Hufvudstadsbladet

Fel skottat

- BERRA LINDELL

Så har vi då fått snö – till glädje för barn, skidåkare och mig. Är det vinter så skall det vara vinter. Men alla gillar förstås inte snö, kyla och halka.

Många tycker inte om snö för besväret snön kan föra med sig. Folk ids inte borsta bort snön eller skrapa rutan tillräckli­gt innan de åker i väg med bilen, och utgör därmed en trafikfara både för sig själva och för andra.

Och så har vi det där med snöskottan­det. Många går ett varv med snösläde (vilket fantastisk­t namn på snöskuttan) och avyttrar snön där det passar med så lite besvär som möjligt.

Men om man är frisk kan skottandet vara riktigt uppfriskan­de! Man kan ta snöskottan­det som träning! Eller varför inte göra skottandet till en estetisk bragd? Snö är fantastisk­t formbart. Visst kan man gå en sväng med snösläden för att få undan merparten av snön, men sedan kan man finlira och putsa. Gå med en kvast och forma karmarna till snygga halvbågar, eller skära räta linjer i karmarna med en skyffel i stil med vägarbetar­na då de spränger lodräta snitt i klipporna för en väg. Med fantasi kan vem som helst åstadkomma snöestetik som också förbipasse­rande beundrar!

Jag gillar att jobba med kvasten, för det gjorde också farfar. Han byggde små träplogar åt mig som jag gillade att springa och dra efter mig så att snön yrde. Det uppskattad­e farfar, för sedan kom han lättare undan då han kom med kvasten.

Det finns lite av Ove i mig, ni vet han i boken/filmen En man som heter Ove. Han stressade upp sig på folk som parkerade fel. Ibland då jag tycker att grannarna har slarvat med skottandet får jag lust att säga till eller gå ut och bättra på.

I mitt husbolag har vi ett system med talkovecko­r. Jag var i Österbotte­n då det drog ihop sig till min talkovecka. Men då slog stormen Toini till, och österbottn­ingarna lät mig inte åka de 435 kilometern­a hem i snöyran, så hemfärden blev uppskjuten till följande dag. Då jag satt i bilen insåg jag att det hade kommit mycket snö och att det skulle bli sent.

Döm om min förvåning då jag kurvade in på parkerings­platsen och arbetet var gjort. Grannarna hade tyckt att det hade fallit för mycket snö för en enda karl att skotta, så de hade gjort slag i saken. Gå nu sedan och påpeka att det var fel skottat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland