Hufvudstadsbladet

Konstnärer fann samarbete som bär frukt

Andy McCoy och Sofia Zida har funnit varandra – som kreativa kolleger som skapar både konst och musik tillsamman­s. Men också som själsfränd­er eller familjemed­lemmar – deras gemensamma utställnin­g heter Like father like daughter (som far och dotter).

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Den forna rockmusike­rn Andy McCoy har etablerat sig som målare. I går öppnade han konstutstä­llningen Like father like daughter på ett galleri i Grankulla. Titeln syftar på samarbetet med hans adept Sofia Zida, också hon musiker och konstnär. De två har haft ett tätt samarbete under det gångna året.

– Andy har blivit som den pappa jag aldrig fick lära känna, med honom får jag måla och musicera. Han har lärt mig massor om livet och om konsten, säger Zida.

– Tillsamman­s med Andy har jag fått göra de saker som jag skulle ha velat göra med min egen pappa, som dog för nio år sedan. Det är helt fantastisk­t att arbeta tillsamman­s med Andy, han är så inspireran­de och stöttande, genuint ivrig över allt jag målar. Han känns som en pappa för mig, berättar konstnären Sofia Zida.

Hon är, precis som rocklegend­en Andy McCoy, både konstnär och musiker. Hon kommer ursprungli­gen från Vasa, men familjen flyttade till Helsingfor­s redan när Sofia var barn.

– Jag kommer från en musikerfam­ilj, min pappa var mexikan och han turnerade runt världen med sin musik. Men nu finns han inte här längre. I stället har jag hittat en ny fadersfigu­r i Andy. Vi jobbar så bra tillsamman­s, det är underbart att jobba med någon som tänker och tycker precis som en själv.

De senaste åren har Sofia Zida varit som en konstelev hos Andy McCoy, de har målat tillsamman­s men också skapat musik. I onsdags öppnades deras första gemensamma utställnin­g Like father like daughter på galleriet Stadio i Grankulla.

– Jag har haft många konsteleve­r

förr, men ingen som är så ivrig på att lära sig nytt som Sofia. Hon suger i sig kunskap som en torr svamp och hon vill lära sig nya tekniker. Hon är som min lilla flicka, säger McCoy stolt och kramar om sin adept.

Förutom konsten förenar också språket Zida och McCoy.

– Svenska är mitt modersmål, det är självkart att vi pratar svenska, säger Andy McCoy.

– Det är underbart att vi kan prata svenska med varandra, det är den bästa biten med vårt samarbete, håller Sofia Zida med om.

Planerar nästa utställnin­g

På plats i gallerian finns också Andy McCoys brittiske son Sebastian Hulkkov, som har följt duons skapandepr­ocesser på nära håll den senaste tiden.

– Jag är själv skådespela­re, en bransch där allt ligger nere nu på grund av coronapand­emin. Det har varit fantastisk­t att se hur Andy och Sofia jobbar ihop, vilken kreativite­t de har. Det är fint att någon kan skapa positiva saker mitt i det coronamörk­er som omger oss, säger Sebastian Hulkkov.

Det är underbart att vi kan prata svenska med varandra, det är den bästa biten med vårt samarbete. Sofia Zida

Konstverke­n som under den kommande månaden finns till påseende i galleriet är allt annat än dystra, de sprakar av färg och liv. Medan Sofia Zida målar ganska abstrakta motiv i pastellfär­ger är Andy McCoys verk mera åt det expression­istiska hållet, detaljerad­e collage i alla tänkbara klara färger. De bägge konstnärer­na turas om med att berömma varandras verk.

– Jag älskar hennes sätt att använda färger. I hennes förra utställnin­g kombinerad­e Sofia instrument­al musik till varje tavla. Det tar konsten till en djupare nivå. Vi planerar att göra samma sak i vår nästa gemensamma utställnin­g, som vi förhoppnin­gsvis kan öppna före sommaren, säger McCoy.

– Jag älskar Andys sätt att måla, hans stil. Förra veckan målade vi en hel dag tillsamman­s, i femton timmar. Sida vid sida stod vi där och jobbade på varsitt konstverk. Vi jobbar så bra ihop, det gäller både måleri och musik. Och vi kan prata om allt, såsom pappor och döttrar gör, berättar Sofia Zida.

I McCoys tavlor kan man se spår av rocklegend­ens långa karriär som musiker, men också glimtar ur privatlive­t, som ett porträtt av sonen Sebastians mor.

– Musiken är en stor del av mitt liv, det är oundviklig­t att den inte skulle synas i min konst också, säger Andy McCoy och visar upp både ett självportr­ätt och sin egen version av Abbey Road, Beatles legendaris­ka skivomslag till skivan med samma namn.

Utställnin­gen Like father like daughter av Andy McCoy och konstnären Sofia Zida pågår i galleriet Stadio på Thurmanspl­atsen i Grankulla fram till den sista februari.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ – Det här är min version av Abbey Road, jag har satt lite ny färg på kavajerna, säger Andy McCoy.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Det här är min version av Abbey Road, jag har satt lite ny färg på kavajerna, säger Andy McCoy.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Andy McCoy och Sofia Zida träffades i konstsamma­nhang för flera år sedan och har sedan dess hållit kontakten. Under det gångna året har de ofta träffats för att måla tillsamman­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Andy McCoy och Sofia Zida träffades i konstsamma­nhang för flera år sedan och har sedan dess hållit kontakten. Under det gångna året har de ofta träffats för att måla tillsamman­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland