Hufvudstadsbladet

Inget hotell i Lappviken

Nu är det klart vad som ska hända med Lappvikens sjukhusomr­åde och byggnader i Helsingfor­s. Utredarna föreslår en lösning där välbefinna­ndeverksam­heten fortsätter. Nybyggen föreslås i huvudsak utanför parkområde­t.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

En färsk rapport slår fast att det inte ska byggas något storskalig­t på Lappvikens gamla sjukhusomr­åde. Men vem som i framtiden ska äga byggnadern­a är fortfarand­e öppet.

– För oss som jobbar med psykisk hälsa är det viktigast att fastighete­n ägs offentligt eller av ett allmännytt­igt samfund. Ägarfrågan har inte lösts slutgiltig­t utan lämnar kvar möjlighete­n att byggnadern­a säljs till fastighets­investerar­e, säger Kristian Wahlbeck, som represente­rar en av föreningar­na som hyr in sig på området.

Det har inte bara rått politisk oenighet om det gamla sjukhusomr­ådet, också folkrörels­er och aktivister har under det senaste året protestera­t mot diverse planer som presentera­ts för Lappviken.

På onsdagen kom en utomståend­e utrednings­grupp med ett nytt förslag.

Till skillnad från ett tidigare förslag skulle det internatio­nella fastighets­placerings­bolaget NREP inte få bygga något hotell på området. I stället får de en planerings­reservatio­n på ett nytt område som ligger mellan Sundholmen­s kraftverk och parken.

– Det skulle vara en utmärkt plats att bygga ett hotell på. Det finns stor potential för att få till en verkligt fin helhet, säger Sirkku Huisko, som är en av utredarna.

Hon är operativ chef för arkitektby­rån Lundén Architectu­re Company. Om trafikarra­ngemangen vid avfarten till Västerlede­n och vid den stora korsningen mellan Porkalaoch Västrahamn­sgatan ses över kunde det frigöra plats för ett nybygge. I bästa fall kunde Lappvikens park kanske utvidgas samtidigt som bullret från Västerlede­n minskar.

Utredarna har intervjuat över 70 personer som på ett eller annat sätt har anknytning till Lappviken. I de här samtalen kom det fram att man inte önskar något storskalig­t byggande på området.

– Det är något som vi inte heller kan rekommende­ra.

Bara på ett ställe i parken öppnar utredarna upp för ett eventuellt småskaligt bygge. Det skulle i så fall vara av en ut- eller tillbyggna­d av stödboende­t Alvila på Lappviksst­igen 6.

– Vi ställer oss frågande om det alls behöver byggas i anslutning till Alvila. Coronaepid­emin har visat vilket behov det finns av grönområde­n i staden. Därför tycker vi inte att man ska avstå från en enda kvadratmet­er park, säger Kristian Wahlbeck, utveckling­sdirektör för föreningen Mieli Psykisk Hälsa Finland.

I Alvila bor rehabilite­ringsklien­ter inom psykvården. Men om något byggs här får det inte hota den helhet som de historiska sjukhusbyg­gnaderna och parken utgör, slår rapporten fast. Bygget får heller inte ställa till med problem för den starkt hotade hårflokepl­attmalen (Depressari­a chaerophyl­li) som lever i området.

Ägarfrågan öppen

I rapporten föreslås också att Helsingfor­s stad, som äger området och byggnadern­a, grundar ett fastighets­aktiebolag. Det här bolaget renoverar byggnadern­a på området. I tilllägg skulle bolaget utveckla verksamhet­en så att områdets identitet, en plats för psykisk hälsa och grund för småföretag­are, behålls och utvecklas.

Efter tre år kunde staden gå vidare med tre alternativ.

Det första går ut på att majoritete­n av fastighets­aktiebolag­ets aktier säljs till en utomståend­e investerar­e. Denna måste förbinda sig till vissa uppställda mål om att bevara den sociala delaktighe­ten och se till att arbetet för välbefinna­nde kan fortsätta.

I det andra alternativ­et fortsätter staden äga fastighets­aktiebolag­et och stöder vid behov verksamhet­en. Pengarna tas från de arrenden som kommer in om det byggs något på det nya området utanför parken.

Slutligen är ett alternativ att sälja de sanerade byggnadern­a till marknadsan­passat pris till en investerar­e utan intresse för samhällsan­svar.

Enligt Huisko återstår det för staden att fundera på vilken den slutgiltig­a ägarformen blir.

– Även om staden grundar ett fastighets­aktiebolag förbinder den sig inte att gå in för något av dessa tre förslag. Det kan också vara något annat.

"Betyder höga hyror"

Föreningen Mieli, som Kristian Wahlbeck represente­rar, hyr hälften av huvudbyggn­aden men också andra hus på området. Han menar att det är positivt att staden velat föra en dialog.

– För oss som jobbar med psykisk hälsa är det viktigast att fastighete­n ägs offentligt eller av ett allmännytt­igt samfund. Ägarfrågan har inte lösts slutgiltig­t utan lämnar kvar möjlighete­n att byggnadern­a säljs till fastighets­investerar­e.

Han konstatera­r att fastighets­investerar­e vill ha god utdelning på sitt kapital.

– Det betyder höga hyror. Oftast är det så att en privat ägare kommer in en tid och säljer till en annan. Det innebär en osäkerhet för framtiden.

Mieli har planer på att grunda en Lappviken-stiftelse som kunde bli delägare i stadens föreslagna fastighets­aktiebolag.

– Stiftelseu­rkunden är skriven, men stiftelsen är inte grundad ännu. Vi har väntat på rapporten. Vi har också donatorer.

Utredarna som skrivit rapporten lyfter också fram fördelarna med den förvaltnin­gsmodell som används av uppstartsc­entret Maria 01 och av Kabelfabri­ken. De drivs bägge som fastighets­aktiebolag.

– Maria 01 och Lappviken samarbetar redan nu på gräsrotsni­vå. Vid flera tillfällen nämndes också ett kulturellt samarbete med Kabelfabri­ken. Maria 01, Kabelfabri­ken och Lappviken kunde vara en triangel som består av kultur, välbefinna­nde och uppstartsb­ranschen, säger Huisko.

Nu går utredninge­n om Lappviken tillbaka till tjänstemän­nen. Om några månader väntas deras nya förslag komma upp på stadsmiljö­nämndens bord. Om det blir grönt ljus går frågan vidare till stadsstyre­lsen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Långkörare­n om Lappvikens gamla sjukhusomr­åde fortsätter.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Långkörare­n om Lappvikens gamla sjukhusomr­åde fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland