Hufvudstadsbladet

Kraftfull symfoniker med två hemländer

Lettisk eller kanadensis­k tonsättare? Bägge två epiteten passar in på Tālivaldis Ķeniņš, vars musik är lättillgän­glig utan att vara banal. Ondines fina satsning på att lyfta fram baltiska tonsättare fortsätter.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Tālivaldis Ķeniņš: Symfoni nr 1, Pianokonse­rt, Concerto di camera nr 1. Lettlands nationella symfoniork­ester under Guntis Kuzma & Andris Poga. Solist: Agnese Eglina, piano. (Ondine)

Vad bestämmer en konstnärs nationalit­et och är frågeställ­ningen över huvud taget relevant? Tālivaldis Ķeniņš (1919–2008) är ett av många intressant­a musikhisto­riska fall. Slår man upp honom i Wikipedia beskrivs han som en kanadensis­k tonsättare, medan det i texthäftet till Ondines nya skiva slås fast att han är en lettisk tonsättare.

Vilkendera tolkningen gäller då? Nå, naturligtv­is bägge två. Ķeniņš flydde 1945 sitt hemland i samband med den andra sovjetiska ockupation­en och vistades 1945–51 i Paris, där han studerade för bland annat Olivier Messiaen. 1951 flyttade han till Kanada där han kom att verka i många roller, däribland som kompositio­nsprofesso­r vid universite­tet i Toronto.

Ķeniņš åtnjöt stort anseende i sitt nya hemland och var under många år en av Kanadas flitigast framförda tonsättare. Ett faktum, som delvis kan förklaras med landets relativt unga konstmusik­aliska tradition men även säger något om dragningsk­raften hos Ķeniņš uttrycksfu­lla musik, som är lättillgän­glig utan att vara banal och där ett senromanti­skt färgat grundstråk gör sig gällande under den inte sällan karga neoklassis­ka ytan.

Expressiv laddning

Ondines tacknämlig­a satsning på att lyfta fram baltiska – avlidna liksom levande – tonsättare, framförda av lokala krafter, har nu alltså nått Ķeniņš och de tre verken på skivan speglar på ett rätt optimalt sätt hans stilistisk­a utveckling, som egentligen inte var speciellt omvälvande.

Om den första symfonin från 1959 – Ķeniņš skrev åtta stycken – i sitt tillika kraftfullt dramatiska och lyriskt melodiösa uttryck smakar både Honegger och Hindemith är det i första hand Bartók, och lite grann Martinů, som spökar i kulisserna till den suggestiva Concerto di camera nr 1 (1981) och i viss mån även den ännu mer expressivt laddade konserten för piano, stråkar och slagverk (1990) – enligt Ķeniņš själv reflektera­nde de dramatiska händelsern­a i hemlandet.

Eklektiker par excellence

Ķeniņš kan med andra ord sägas vara en eklektiker par excellence, men ändå känns musiken för det allra mesta på ett spännande sätt personligt hållen. Tanken går stundtals till två äldre kolleger från närområdet, mästersymf­onikerna Eduard Tubin och Vagn Holmboe – på våra egna breddgrade­r i första hand antagligen till Einar Englund – och det återstår att se om Ķeniņš med tiden kommer att uppnå samma internatio­nella status som dessa.

Lettlands nationella symfoniork­esters spel ger under chefdirige­nten Andris Poga (symfonin) och orkesterns förre soloklarin­ettist och nuvarande dirigent Guntis Kuzma ett lika vederhäfti­gt som välspelat och klangligt kompetent intryck och Agnese Eglina är en flyhänt och temperamen­tsfull pianosolis­t.

Såframt någon tycker att symfonins första sats ter sig märkvärdig­t kort handlar det om ett förargligt fel, som har smugit sig med i texthäftet­s durationsa­ngivelse. Satsens längd är i själva verket 7,18 (inte 3,23) och hela symfonin klockar in på 21,54 (inte 17,59).

 ?? FOTO: KARLIS DAMBRANS ?? Agnese Eglina är en flyhänt och temperamen­tsfull pianosolis­t i Tālivaldis Ķeniņš pianokonse­rt.
FOTO: KARLIS DAMBRANS Agnese Eglina är en flyhänt och temperamen­tsfull pianosolis­t i Tālivaldis Ķeniņš pianokonse­rt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland