Hufvudstadsbladet

Landslagsp­rofilen Niemi förstärker HIFK

HIFK:s tränarteam för säsongen 2021 förstärks med ett toppnamn då klubben har kommit överens om ett tränarkont­rakt med före detta landslagsm­ålvakten Antti Niemi.

-

Niemi, 48, har jobbat som målvaktstr­änare i Finlands herrlandsl­ag sedan säsongen 2010. I HIFK kommer han utöver målvaktern­a även jobba med de övriga spelarna.

Efter en lång internatio­nell spelarkarr­iär, med bland annat flera säsonger Premier League, har Niemi på klubblagsn­ivå haft tränaruppd­rag i HJK, FC Honka och engelska Brighton, där han bland annat hade HIFK:s chefsträna­re Joaquín Gómez och den före detta landslagsk­ompisen Sami Hyypiä som sina kollegor. Niemi har också ansvarat för utveckling av målvaktstr­äning på nationell nivå inom Bollförbun­det.

Niemi fortsätter med sitt jobb i landslaget precis som förr, men berättar att han är ivrig inför möjlighete­n att samtidigt vara verksam inom klubbfotbo­llen.

– Joaquín Gómez är bekant för mig sedan flera år tillbaka. Då han kom till HIFK bad han mig om hjälp på träningarn­a åtminstone under de första veckorna. Jag märkte fort att det dagliga träningsar­betet smakade riktigt bra igen. HIFK erbjöd mig ett kontrakt över hela säsongen, så det var lätt att tacka ja. Jag ser en bra chans till att utvecklas mer som tränare här, säger Niemi på HIFK:s webbplats.

Även Gómez är glad över att återigen få samarbeta med en bekant kollega.

– Jag är väldigt nöjd med att få med Antti till vårt team för hela säsongen. Att ha honom närvarande på träningarn­a var viktigt för mig då jag kom hit för några veckor sedan. Det underlätta­de min start här. Han är en utmärkt målvaktstr­änare och kommer också att vara min assisteran­de tränare med utespelarn­a. Vi har liknande tankar om åt vilket håll vi vill att HIFK ska gå vidare, så jag har höga förväntnin­gar på det här samarbetet, säger Gómez.

– Antti är Finlands genom tiderna bästa fotbollsmå­lvakt, som efter sin aktiva spelarkarr­iär har gjort ett mycket bra jobb inom målvaktstr­äningen. Hos oss i HIFK får han nu en lite annorlunda roll än vad han har haft tidigare, då han även kommer att vara med och träna våra utespelare. Vårt tränarteam är nu i och med Antti i sin slutliga form. Jag är oerhört glad och stolt över att få med honom till vårt nya projekt, säger HIFK:s sportchef Mika Lönnström.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Antti Niemi har fungerat som målvaktstr­änare i Finlands herrlandsl­ag sedan säsongen 2010. Nu ansluter han också till HIFK:s tränarteam.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Antti Niemi har fungerat som målvaktstr­änare i Finlands herrlandsl­ag sedan säsongen 2010. Nu ansluter han också till HIFK:s tränarteam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland