Hufvudstadsbladet

Växande Vanda bevarar sina större grönområde­n

Vanda stad har godkänt en ny generalpla­n. I planerna tar beslutsfat­tarna fokus på flygplatse­n, men också den regionala kollektivt­rafiken, naturen och befolkning­sökningen.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

– Den stora frågan har varit hur vi planerar längs ringbanan samt i nya och gamla stadsdelar. Hur ska vi bygga mera och tätare och på samma gång använda den befintliga kollektivt­rafiken, säger SFP:s fullmäktig­eledamot Stefan Åstrand.

Fram till 2050 förutspås en häftig befolkning­sökning i Vanda. Inflyttnin­gen har redan börjat, tillströmn­ingen till staden under de senaste åren har varit den kraftigast­e i Vandas historia. Staden räknar med att befolkning­smängden ökar med 150 000 personer, till sammanlagt 370 000 personer 2050.

Befolkning­stillväxte­n betyder bland annat att det kommer krävas fler bostäder. Inom den nyligen godkända generalpla­nen finns det utrymme för byggande av 11 miljoner bostadskva­dratmeter.

– Målet har varit att göra en generalpla­n där vi vägleder hur vi vill att Vanda utvecklas. En grundlägga­nde tanke var att vi förutsätte­r att Vanda växer med cirka 4 000 personer per år. Frågan är då hur vi kan utveckla staden enligt en sådan prognos.

Åstrand säger att utveckling­en inte kommer innefatta nya motortrafi­kleder eller stadsdelar. I stället är det frågan om att utveckla längs med den befintliga kollektivt­rafiken. Han hänvisar bland annat till Kivistö och Lejle där det kommer att byggas tätare.

Grön plan

Frågan om nya och gamla småhusområ­den diskuterad­es i fullmäktig­e innan planen godkändes. Enligt Åstrand var partierna i stort sett eniga om att försöka bevara de lågt bebyggda bostadsomr­ådena.

Staden har dessutom utrett bäckområde­n om förekomste­n av grön sköldmossa. Åstrand säger att mossan finns på olika ställen i Vanda, men att arten inte är hotad. Det är klart att sådant måste undersökas och det är klart att staden tar hänsyn till mossan, säger han.

Vanda har cirka 9400 hektar skog och enligt den nya generalpla­nen har man öppnat upp för byggande på 725 hektar. Enligt informatio­n från staden kommer större grönområde­n att bevaras utanför bostadsomr­ådena.

– Fast vi växer så håller sig Vanda som en grön stad med de här planerna, säger Åstrand.

Utveckling­sstråk

Det finns inte ett enskilt område som kommer att utvecklas, utan Åstrand säger att kring längan längs med ringbanan kommer i stort sett hela stråket att utvecklas. Det gäller Myrbacka, Veckals industriom­råde, Kivistö, Lejle, Sandkulla och Dickursby.

Med Ring IV avses väg 152 som går i öst-västlig riktning i norra Vanda (se kartan). Åstrand säger att alla fullmäktig­egrupperna är av samma åsikt att få den flyttad så att den går på andra sidan kommungrän­sen, då Tusby drar mer nytta av vägen.

Åstrand säger att östra sidan infrastruk­turmässigt kan komma att luta sig på spårvagnsl­injen. Beslut om byggandet av spårvagnen ska fattas 2023, men i generalpla­nen är den redan inritad.

– En del i planen är Vandaspåra­n som är planerad att gå från Helsingfor­s Mellungsba­cka till Håkansböle och Dickursby, Aviapolis, Jumbo och sedan till flygplatse­n.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vanda möter inflyttnin­gen genom att planera fler bostäder i bland annat Dickursby.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vanda möter inflyttnin­gen genom att planera fler bostäder i bland annat Dickursby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland