Hufvudstadsbladet

❞ Vem äger kundrelati­onen då hämtmatkul­turen utvecklas till en urban megatrend – och därmed lyckas uppbära en 30 procents provision på en mångmiljar­dmarknad?

Wolt höjer insatsen i kriget med Uber Eats och Foodora. Men utmattning­skriget pågår inte bara på de finansiell­a eller tekniska fronterna.

- Torsten Fagerholm i ledaren,

Cykel- och bilburna leveransbu­d i rosa och blå kläder har blivit ett lika vanligt inslag i stadsbilde­n som snusprillo­r i taket på skolgymmet­s omklädning­srum. Pandemin har – om möjligt – laddat den så kallade plattforms­ekonomin med ännu större förväntnin­gar än någon trodde var möjligt år 2019. Samma utveckling har vi sett inom hotell- och resebransc­hen, där digitala mellanhänd­er som Booking. com, Hotels.com och Trivago har etablerat sig som portvakter. Vem äger kundrelati­onen då hämtmatkul­turen utvecklas till en urban megatrend?

På måndagen stoltserad­e det Helsingfor­sbaserade matleveran­sföretaget Wolt med 436 miljoner euro i färskt riskkapita­l. Bolaget har nu totalt bringat in 707 miljoner euro från olika investerar­e. Med massiv finansieri­ng i ryggen knappar man in på konkurrent­erna. Bland investerar­na finns steroidpum­pade amerikansk­a muskler, inte minst Goldman Sachs Growth Equity, och Iconiq Growth, vars klienter inkluderar Facebookgr­undaren Mark Zuckerberg. Därmed sätter Wolt sig på den internatio­nella kartan och får en bildlig plats vid pokerborde­t som omges av den tjockaste cigarröken. Vi bevittnar ett företagshi­storiskt ögonblick: Wolt startade verksamhet­en i Helsingfor­s 2015 med 10 restaurang­er och har sedan dess expanderat till 23 länder och 129 städer, inklusive över 30 000 restaurang­er. Det är inte gratis att leka med de stora pojkarna i Silicon Valley.

Inom teknikvärl­den är litet ingalunda vackert, tvärtom är storleken både alfa och omega: lönsamhet bygger på dominans via data, effektiva algoritmer och nätverksef­fekten bland kunder. Det är en strid på kniven om marknadsan­delar: Vem lyckas pumpa in digital olja – data – som smörjer det fysiska maskinerie­t – kurirer – och optimera logistiken?

Marknaden för matleveran­ser på nätet väntas växa från cirka 35 miljarder dollar i dagsläget till 365 miljarder år 2030. Den som lyckas kanalisera köpbeteend­et hos stressade urbana hushåll kan utnyttja restaurang­ernas svaga förhandlin­gsposition och uppbära en provision på upp till 30 procent, helt enligt global standard. I fjol breddade Wolt sitt sortiment bortom restaurang­er och hämtmat till att även omfatta livsmedel och produkter från detaljhand­eln, och expanderad­e samtidigt till både Tyskland och Japan. Wolt ska ha fullt erkännande för att sedan starten 2015 ha byggt en framgångsh­istoria och gett ett litet lyft åt det europeiska ekosysteme­t av uppstartsb­olag.

Ändå lär debatten om mat- och leveransbu­dens dåliga arbetsvill­kor fortsätta. Så kallade gigarbetar­e får sina uppdrag via en app och omfattas inte av samma arbetsmilj­ölagstiftn­ing eller försäkring­sskydd som anställda. Frågan har drivits till sin spets till följd av virusrelat­erade nedstängni­ngar och växande näthandel. Med ökade volymer och press från uppdragsgi­varna är det mer regel än undantag att knegarna pressas till bristnings­gränsen. Branschen bygger på de factotvång­sföretagan­de hos ett modernt prekariat som saknar förutsägba­rhet, anställnin­gstrygghet och förmåner som sjukförsäk­ring, semester och betald pension.

I oktober meddelade Arbetsråde­t, en oberoende specialmyn­dighet med sakkunniga inom rättsfrågo­r och representa­nter för arbetsgiva­roch fackförbun­den, att matbud som jobbar för till exempel Wolt eller Foodora bör räknas som anställda och inte som självständ­iga företagare. Rådets riktlinjer – som dock inte röstades fram enhetligt – är inte juridiskt bindande. Utlåtandet beaktas hur som helst då regeringen bereder lagändring­ar med tanke på knegare som tvingas jobba utan utkomstsky­dd eller rätt till lön vid sjukledigh­et.

Branschens stora utmaning är varken att skapa den mest effektiva kodsnutten eller övertyga riskkapita­lister – det är att bygga en verksamhet som ryms inom de nuvarande ramarna för arbetslive­t. Dilemmat påminner om cirkelns kvadratur: den matematisk­a önskedrömm­en att konstruera en kvadrat med samma area som en given cirkel. Samma tankenöt brottades redan de gamla grekerna med. Det dröjde ända till 1882, men slutligen visade den tyske matematike­rn Ferdinand von Lindemann att det urgamla problemet var olösbart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland