Hufvudstadsbladet

Omstridd tillväxtra­ket

-

● Wizz Air är ett snabbväxan­de flygbolag som grundades i Ungern 2003, med dotterbola­g i Abu Dhabi och Storbritan­nien. Är numera ett av de största lågprisbol­agen i Europa, med en 400-procentig tillväxt de senaste tio åren.

● Flyger i dagsläget till 151 destinatio­ner i 44 länder. Bolaget flög tidigare främst mellan Östoch Västeuropa, men har de senaste åren vunnit ny mark med bland annat inrikestra­fik i Norge och Italien.

● Bolaget är listat på Londonbörs­en och majoritets­ägt av amerikansk­a riskkapita­lbolaget Indigo Partners. Vd:n József Váradi var fram till 2003 vd för statliga ungerska Malév Hungarian Airlines, som gick i konkurs 2012.

● Så här långt är Åbo flygplats bolagets enda verksamhet­sort i Finland. Därifrån kan man i nuläget åka till fem orter: Larnaca, Skopje, Krakow, Kaunas och Gdansk. Därutöver har bolaget meddelat om flygningar till Belgrad och Kutaisi i Georgien, men de rutterna ligger tills vidare på is.

● Wizz Air är känt för extremt billiga flygbiljet­ter och drivs enligt en så kallad Ultra low cost carrier-princip (ULCC), vilket innebär att fokus ligger på att minimera kostnadern­a så långt det är möjligt.

● I enlighet med ULCC-principen berättigar biljetten bara till en plats på flyget och ytterligar­e avgifter tillkommer för tillläggst­jänster som bagage, mat och prioritets­boarding. Tilläggsav­gifterna står för 57,2 procent av de totala intäkterna, vilket enligt Hans Jørgen Elnaes är en exceptione­llt hög siffra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland