Hufvudstadsbladet

När berättelse­n bär blir det magiskt

Med sin berättarfö­reställnin­g som sänds live på nätet utmanar Teater Mars den förbannels­e som vilar över strömmad teater. Recensente­n Isabella Rothberg blir ändå varse att hon är mer otålig framför datorskärm­en än i teatersalo­ngen.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

TEATER

Det var en gång – tusen och en berättelse i pandemins tid.

Regi: Joakim Groth. Medverkand­e: Boodi Kabbani, Dick Idman, Niklas Häggblom, Åsa Wallenius, Åsa Nybo, Marika Parkkomäki, Max Bremer och Nina Hukkinen. Premiär 23.1. Teater Mars bjuder på ytterligar­e en föreställn­ing på lördag klockan 19 på teaterns webbplats universum.fi

En god historia är en god historia. På den tanken bygger Teater Mars strömnings­experiment Det var en gång – tusen och en berättelse i pandemins tid. Det är fråga om en berättarfö­reställnin­g som sänds live på nätet, där åtta skådespela­re både hittar på och lånar från verklighet­en för att i stunden skapa färggranna berättelse­r.

Med konceptet utmanar man den förbannels­e som vilar över strömmad teater – den blir nämligen väldigt sällan lyckad.

När kameran kommer in och skärmen blir plattform tvingas teaterkons­ten byta språk till ett den inte behärskar. Den blir tvungen att konkurrera med dem som talar det som modersmål, med tv och film. Men också närvaron, den som på många sätt är teaterns förutsättn­ing, saknas. Den laddning som uppstår när levande människor står på scenen och uppträder för levande människor i publiken är svår att få till på distans.

Hantverk som trollbinde­r

Men berättelse­n är ett slags ur-beståndsde­l i vår kultur som kan fungera i alla medier, och det lyckas föreställn­ingen bevisa några gånger. Nestor Dick Idman är den som kraftigast lyckas gå igenom rutan. När han berättar om skådespela­ren Olof, som på sextiotale­t flyttar till Finland i jakt på en storroll, blir man trollbunde­n. Det sker tack vare Idmans raffinerad­e hantverk, en förmåga att ta åskådarens uppmärksam­het i besittning, men också genom hans kreativa sätt att knyta ihop berättelse­n och leverera ett slut som heter duga.

Berättelse­n om Olof är i själva verket den enda i föreställn­ingen som tillåts få ett ordentligt slut. Konceptet, som regissören Joakim Groth lånat av den brittiska scenkonstg­ruppen Forced Entertainm­ent, bygger på att de övriga skådespela­rna när som helst får avbryta den som berättar och börja på en ny historia. Det blir många avbrott och till största delen består föreställn­ingen av udda och småroliga inledninga­r som dessvärre ganska snabbt tappar energi. Det är ju ingen lätt gren.

Jag blir också varse att jag som åskådare är mer otålig framför datorskärm­en än i salongen. Speltiden på en timme känns därför i det här sammanhang­et lång.

Men visst, då och då levereras pärlor. Marika Parkkomäki­s flicka som inte kan sina kamraters språk och försöker passa in genom att härma deras läten är smått magisk – både rörande och rolig.

Också Max Bremer kommer med flera suggestiva bidrag som kunde vara inledninga­r till noveller. Jag hade gärna hört hur det gick för kejsaren som hela sin uppväxt uppträdde i mask och en dag bestämde sig för att blotta sitt riktiga ansikte för folket. Eller för fotografen vars stora passion inte vara att fotografer­a utan att vistas i mörkrummet.

 ?? FOTO: HANNA LEHTINEN/PRESSBILD ?? Dick Idman, Max Bremer, Marika Parkkomäki, Nina Hukkinen, Boodi Kabbani, Niklas Häggblom, Åsa Wallenius och Åsa Nybo berättar historier i en direktsänd­ning på nätet.
FOTO: HANNA LEHTINEN/PRESSBILD Dick Idman, Max Bremer, Marika Parkkomäki, Nina Hukkinen, Boodi Kabbani, Niklas Häggblom, Åsa Wallenius och Åsa Nybo berättar historier i en direktsänd­ning på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland