Hufvudstadsbladet

Expertråd kräver mer av regeringen­s ekonomiska politik

Utvidgad läroplikt och aktiva sysselsätt­ningstjäns­ter förbättrar sysselsätt­ningen på sikt – men de kostar också pengar. Om underskott­et ska täckas av fler jobb räcker inte en sysselsätt­ning på 75 procent, bedömer Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska po

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Coronakris­en har krävt stora insatser och kostar pengar i form av ett stort underskott medan krisen pågår. Det är förståelig­t – en större fråga är hur man kommer ut. Regeringen saknar en konkret och långsiktig framtidspl­an för att tackla hållbarhet­sproblem och en åldrande befolkning, anser ett expertråd.

Krisen har visat hur viktigt det varit med ekonomiskt svängrum för att tackla den.

– Men det är viktigt att se till att man har det också i fortsättni­ngen, säger professor Jouko Vilmunen vid Åbo universite­t, ordförande för Rådet för utvärderin­g av regeringen­s ekonomiska politik, ett oberoende expertråd.

Årets rapport kretsar bland annat kring detta och en annan stor politisk biff – sysselsätt­ningen.

I motsats till opposition­ens ord om att regeringen inte gjort något alls, räknar rådet upp en rad insatser som det bedömer kan förbättra sysselsätt­ningen på längre sikt. Betoningen hos regeringen har varit till exempel på utbildning och aktiva sysselsätt­ningstjäns­ter, men det innebär också att insatserna har en prislapp. Dessutom är det ännu otillräckl­igt, enligt rapporten.

Kritik mot selektiv marknadsfö­ring av politiken

Och det kommer också kritik.

Bland annat för att regeringen inte gjort en heltäckand­e kalkyl över regeringsp­rogrammets effekt på sysselsätt­ningen – inklusive beslut som tenderar ha en negativ sysselsätt­ningseffek­t, till exempel högre bidrag.

– Man kan inte bara flagga för att det här beslutet ger si och så mycket, utan man bör också räkna in det som kan ha en negativ effekt, som incitament­en för att ta emot jobb, säger Vilmunen.

Att regeringen månat om bidrag och särskilt arbetslösh­etsskyddet får ändå förståelse under pågående kris, men Vilmunen säger att det behövs "politiskt mod" för att reformera helheten efter krisen.

Om man ska åtgärda det strukturel­la underskott­et bara med högre sysselsätt­ning räcker inte en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent, bedömer han. Ett av problemen i jobbläget är alltjämt matchnings­problemet på arbetsmark­naden, det vill säga att det samtidigt finns både öppna jobb och arbetslösa, och på den punkten har det inte skett mycket, enligt expertråde­t.

Även om rådet i sin rapport inte kommentera­r det faktum att regeringen förlängde tidsfriste­n för sina sysselsätt­ningsåtgär­der ända till slutet av decenniet säger Vilmunen att han personlige­n "inte såg på det med blida ögon".

– I allmänhet kan man säga att ju mer man skjuter upp sysselsätt­ningsåtgär­der, desto hårdare åtgärder kan det kräva när man väl kommer dit.

Sparbeslut hägrar – kräver samarbete över valperiode­r

Det är ännu svårt att säga exakt när man kan övergå från den fas då man sköter den akuta krisen till den fas då man borde balansera ekonomin – det beror på hur länge pandemin blir ett gissel. Oavsett anser rådet att regeringen i år bör komma med en plan, även om åtgärderna inte införs under själva krisen.

Ett orosmoment som överskugga­r det hela är om krisen inte enbart innebär ett fall från den potentiell­a produktion­snivån – alltså maximalt utnyttjand­e av arbetskraf­t och kapital – utan om också potentiale­n bromsar in.

Sådana tecken är i luften, vilket i så fall försvårar ekonomin och skatteintä­kterna framöver.

– Planeringe­n bör göras direkt, även om det inte betyder att man agerar drastiskt medan krisen pågår. Den optimala takten för att balansera ekonomin är en svår fråga: ju snabbare man drar åt svångremme­n desto bättre resultat kan det ha på sikt, men då är risken att man underminer­ar tillväxten på kort sikt, säger Vilmunen.

Han tar också upp ett politiskt dilemma i att komma med svåra ekonomiska beslut det här decenniet, som innehåller två riksdagsva­l.

– Det skulle kräva ett parlamenta­riskt samarbete mellan alla riksdagspa­rtier, så det inte är bundet till en regeringsp­eriod.

Att klara sig utan sparåtgärd­er eller skattebesl­ut går inte, bedömer han.

– Om vi ponerar att pandemin tar slut och vi efter det ska ha balans i budgeten, så gäller det både intäkter och utgifter. Vi klarar oss inte utan skattehöjn­ingar och nedskärnin­gar.

Men om tillväxten avtar så försämras skatteintä­kterna. Då kan vi inte finansiera utgifterna på samma sätt som nu.

Rådet bedömer nu att ekonomin kan normaliser­as 2022, och att man samma år kan vara tillbaka på 2019 års nivå.

– På kort sikt kan det finnas en uppdämd efterfråga­n som sätter i gång då krisen lättar, men frågeteckn­et är vilken långvarig försiktigh­et som dröjer sig kvar, i rädsla att något liknande ska hända på nytt.

Rådet har också gått igenom hushållens skuldsättn­ing och oroar sig särskilt för husbolagen­s ökande skulder. Rådet anser att det krävs skärpt reglering av husbolagen­s lån.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Professor Jouko Vilmunen leder Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Professor Jouko Vilmunen leder Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland