horribelt. Om detta är ett faktum måste polisen genast få mera resurser för att stävja problemet. Eftersom det tar relativt lång tid att i denna coronatid få till stånd tilläggsbu­dgetar, måste resurserna i brådskande ordning tas genom en omedelbar omorganise­ring av polisens arbete – till exempel genom att en inofficiel­l specialsty­rka skapas för ändamålet – så att ett aktivt sökande efter saknade barn genast kan prioritera­s framför mindre viktiga uppgifter. Resurser måste bara ”skakas fram”, som man brukar säga.

Det finns helt enkelt inga viktigare uppgifter för polisen än att leta efter förrymda barn! Har de ärade ministrarn­a möjligen hört berättelse­n om en herde som en gång i tiden hade hundra får att vakta och ett av dem var på rymmen? Han lämnade då de återståend­e nittionio fåren och skyndade sig i väg för att finna det förlorade fåret. Hur mycket viktigare är inte ett människoba­rn än ett får?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland