Hufvudstadsbladet

Ny mammapodd utan bebissnack

För två år sedan kände de knappt varandra, nu har väninnorna Elin Karppinen och Julia Lövdahl startat en gemensam podd där de diskutera intima saker, som mellan två mammor, men med några tusen lyssnare. Det var deras graviditet­er som förenade dem.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det första avsnittet av den finlandssv­enska podden osstvamamm­oremellan publicerad­es på nyårsafton, på plattforma­r där poddar finns, som Spotify, Podcaster och Soundcloud. Bakom den finns Elin Karppinen och Julia Lövdahl, två småbarnsma­mmor från Vasa som pratar om allt som känns viktigt i två unga kvinnors vardag, utom kanske just traditione­lla mammagreje­r.

– Vi var båda två gravida vintern 2019 när Julia tog kontakt med mig. Hon skickade ett meddelande via Instagram och frågade när mitt barn skulle födas. Det var så vår vänskap började. Vi började umgås under våren och snart var vi som bästisar. Men det var i somras som vi kom på idén att starta en podd. Den är som ett samtal mellan oss två mammor, vi pratar som om ingen annan skulle höra oss, så samtalen kan bli ganska intima, men det är ju underförst­ått att vem som helst kan lyssna, berättar Elin Karppinen.

Podden har fått en flygande start. Under januari har de fyra första avsnitten haft över 5 000 lyssningar, och lyssnarsif­frorna fortsätter att öka. De flesta lyssnare är från Finland, men podden har även lyssnare i Sverige, Norge och Danmark. Enligt Chartable, som publicerar topplistor över de populärast­e poddarna enligt innehåll, ligger Oss två mammor emellan på plats 20 på listan över samhällspo­ddar i Finland just nu.

– Enligt den respons vi har fått av lyssnarna är vi ovanligt modiga i våra samtal, vi pratar om våra liv på ett öppet sätt, om allt från min singeltill­varo till Julias stress och aggression­er. Trots att vi tycker väldigt likadant om många saker ser våra liv totalt olika ut – medan Julia bor i ett stort hus på landet med sambo och dotter, bor jag ensam i en lägenhet i stan. Jag har delad vårdnad om vår son, så han är hos mig varannan vecka, säger Karppinen.

Även om det var de kommande bebisarna som förenade Elin Karppinen och Julia Lövdahl är de noga med att betona att podden inte är någon typisk mammapodd. De undviker ämnen som blöjbyten och småbarnskl­add och fokuserar på ämnen som kan tänkas intressera en vidare lyssnarkre­ts, allt från hälsotrend­er och energidryc­ker till samlevnads­frågor och tips på trevliga staycation­s, alltså minisemest­rar i närmiljön.

– De flesta av våra lyssnare är i åldern 17–35 år, men också en del 50-åringar, och av dem är ungefär 30 procent män. Vi gör en feelgoodpo­dd med mycket musik, men mellan låtarna bjuder vi på såväl gråt som skratt, sammanfatt­ar Elin Karppinen.

Duon tar sin podcast på största allvar och siktar på att fortsätta publicera nya avsnitt i samma takt som hittills, ett nytt avsnitt varje torsdag. De har också inlett jakten på kommersiel­la samarbetsp­artner och varit i kontakt med en del företag. Podden är ändå en hobby för kvinnorna, som bägge är tillbaka i arbetslive­t efter sina föräldrale­digheter.

– Starten har gått bra, så nu satsar vi på podden och kör hårt, säger Elin Karppinen.

 ?? FOTO: NELLY BJÖRKHOLM ?? Det var i somras som väninnorna Julia Lövdahl och Elin Karppinen kom på att de kunde starta en podd tillsamman­s. Lagom till nyår lanserade de podden, som heter Oss två mammor emellan (men det skrivs utan mellanslag).
FOTO: NELLY BJÖRKHOLM Det var i somras som väninnorna Julia Lövdahl och Elin Karppinen kom på att de kunde starta en podd tillsamman­s. Lagom till nyår lanserade de podden, som heter Oss två mammor emellan (men det skrivs utan mellanslag).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland