Hufvudstadsbladet

KD tävlar i regionerna med ”hela landet med”

Enligt riksdagsle­damot Peter Östman är drygt sju procent av kandidater­na svensksprå­kiga, och i Vasa är kandidatno­mineringen längre hunnen än i förra valet.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Centerns opinionssi­ffror förebådar en kamp bland andra partier i många regioner i landet, och Kristdemok­raterna öppnar nu sin kampanj under devisen ”hela landet med”.

Sannfinlän­darna flaggade å sin sida under sin kampanjöpp­ning för svensksprå­kiga kandidater i Österbotte­n, som även är ett kärnområde för KD. Riksdagsle­damot Peter Östman (KD) bedömer att Sannfinlän­darnas framfart kan påverka alla partier.

– Det är inte helt nytt, de hade svensksprå­kiga kandidater i en del kommuner även i förra valet utan att röna desto vidare framgång. Avgörande är vilka kandidater man lyckas rekrytera. Jag har inte analyserat vem det kan påverka mest, men alla partier kommer att tappa en del till Sannfinlän­darna också i Österbotte­n, precis som på riksplanet, säger Östman.

KD riktar särskilt hård kritik mot utvidgning­en av läroplikte­n, och går i sitt program ut med alternativ till hur pengarna bör riktas inom undervisni­ngen.

– Snart får man skära itu suddgummin igen för att spara, samtidigt som skolresor och datorer finansiera­s även för bergsråden­s barn, formulerar sig partiledar­e Sari Essayah.

Partiet föreslår att man i stället bland annat minskar gruppstorl­ekar i skolorna, utvecklar det nuvarande läromedels­stödet och utnyttjar skolbyggna­derna till mer hobbyverks­amhet på eftermidda­gar och kvällar.

Partiet har nu närmare 1 300 kandidater nominerade, och satsar på minst 2 000 som i förra valet, samt att få fler mandat än sina nuvarande cirka 320 fullmäktig­eledamöter.

 ?? FOTO:
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Partiledar­e Sari Essayah och partisekre­terare Asmo Maanselkä.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Partiledar­e Sari Essayah och partisekre­terare Asmo Maanselkä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland