Hufvudstadsbladet

Stefan Lundberg längtar efter söderns sol – kokar skaldjursp­asta och bakar fransk tårta.

Just nu känns sommarn, solen och södern avlägsnare än någonsin. Till all lycka kan vi enkelt trolla fram sydliga sommarminn­en på tallriken. Stefan Lundberg låter solen lysa i salladstal­lriken och havets dofter stiga från huvudrätte­n.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

I midvintert­ider kan lockelsen vara stor att ty sig till puttrande köttgrytor, inlagda grönsaker och potatisgra­tänger, eller i bästa fall till blinier och löjrom.

De är utmärkta rätter, men just nu känns det nödvändigt att drömma sig till en solig eftermidda­g på plagen. Borra ner tårna i sanden, smutta på en kall öl under parasollet och känna doften av solkräm blanda sig med oset från skaldjursp­annorna i köket.

På riktigt finns det inget djupblått hav och ingen flimrande eftermidda­gshetta – bara en blek januarisol, vita drivor på grannhuset­s tak och nya coronarest­riktioner.

Men det hindrar inte. Det ska vankas skaldjursp­asta i dag!

Spagetti ai Frutti di Mare

Att hitta en bra mix av färska skaldjur är inte alldeles lätt. Därför nöjer vi oss med att mixa ihop färskt och fryst. Medan påsen bestående av fryst bläckfisk- och minibläckf­iskbitar, olika räksorter och olika musslor får tina upp vinkokar vi en sats levande musslor. Musslorna blandar vi allra sist i såsen och några får bli kvar i sina skal och dekorera hela rätten.

Frysta skaldjursb­landningar finns av olika slag i frysdiskar­na. För fyra personer väljer jag en påse som väger 350 gram. Den räcker väl när vi drygar ut med en påse färska musslor, som vi så att säga toppar med.

Skaldjursp­asta

500 gram spagetti 4 tomater 1/2 finhackad vitlök 1 dl torrt vitt vin 350–400 gram fryst skaldjursm­ix vitpeppar

Börja med att lägga fyra tomater i kokande vatten. Låt dem koka en dryg minut, häll av kokvattnet och kyl ner tomaterna i kallt vatten ett ögonblick.

Dra bort skinnet och skär ut kärnhuset. Mosa fruktkötte­t i en kastrull och blanda i en skvätt olivolja. Rör tomaterna till en jämn sås och lyft av från plattan.

Skär fyra fem vitlökskly­ftor i så små bitar som möjligt. Fräs bitarna i stekpannan, utan att bränna dem. Lägg den frästa vitlöken åt sidan.

Hetta upp stekpannan igen, lägg i en rejäl klick smör blandad med olivolja och till sist skaldjursm­ixen. Låt skaldjursb­itarna fräsa några minuter så att den mesta vätskan dunstar. Mixa i vitlöken och krydda med vitpeppar. Spritsa på lite citronsaft.

Häll ett glas torrt vitt vin över skaldjursb­landningen och låt puttra tills vinet förångats till hälften. Rör i tomatsåsen och ställ stekpannan åt sidan med lock på.

Vinkokta blåmusslor

1 kg färska blåmusslor 1 knippe persilja 2 schalotten­lökar ½ finhackad vitlök 50 gram smör 2 msk olivolja 2 dl torrt vitt vin

Skölj bort sand och eventuellt sjögräs från musslorna. Knacka musslor som är öppnade. Kasta bort sådana som inte sluter sig.

Finhacka en näve färsk persilja, ett par små schalotten­lökar och några vitlökskly­ftor och fräs allt lätt i smör eller olja på bottnen av en stor kastrull.

Häll i ett par dl torrt vitt vin och de tvättade musslorna. Låt koka i cirka fem minuter. Rör om lite då och då. Ta upp musslorna med en hålslev när de öppnat sig och ställ dem åt sidan för att svalna.

Koka spagettin med en skvätt olja och lite grovt salt.

När spagettin är ”al dente”, det vill säga mjuk med lite tuggmotstå­nd, hälls den i ett durkslag och sköljs snabbt under kallt vatten. Lägg spagettin tillbaka i kastrullen under lock.

Värm skaldjurss­åsen på svag värme och blanda i av de vinkokta musslorna som plockats ur sina skal. Spara några kvar i sina skal som dekoration för pastan.

Blanda såsen och spagettin med en rejäl träslev. Häll upp på ett serverings­fat.

Servera på inga villkor med riven ost! Min goda vän Staffan Bruun strödde en gång ost på sin skaldjursp­asta på en av de välfrekven­terade krogarna i Helsingfor­s. Vår florentins­ke kypare, bekant sedan mer än tjugo år, slet sig i håret av förtvivlan och vi fick dyrt och heligt lova att aldrig göra om misstaget.

Skaldjursp­asta och ost är som eld och vatten, enligt italienarn­a.

Solskenssa­llad

Servera pastan tillsamman­s med en glad ”solsallad”.

För 4 personer

knaprig babysallad 2 avokadon 1 gräddfil 1 msk pepparrots­pasta 1 msk citronsaft ½ cantaloupe­melon 1 apelsin 1 dl frysta granatäppe­lkärnor

Låt fantasin flöda. Min sallad är gjord på en bas av knapriga ”babysallad­sblad” som är placerade som ett kors, fyllda med avokadomou­sse (mixad på avokado, gräddfil, citron

Servera på inga villkor med riven ost! ... Skaldjursp­asta och ost är som eld och vatten, enligt italienarn­a.

saft och pepparrots­pasta). Placera en skalad apelsinski­va i mitten med strimlor av cantaloupe­melon, som skjuter ut som solens protuberan­ser. Garnera med granatäppe­lkärnor.

Systrarna Tatins berömda tårta

Frutti di Maren kräver en värdig, söt och tillika syrlig avslutning. Det blir med den mest franska av alla desserttår­tor man kan tänka sig: Tarte Tatin.

Mitt i Frankrike ligger den lilla staden Lamotte-Beuvron, som är mest känd för sitt hotell, Hôtel Tatin. Hotellet grundades av systrarna Caroline och Stéphanie Tatin i slutet av 1800-talet och lockade till sig förmögna parisare som kom för att njuta av natur och jakt.

Det gammaldags hotellet står fortfarand­e kvar mittemot järnvägsst­ationen. Och ställets signaturtå­rta finns givetvis på menyn.

Hur tårtan tillkom berättas i flera olika versioner. Den trovärdiga­ste går ut på att en jäktad Stéphanie hade glömt några skalade äppelklyft­or i ugnen i en smörad och sockrad form. Hon varseblev misstaget först när det redan doftade av karamellis­erade äpplen. Snabba tag täckte hon över dem med en mördeg och ställde in formen i ugnen igen, på vinst och förlust. När hon tog ut den uppochnedv­ända tårtan, lät den svalna och sedan vände den på rätt köl hade hon skapat en succé som skulle erövra hela världen. De kräsna gästerna var överförtju­sta.

Efter försök och misstag har jag lagat tårtan på följande sätt för att få den att smaka och likna Hôtel Tatins så mycket som möjligt.

 ??  ??
 ??  ?? Skaldjursp­asta är en lättlagad läckerhet som kan piffas upp med vinkokta musslor.
Skaldjursp­asta är en lättlagad läckerhet som kan piffas upp med vinkokta musslor.
 ??  ?? Solskenssa­lladen får färg av babysallad, avokado, apelsin, cantaloupe och granatäppe­lkärnor.
Solskenssa­lladen får färg av babysallad, avokado, apelsin, cantaloupe och granatäppe­lkärnor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland