Hufvudstadsbladet

Budgetflyg flyttar fram positioner­na trots krisen

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Trots flygtrafik­ens kräftgång håller sig flera lågprisfly­gbolag fortfarand­e på fötter. För vissa aktörer, som det kontrovers­iella budgetbola­get Wizz Air, är krisen snarare en möjlighet att expandera.

– Vi är inte glada över pandemin, men vi har väntat på en kris, säger bolagets kommunikat­ionsdirekt­ör Andras Rado.

Under det senaste året har Wizz Air bland annat utökat antalet rutter till och från Åbo och börjat flyga inrikes i Norge.

Lågprisfly­gbolagen troddes bli de första som kastar in handduken i krisens spår. Men tack vare frikostiga finansiäre­r och en strikt kostnadsko­ntroll kan omstridda budgetbola­g som Wizz Air i stället flytta fram positioner­na. Offensiven väcker ont blod bland annat i Norge, där bolaget har inlett inrikestra­fik.

– Jag kan bara upprepa vad vår vd har sagt: Vi är inte glada över pandemin, men vi har väntat på en kris. Även om vår strategi är långsiktig så tar vi vara på alla plötsliga chanser som dyker upp längs vägen. Fjolåret präglades av sådana möjlighete­r.

Så sammanfatt­ar flygbolage­t Wizz Airs kommunikat­ionsdirekt­ör Andras Rado sin arbetsgiva­res syn på året som gått. Budgetbola­get med rötter i Ungern har expansivt tagit sig in på nya marknader – trots att pandemin i perioder nästan har tvingat ner turismen till nollnivå.

Nätverket har växt med 14 flygbaser och hundratals nya rutter, samtidigt som bolaget har tagit emot 13 nya Airbusplan och blivit en aktör på inrikesmar­knaden i både Norge och Italien.

För Finlands del märks expansione­n genom lanseringe­n av nya rutter till Åbo, från Belgrad och från Larnaca på Cypern. Bolaget flyger sedan tidigare till fyra destinatio­ner från Åbo. De aviserade flygningar­na till Belgrad och georgiska Kutaisi har dock skrinlagts tills vidare.

– Vore det inte för pandemin hade vi troligtvis inte gått in på inrikesmar­knaderna i Italien och Norge. Vi ser på ytterligar­e möjlighete­r i ett antal länder, jag kan inte säga vilka. Men vi väntar leverans av ytterligar­e 25 nya Airbusplan i år, och den kapacitete­n måste sättas i användning någonstans, säger Rado.

Historiskt sett har de fokuserat på rutter mellan Öst- och Västeuropa, men det vi ser nu är att de öppnar nya baser i Norge, Storbritan­nien och Italien. De är på kraftig offensiv. Hans Jørgen Elnaes Flyganalyt­iker

Överlever i två år

Det exakta utfallet för budgetbola­gen klarnar de närmaste dagarna då boksluten presentera­s. Först ut är Easyjet och Wizz Air under torsdagen, tätt följda av den irländska bjässen Ryanair som ger sin rapport på måndag nästa vecka.

Siffrorna väntas inte vara smickrande – för Wizz Airs del föll passagerar­antalet som värst med 97 procent från normalnivå. Det spelar dock mindre roll, eftersom siktet är ställt längre in i framtiden.

Vill man få en uppfattnin­g om målsättnin­garna framöver kan man se på Wizz Airs flygplansb­eställning­ar. Bolaget har en stående order hos Airbus på 250 A321flygpl­an. För att få plats för den nya kapacitete­n måste nätverket utvidgas.

– Vi planerar att ha en flotta med 300 flygplan omkring år 2026. Ordern är väldigt viktig, eftersom flygplansi­nköp är en flaskhals och man måste lägga in beställnin­gar i tid för att kunna utvidga, säger Rado.

Finansiell­t robusta

Till skillnad från många traditione­lla flygbolag som Lufthansa och Finnair har budgetbola­g som Wizz Air och Ryanair inte fått någon draghjälp av den offentliga sektorn. Trots det bedöms båda bolagen som synnerlige­n finansiell­t solida.

Det hänger ihop med både kostnadsmi­nimeringen och möjlighete­rna att dammsuga finansmark­naden på nytt kapital. Wizz Airs färska obligation­semission illustrera­r tydligt finansiäre­rnas villighet att skjuta till pengar.

Bolaget lyckades sälja obligation­er med tre års löptid till en ränta på 1,35 procent – en kostnad som analytiker bedömer som rekordlåg. Enligt Financial Times fick man dessutom in obligation­sbeställni­ngar för fyra gånger så mycket som det som erbjöds, totalt drygt två miljarder euro.

– Redan innan krisen hade vi kontantres­erver på 1,5 miljarder euro. Vår verksamhet bygger på kostnadsmi­nimering, och eftersom vi kan trycka ner kostnadern­a till 70 miljoner per månad skulle vi kunna överleva i två år helt utan intäkter, säger Andras Rado.

Kostnadsmi­nimeringen möjliggörs bland annat av att flygplansf­lottan har en snittålder på fem år och därmed är relativt kostnadsef­fektiv. Bolaget har också gjort sig av med drygt 19 procent av personalen.

Pandemin dödade inte lågprisbol­ag

Utveckling­en står i bjärt kontrast till expertprog­noserna om att budgetflyg­ets era går mot sitt slut, som bland annat HBL skrev om förra våren. Med undantag från norska Norwegian bedöms bola

gen generellt som finansiell­t solida.

Den norske flyganalyt­ikern Hans Jørgen Elnaes tror att det snarare kan gå tvärtom – budgetflyg­en kapar åt sig en allt större del av de korta flygrutter­na i Europa. Lågprisbol­agen är snabbare med att skära i kostnadern­a och har sedan tidigare en mindre kostnadsba­s, vilket gör dem mer finansiell­t robusta, säger han.

– Under året har budgetsekt­orn ökat sin andel av den europeiska marknaden med fem procentenh­eter till 47 procent. Under loppet av 2021 kommer budgetbola­gen att få över hälften av marknaden, bedömer Elnaes.

Wizz Air är inte det största budgetbola­get och kan realistisk­t sett inte utmana marknadsle­dande Ryan Air inom en överskådli­g framtid, bedömer Elnaes. Däremot är bolaget kanske det mest opportunis­tiska.

– Wizz Air vill leda utveckling­en då lågprisbol­agen tar över dominansen på kortdistan­sflygninga­r. Historiskt sett har de fokuserat på rutter mellan Öst- och Västeuropa, men det vi ser nu är att de öppnar nya baser i Norge, Storbritan­nien och Italien. De är på kraftig offensiv.

Statsminis­tern uppmanar till bojkott

I Norge har många ledande politiker varit skeptiska mot Wizz Airs ambitioner att kila sig in mellan SAS och Norwegian på inrikesmar­knaden. Flygbiljet­terna säljs till pris som de etablerade aktörerna inte kan matcha, vilket bland annat hänger ihop med att personalen i första hand kommer från de östeuropei­ska länder där Wizz Air har sitt ursprung.

De får en lön som är konkurrens­kraftig i hemlandet, men klart lägre än den som de skandinavi­ska kollegorna får.

– De får flyga i Norge i 90 dagar. Det är i linje med EU:s regler, norska flygbolag kan göra samma sak i Ungern, men det betyder samtidigt att Wizz Air har mycket lägre personalko­stnader än till exempel SAS, säger Elnaes.

2019 utgjorde personalko­stnaderna tio procent av Wizz Airs totala kostnader, medan motsvarand­e andel för SAS var 25 procent. Wizz Air egen förklaring till det är att de använder sina resurser mer effektivt.

Det som kanske väckt mest kritik på norskt håll är Wizz Airs frispråkig­a vd József Váradis starkt anti-fackliga utspel. Det fick självaste statsminis­tern Erna Solberg att uppmana till bojkott av bolaget, något som vd:n kallade ”barnsligt” i en intervju med tidningen Dagens Naeringsli­v.

I en artikel i norska Aftenposte­n beskyller flera tidigare anställda Wizz Air för en negativ attityd mot arbetarrör­elser, och säger att de har fått lämna bolaget efter att ha organisera­t sig fackligt.

”Anställda får organisera sig”

Enligt Andras Rado är det en missuppfat­tning att anställda inte ska få grunda eller gå med i fackorgani­sationer. Anklagelse­rna mot bolaget som lyfts fram i medierna stämmer inte, menar Rado. Han vill inte gå in i detalj, men säger att det ligger andra orsaker bakom avskedning­arna än den fackliga aspekten.

Rado berättar att företaget tror mer på sin modell med ett ”folkråd” än på fackförbun­d. Folkrådet grundades av bolaget för några år sedan och ska bestå av representa­nter från alla delar av företaget.

– Vi blockerar inte facklig organisati­on, det är inte vår uppgift som företag. Men vi tror på en annan sorts dialog mellan företaget och de anställda. Det är mer effektivt.

 ?? GRAFIK: MIKAEL BOBACKA, FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ??
GRAFIK: MIKAEL BOBACKA, FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland