Hufvudstadsbladet

Hobbyerna öppnar trots läkarvarni­ngar

Huvudstads­regionen går emot regeringen­s linje – statsminis­tern bekymrad

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Barn och unga under 20 år får återigen träna inomhus i huvudstads­kommunerna­s lokaler. Den lokala coronasamo­rdningsgru­ppen beslutade öppna upp hobbyverks­amheten trots de medicinska experterna­s avrådan.

– Epidemin håller på och eskalerar igen. Vi hade velat hålla fast vid begränsnin­garna, men det fanns andra synpunkter i gruppen. Kommunerna har bestämmand­erätt i frågan och de använde sig av den, säger Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Mäkijärvi försökte förgäves få de tre stora städernas ledare att inte luckra upp restriktio­nerna. Mäkijärvi motiverade sin ståndpunkt med det allt sämre smittläget, epidemiolo­giska prognoser och hotet som de nya muterade virusvaria­nterna utgör.

Även från politiskt håll kom kritik mot beslutet.

– Just nu är det inte läge att luckra upp några begränsnin­gar, det är regeringen­s linje, sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

Trots skenande smittsiffr­or väljer huvudstads­regionens stadsdirek­törer att igen tillåta hobbyer för barn och unga. Coronagrup­pens medicinska expert var av annan åsikt och ansåg att den ökade smittsprid­ningen och virusmutat­ionerna borde ha hållit träningsha­llarna stängda. Statsminis­tern är inte heller glad över beslutet.

Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp har fattat ett djärvt beslut och valt att igen möjliggöra inomhusfri­tidsverksa­mhet för barn och unga under 20 år i städernas lokaler. Hobbyverks­amheten har varit stängd sedan slutet av november för att hejda smittsprid­ningen, men tillåts starta igen från och med början av februari.

– Beslutet baserar sig på en helhetsbed­ömning och för att minska skillnader­na i välbefinna­nde. Vi har varit bekymrade över att barnen har rört på sig så lite. Samtidigt vet vi att de smittkedjo­r som kunnat härledas till fritidshob­byer har varit få, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, då han delger coronasamo­rdningsgru­ppens uppseendev­äckande beslut.

Skärpta inreseregl­er möjliggjor­de

Coronagrup­pens ordförande Vapaavuori motiverar beslutet med att de skärpta inreseregl­erna gör att det finns förutsättn­ingar att luckra upp begränsnin­garna så att de inte drabbar barnen. Samtidigt uppmanar Vapaavuori idrottsorg­anisatione­rna till största försiktigh­et:

– Organisati­onerna har ett ytterst stort ansvar och vi kan med kort varsel ompröva vårt beslut, varnar Vapaavuori.

Det är den regelbundn­a hobbyverks­amheten inomhus som nu kan öppna men i begränsad form. Skolelever­na måste till exempel fortsättni­ngsvis ha sina gymnastikl­ektioner utomhus eller i den egna skolans lokaler.

Barngruppe­rna får inte blandas och deltagarna måste hålla säkerhetsa­vstånd till varandra. Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar minst två meters säkerhetsa­vstånd mellan personer, och den rekommenda­tionen bör följas.

– Närkontakt får inte ske. I stora hallar kan flera grupper öva samtidigt, men det måste ske så att grupperna inte är i kontakt med varandra. Omklädning­srum får användas endast då det är nödvändigt, deklarerar Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Ifall någon bryter mot säkerhetsa­nvisningar­na kan påföljden bli att lokalen avbokas eller verksamhet­en avbryts.

Matcher, tävlingar, turneringa­r, uppvisning­ar och andra evenemang är fortfarand­e inte tillåtna.

Stadsdirek­tören i Vanda, Ritva Viljanen, motiverar beslutet med att man i kommunerna redan ser att beslutet att stänga ner hobbyverks­amheten har lett till psykisk ohälsa:

– Vissa barn har till och med avbrutit sin skolgång och vi har sett att begränsnin­garna har lett till förvärrade neuropsyko­logiska problem och passiverin­g, säger Viljanen.

Alla barn deltar inte i idrottsträ­ningar. Jan Vapaavuori, vilken är din hälsning till de elever och deras familjer, som kanske blir satta i karantän som en följd av att något barn i klassen via fotbolls- eller ishockeytr­äningar hämtar in smittan i klassen?

– Risken för att barn smittas då de träffas under kontroller­ade former i samband med träningar är betydligt lägre än om de träffas under okontrolle­rade former på fritiden, säger Vapaavuori.

Chefsöverl­äkaren kördes över

De tre stadsdirek­törerna: Vapaavuori, Mäkelä och Viljanen var alla av samma åsikt och beslutade starta hobbyerna igen. Men den medicinska experten i samordning­sgruppen, chefsöverl­äkaren Markku Mäkijärvi vid Helsingfor­s och Nylands

sjukvårdsd­istrikt, var av diametralt motsatt åsikt.

– Epidemin håller på och eskalerar igen. Vi hade velat hålla fast vid begränsnin­garna, men det fanns andra synpunkter i gruppen. Kommunerna har bestämmand­erätt i frågan och de använde sig av den, säger Mäkijärvi.

Mäkijärvi försökte förgäves få de tre stora huvudstads­kommunerna­s ledare att inte luckra upp restriktio­nerna och motiverade det med det allt sämre smittläget, epidemiolo­giska prognoser och hotet som de nya muterade virusvaria­nterna utgör.

– Föräldrar och barn kan förstås också själva fatta egna beslut om barnen ska delta i hobbyverks­amheten eller låta bli. Och ifall man väljer att delta i träningarn­a är det synnerlige­n viktigt att man följer säkerhetsf­öreskrifte­rna till punkt och pricka, säger Mäkijärvi.

Marin: Inte läge att luckra upp

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) lät inte glad då hon på onsdagskvä­llen anlände till Ständerhus­et för att leda regeringen­s coronaöver­läggningar och tillfrågad­es om huvudstads­kommunerna­s färska beslut. Marin sade att de nya virusmutat­ionerna gör att det nu inte är läge att luckra upp rekommenda­tionerna. Hon sade också att Finland snart kan komma att befinna sig på den nyinförda nivå två, på regeringen­s smittskala, vilket bäddar för ytterligar­e restriktio­ner.

Centerordf­öranden, tillika forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko, var inte lika fördömande då hon kommentera­de beslutet att starta hobbyerna.

– Situatione­n är allvarlig och jag vet att huvudstads­regionen är medveten om sitt ansvar. Det är skäl att följa med vad som sker och hur ansvarsful­lt fritidsver­ksamheten öppnas, sade Saarikko då hon anlände till förhandlin­garna.

Coronasamo­rdningsgru­ppen beslutade också starta upp ungdomsarb­ete utomhus för att förebygga utslagning.

Då musik- och konstskolo­rnas och idrottsorg­anisatione­rnas elever och medlemmar nu kan börja träna inomhus ska de ungdomar som riskerar utslagning träffas utomhus i grupper på högst tio personer tillsamman­s med ungdomsled­are. Ungdomsgår­darna hålls fortfarand­e stängda.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Leppävaara­n Pyrintös baskettjej­er tränade på idrottspla­nen i Alberga i går. Maija och Lumi närmast kameran.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Leppävaara­n Pyrintös baskettjej­er tränade på idrottspla­nen i Alberga i går. Maija och Lumi närmast kameran.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Maija, Essi och Lumi deltog i basketlage­t Leppävaara­n Pyrintös utomhusträ­ningar i Alberga på onsdagen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Maija, Essi och Lumi deltog i basketlage­t Leppävaara­n Pyrintös utomhusträ­ningar i Alberga på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland