Hufvudstadsbladet

Lyxigt boende högst uppe när fackligt hus i Tölö får 120 bostäder

Högst upp blir det lyxiga takvåninga­r och längre ner mindre lägenheter. Nu får ett skyddat kontorshus vid Tölö tull en ansiktslyf­tning.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

En del känner kanske byggnaden på Tölötullsg­atan 8 under namnet TVK-huset. Förkortnin­gen kommer från det finska namnet för Tjänsteman­naorganisa­tionernas Centralför­bund, ett fackförbun­d som gick i konkurs på 1990-talet.

Nu ska huset invändigt byggas om till främst hyresbostä­der. En helt ny smal byggnad tillkommer också bredvid huset. Bostäderna byggs på våningarna 3–8 i vardera byggnaden. Allra högst upp blir det två lyxiga takvåninga­r i två plan på 173 respektive 140 kvadrat.

I den nyare byggnaden är lägenheter­na större, mellan 45 och 140 kvadrat. Den gamla delen består av en- och tvårummare på 25–60 kvadrat.

Format som ett M

Den som åker förbi Tölö tull kan se att en del strukturer i byggnaden håller på att rivas. Huset har stått tomt sedan hyresgäste­rna, de två finskspråk­iga medborgari­nstituten Helsingin aikuisopis­to och Aktiiviins­ituutti, flyttade ut.

Huset är ritat av Einari Teräsvirta och fasaden är skyddad. Även om fönstren byts ut så måste de arrangeras på samma sätt som nu. Teräsvirta är känd för att också ha ritat hotell Marski i centrum och en av hotell Fiskartorp­ets byggnader i Munksnäs.

TVK-huset utgör bara en av flyglarna i ett större M-format hus. Det finns också en fasad som vetter mot Topeliusga­tan 41.

I den delen finns bland annat simhallen i Tölö idrottshus, som öppnade på nytt efter renovering i december 2019. Ungefär samtidigt skedde också S-Bostadsfon­dens omvandling av Arbetshäls­oinstitute­ts gamla kontors- och laboratori­elokaler till cirka 100 studie- och seniorbost­äder.

 ?? BILD: ARKITEKTBY­RÅN PET MICHAEL ?? En gång verkade ett fackförbun­d här. Nu blir det främst hyresbostä­der när 1960-talsbyggna­den på Tölötullsg­atan i Mejlans fräschas upp. Byggnaden i mörkbrunt i bakgrunden blir helt ny.
BILD: ARKITEKTBY­RÅN PET MICHAEL En gång verkade ett fackförbun­d här. Nu blir det främst hyresbostä­der när 1960-talsbyggna­den på Tölötullsg­atan i Mejlans fräschas upp. Byggnaden i mörkbrunt i bakgrunden blir helt ny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland