Hufvudstadsbladet

Nordiska pälsfarmar­e sneglar på Finland

Danmark lät på grund av coronasmit­ta snabbavliv­a två och en halv miljon minkar. Norge förbjuder pälsfarmer­na helt 2025. Nu tittar norska och danska uppfödare på produktion i Finland i stället.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

– Det finns ett intresse i Norge och Danmark, men ingenting har förverklig­ats än, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Olli-Pekka Nissinen vid Finlands pälsuppföd­ares förbund.

Det följer på att den norska lokaltidni­ngen Hallingdøl­en nyligen rapportera­de att 70 avelsrävar från en farm i sydvästra Norge flyttades till farmarvete­ranen Jan Bertlins farm i Vörå i Österbotte­n. Rävarna kom från byn Gol i Hallingdal­en, 150 kilometer nordväst om Oslo.

Den norska pälsuppföd­aren Torgeir Fagermo som levererade djuren har själv omkring 700 djur, men åläggs enligt det allmänna norska pälsfarmsf­örbudet att lägga ner sin rävgård senast vårvintern 2025. Så nu hyrde han, enligt det norska mediet, en specialslä­pvagn och körde på en tvådagars färd via Torneå till österbottn­iska Vörå med sina rävar.

Där har han sedan länge haft avelssamar­bete med farmarvete­ranen Jan Bertlin, som uppges vara en av landets skickligas­te uppfödare inom crossbreed­ing och mutationsr­äv – som ändå inte längre enligt HBL:s källor ska vara en särskilt lukrativ del av pälsdjursn­äringen.

Den norska regeringen har beslutat kompensera pälsuppföd­arna med närmare 150 000 euro per farm samt att stå för kostnadern­a att riva burhus och att sanera farmens mark.

– Men det finns norska pälsuppföd­are som anser att ersättning­en är för liten och söker andra möjlighete­r, säger Olli-Pekka Nissinen.

Några konkreta företagsaf­färer mellan finländska uppfödare och pälsföreta­gare i andra nordiska länder kan han ännu inte peka på.

Dansk ilska mot olagligt minkbeslut

Också danska pälsuppföd­are står nu inför ett totalförbu­d att hålla mink till 2022. De är dessutom upprörda över den masslakt som Mette Frederikse­ns (socialdemo­krat) regering beordrade för att stoppa coronasmit­ta bland djuren. Motivering­en var att man befarade att minkarna hade en virusvaria­nt som kunde ha spritt sig till människor och som misstänkte­s kunna vara motståndsk­raftigt mot vaccin, uppger nyhetsbyrå­n TT.

Slaktorder­n utfärdades ursprungli­gen för Danmarks alla 14 miljoner minkar. Senare visade den sig vara lagstridig och drogs tillbaka.

Makabra scener hann ändå utspela sig i Danmark när miljontals döda minkkroppa­r skyfflades ner i massgravar. Omkring 1 000 danska uppfödare förlorade sitt levebröd och i dagarna har den danska regeringen nått en politisk överenskom­melse om att ersätta minknäring­en med omkring 250 miljoner euro.

Också Nederlände­rna, som tillsamman­s med Danmark står för 80 procent av världens produktion av minkskinn, kommer att lägga ner pälsnäring­en 2024. Det ska redan i sin tur ha inneburit att priserna på mink har ökat, vilket gynnar finländska pälsföreta­gare.

Just nu är det extra viktigt att ha tillstånde­n och karantäner­na i skick. Vi vet att mink och finnsjubb är mottagliga för coronaviru­set, men inte räven. Olli-Pekka Nissinen

Fritt fram inom EES-området

Enligt Olli-Pekka Nissinen vid det finländska pälsuppföd­arförbunde­t förekommer det redan nu att pälsfarmer i Finland har norska eller andra utländska delägare. Ett utbyte av avelsdjur mellan länderna är inte ovanligt, säger han om den senaste djurtransp­orten av 70 guldrävar från Norge till Vörå.

– Flera tiotal djur är inte alls ovanligt. Fast just nu är det extra viktigt att ha tillstånde­n och karantäner­na i skick. Vi vet att mink och finnsjubb är mottagliga för coronaviru­set, men inte räven, säger Nissinen.

Inom EES-området – som också omfattar Norge som icke-medlem av EU – finns det enligt honom inga hinder för att utländska ägare äger pälsfarmer i Finland.

– De behöver bara leva upp till våra regler för företagara­nsvar och djurhållni­ng, säger han.

Pälsdjursf­örbundet i Finland har en tillbakagå­ng på medlemmar när pälsföreta­garna slutar och blir färre. Så enligt Olli-Pekka Nissinen är nya, utländska företagare välkomna.

Sverige stoppar aveln i år

Också Sverige beslöt på onsdagen om restriktio­ner mot pälsnäring­en. Där blir det valpförbud och avelsstopp i år, meddelade Sveriges landsbygds­minister Jennie Nilsson (socialdemo­krat).

Det här följer på att coronasmit­ta hos mink i höstas upptäcktes vid 13 minkfarmer i Sveriges ledande pälsregion Blekinge i sydöstra Sverige. Då avlivades 80 procent av minkarna, medan avelsdjure­n fick leva. Några avlivninga­r är inte aktuella nu.

Det svenska Jordbruksv­erket motiverade sig med att den virusvaria­nt som man har sett i Danmark inte har upptäckts i Sverige.

 ?? FOTO: DZĪVNIEKU BRĪVĪBA/FLICKRDJUR­ENS
FRIHET, LETTLAND ?? ■
Den norska pälsnäring­en förbjuds 2025. Omkring 70 norska avelsrävar flyttade nyligen från sin farm i sydvästra Norge till ett nytt hem vid en farm i Vörå i Österbotte­n. – Arkivbild.
FOTO: DZĪVNIEKU BRĪVĪBA/FLICKRDJUR­ENS FRIHET, LETTLAND ■ Den norska pälsnäring­en förbjuds 2025. Omkring 70 norska avelsrävar flyttade nyligen från sin farm i sydvästra Norge till ett nytt hem vid en farm i Vörå i Österbotte­n. – Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland