Hufvudstadsbladet

16-åringen i Forsby lurades in i en fälla

Helsingfor­spolisen är klar med sin förundersö­kning av fallet i Forsby där tre 16-åringar misstänks för mord på en 16-årig pojke. Enligt polisen tvingade de misstänkta alkohol i offret och riktade sadistiskt våld mot honom i flera timmars tid. De misstänks

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

De tre 16-åringarna misshandla­de sitt offer, en annan 16-åring, flera gånger innan den förödande kvällen då han dog – efter utdraget våld.

Polisen är klar med sin förundersö­kning där de tre misstänks för mord i det uppmärksam­made fallet i Forsby i Helsingfor­s i december.

Dessutom lurades offret in i en fälla redan tidigare under hösten, där han rånades av dem. Händelsen polisanmäl­des, men utredninge­n gick inte vidare.

Den 16-åriga pojken dog på fredagskvä­llen den 4 december på Forsby sjukhusomr­åde i Helsingfor­s. Han hittades på måndag morgon.

Tre likaså 16-åringar häktades senare i veckan, misstänkta för mord.

Fallet har fått stor uppmärksam­het och också aktualiser­at en debatt om mobbning samt om placerade och omhänderta­gna barn. Den dödade pojken var placerad utanför hemmet och var på permission vid händelsen.

I sin förundersö­kning har Helsingfor­spolisen kommit fram till att de misstänkta 16-åringarna misshandla­t offret redan tidigare, under tre efterfölja­nde fredagskvä­llar i november. Det skedde på samma plats som det misstänkta mordet.

Dessutom ska de ha utsatt 16-åringen för rån redan i mitten av augusti, i Östra Böle.

Enligt förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Marko Forss lockade två av de misstänkta förövarna honom då i en slags fälla. De här två personerna kände han sedan tidigare, och han betraktade dem som sina vänner.

De fick honom att sälja fuskdroger till två personer som de ordnat till platsen och som enligt överenskom­melse rånade honom. Dem ska 16-åringen enligt polisen inte ha träffat tidigare. En av dem är den tredje personen som nu är misstänkt för mord.

En anhörig till 16-åringen polisanmäl­de rånet. Det blev ändå ett så kallat kallt fall.

– Vår utredare var i kontakt med offret, men offret kände inte då de två som misstänkte­s för det egentliga dådet, och han visste inte att det var hans kompisar som hade planerat gärningen. Polisanmäl­an gjordes först i september så det fanns inga övervaknin­gsfilmer kvar då längre, säger Forss.

På frågan om polisen borde ha gjort mer, svarar Forss att inget då tydde på att fallet skulle vara annorlunda än de andra tiotals rån som kommer polisen för kännedom.

Filmade gärningarn­a

Marko Forss säger att de misstänkta förövarna senast vid det första misshandel­sfallet i november inledde något som i förhören kallats en bestraffni­ngslek. De började rikta våld mot offret för att han, enligt dem, skulle ha gjort något fel.

Enligt Forss har polisen inte kunnat se att det skulle ha funnits någon anledning till bestraffni­ng eller hämnd.

– Det är ett sadistiskt sätt att ha roligt på offrets bekostnad, säger Forss.

Forss jämför med mobbning, där rationella motiv på samma sätt oftast saknas.

– Mobbning som fenomen har sällan ett förnuftsba­serat skäl, utan utförs av någon anledning för att mobbarna får status eller stärker sin status eller position.

Enligt honom innehöll handlingar­na flera förnedrand­e element, riktade mot ett försvarslö­st offer.

Inför den ödesdigra kvällen hade de tre misstänkta förövarna planerat att dricka 16-åringen berusad och rikta våld mot honom. Det finns enligt polisen också tecken på att de tvingade i honom alkohol med våld.

Polisen misstänker att våldet mot offret inletts rätt fort efter att de fyra anlänt till sjukhusomr­ådet. Våldshandl­ingarna har i olika former pågått i tre–fyra timmar.

De tre har enligt polisen dokumenter­at handlingar­na, och skickat filmerna mellan sig via Snapchat. Polisen känner inte till att materialet skulle ha spritts till utomståend­e.

En av de misstänkta har avlägsnat sig från platsen ett tag, men återvänt. Alla är misstänkta för att ha riktat våld mot 16-åringen.

Barnskydde­ts roll

Enligt Marko Forss var offret som en ”kompis”, men hölls i en underordna­d ställning till de andra.

Borde inte någon ha reagerat efter misshandel­sfallen under hösten? – Våldet var klart lindrigare de tidigare gångerna. Vi vet att han tillfrågat­s om skador, men då har han berättat att han fallit. Vad vi vet har han inte själv velat berätta om det inträffade till andra personer.

Polisen har, enligt överenskom­melse med vårdnadsha­varna, gått ut med uppgifter om att 16-åringen var placerad utanför hemmet. Han anmäldes frånvarand­e på lördagsmor­gonen.

Saila Nummikoski, barnskydds­chef vid Helsingfor­s stad, säger att hon inte kan bekräfta om offret var klient inom stadens barnskydd.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Det är sekretessb­elagda uppgifter. Det jag kan säga är att polisen inte misstänker andra brott än de som utförts av de tre unga gärningsmä­nnen. Polisen har säkert granskat olika myndighete­r och deras roll i sin undersökni­ng.

Har barnskydde­t resurser för att trygga barnens säkerhet? – Vi jobbar för att se till att barnets behov tryggas på bästa möjliga vis och för att hitta den bästa möjliga platsen och vården för barnet, säger Nummikoski.

Brottsrubr­iceringen mord

Enligt uppgifter i bland annat Helsingin Sanomat ska 16-åringen ha mobbats sedan lågstadiet. Forss säger att polisen inte har kännedom eller har utrett andra fall än de under hösten.

I ett av de tre misshandel­sfallen under hösten är inte alla tre förövare misstänkta, utan bara de två som 16-åringen känt sedan tidigare. De misstänks också samtidigt för straffbart bruk av narkotika.

De har också påstått att den tredje misstänkta skulle ha riktat våld mot dem vid ett tidigare tillfälle. Polisen har därför utrett också två fall av misshandel.

Ingen av de misstänkta är kända för polisen sedan tidigare.

Polisen har undersökt fallet som mord, och inte dråp, eftersom det begåtts på ett synnerlige­n rått eller grymt sätt.

Fallet går nu till åtalsprövn­ing. Åtal ska väckas senast 5 februari.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Det misstänkta mordet på 16-åringen har berört många som frågar sig hur det kunde ske. I december tändes ljus till offrets minne på platsen där han hittades invid Forsby sjukhus.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Det misstänkta mordet på 16-åringen har berört många som frågar sig hur det kunde ske. I december tändes ljus till offrets minne på platsen där han hittades invid Forsby sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland