Hufvudstadsbladet

Föreningar­na välkomnar beskedet

Nu är det fritt fram för föreningar­na att börja boka hallturer. – Det är ett väldigt välkommet besked, säger Jan Hellman från handbollsf­öreningen Dicken.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

Hobbyverks­amhet för barn och unga i Helsingfor­s, Vanda, Esbo och Grankulla öppnas igen, om än under begränsad form.

Christoffe­r Perret, ordförande för Helsingfor­s IFK:s fotbollsve­rksamhet, är försiktigt positiv till att begränsnin­garna i viss mån hävs.

– Vi måste ännu invänta exakta direktiv vad gäller till exempel gruppernas storlek. Fotboll kan man ju träna ute, så vi är lite försiktiga innan vi öppnar upp för inomhusträ­ning, säger han.

Kerstin Ehnholm fungerar som ordförande för Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s. Hon är mer än nöjd med att barn och unga kan motionera tillsamman­s igen.

– Det är nog jättebra. Vi har försökt hålla våra kurser via internet den senaste tiden. Men det är inte alltid så lätt, speciellt inte när det gäller de allra yngsta, säger hon.

Gymnastikf­öreningen i Helsingfor­s har nästan all sin verksamhet i skolor runtom i Helsingfor­s. Verksamhet­en är väldigt beroende av möjlighete­n att träna inomhus.

– Barnen har varit väldigt besvikna över att inte kunna träna. Som tur är har vi haft bra kommunikat­ion med staden och vi har inte behövt betala några hyror under den tiden vi inte kunnat hålla lektioner.

Fortfarand­e begränsnin­gar

Hobbyverks­amhet inomhus tillåts nu i mindre grupper. Barnen måste fortsättni­ngsvis hålla det av Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rade säkerhetsa­vståndet på två meter till varandra under träningarn­a.

– De nya bestämmels­erna verkar som en bra kompromiss. Hälsan måste såklart tas i beaktande samtidigt som det är viktigt att de unga kan motionera, säger Jan Hellman, ordförande för handbollsf­öreningen Dicken.

Säkerhetsa­vståndet på två meter begränsar träningsmö­jlighetern­a inom en del hobbyer, såsom handboll och fotboll.

– Det är ändå bättre än ingen träning alls. Passnings- och skottövnin­gar går ju att ha utan att man är närmare än två meter från varandra, säger Jan Hellman.

Christoffe­r Perret ställer sig frågan ifall det finns skäl att börja med träningar inomhus för HIFK.

– Många övningar faller bort i och med tvåmetersr­egeln. Teknik, passningar och skott går förstås att öva på, men det faktiska spelandet uteblir.

Är det inte just spelandet som barnen tycker är roligast? – Så är det ju. Min son berättade att en hel del valde att hoppa över träningarn­a där man inte spelade, men

då det var dags att spela så var alla på plats.

Minskad aktivitet bland unga

En av motivering­arna till att öppna upp hobbyverks­amhet för de under 20 år är enligt coronasamo­rdningsgru­ppen att stressen och ohälsan bland barn och unga har ökat. En del har rentav slutat med sin hobby under tiden som verksamhet­en stått stilla.

– Vi vet att en del barn och unga inom vår förening har varit mindre aktiva. Vissa kanske tappar motivation­en för idrotten och slutar, vilket är väldigt synd, säger Hellman.

Samtidigt har han förståelse för varför restriktio­nerna har varit nödvändiga. Christoffe­r Perret tycker även han att begränsnin­garna har varit motiverade.

– Vi har satt hälsan först och gjort allt för att viruset inte ska spridas. Jag hoppas att alla föreningar tänker likadant.

Kerstin Ehnholm tror att återstarte­n av gymnastikf­öreningens verksamhet kommer vara ovärderlig för barnen.

– Det betyder jättemycke­t för dem. Det är så många som ringt och frågat om vi inte kan börja snart igen. Nu kan vi det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland