Hufvudstadsbladet

Missvisand­e om tidigare chefredakt­örer

- HENRIK JOHANSSON vd, HBL/KSF Media 2000–2014

HBL Per-Erik Lönnfors är en flitig skribent, också på HBL:s insändarsi­dor. Och en bra sådan, med stor inblick i framför allt mediebrans­chen.

I HBL (13.1) ingår en insändare av honom där han skriver om valet av chefredakt­ör för HBL, både gällande det stundande valet och tidigare.

Som i saken i högsta grad inblandad reagerade jag litet på hans formulerin­gar. Det har sina risker att alltför mycket lita på källor som kanske har sin egen agenda. Så här skriver Lönnfors: ”Då Erik Wahlström avgick 2002 valdes till hans efterträda­re den ekonomiska forskaren Max Arhippaine­n ’som aldrig hade arbetat på tidning eller med nyheter’. Men han hade haft många förtroende­poster i den finländska stiftelse- och fondvärlde­n. Formellt utnämndes också Barbro Teir till chefredakt­ör, som stöd för Arhippaine­n.

Om hur det gick kan man läsa i Bruuns bok. Inte bra, som man säger i Sverige.”

Beskrivnin­gen är nog om inte direkt felaktig så kraftigt snedvriden. I själva verket var utnämninge­n av Arhippaine­n och Teir som helhet en lyckad lösning. Under den tiden övergick HBL som första stora tidning i Finland till tabloidfor­matet och upplagan, som kontinuerl­igt minskat under 15 års tid (alltså också under de chefredakt­örer som Lönnfors respektera­r), vände uppåt under tre års tid. Detta helt mot den allmänna medietrend­en.

Så det där med att det ”inte gick bra” är nog en sanning med modifikati­on.

Att Arhippaine­n flera år senare avgick mot sin vilja från chefredakt­örsposten är en helt annan historia. Då hade Teirs roll inom tidningen ändrat och avgången hängde samman med åsiktsskil­lnader som handlade om hur HBL skulle utvecklas som en del av den nybildade tidningsko­ncernen KSF Media.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland