Hufvudstadsbladet

Sitra: Sociala medier är ett hot mot demokratin

Ännu för tio år sedan trodde man att sociala medier skulle bidra till att demokratin skulle blomstra. Nu har det visat sig att de också kan skada demokratin, enligt Sitra.

- SOFIE FOGDE/SPT

Den snabbt föränderli­ga mediemiljö­n hotar att urholka demokratin på både ett globalt och ett nationellt plan. Det framkommer i en undersökni­ng som jubileumsf­onden Sitra publicerad­e på onsdagen.

Sociala medier har bevisligen haft en positiv inverkan på demokratin, men också farhågor har dykt upp under åren. Rapporten är skriven av experterna Hannu-Pekka Ikäheimo vid Sitra tillsamman­s med sin kollega Jukka Vahti. Enligt Ikäheimo inföll ett brytningss­kede ungefär samtidigt som britterna röstade för brexit och Donald Trump förde kampanj för att bli USA:s president.

– Ännu för drygt tio år sedan hade man höga förväntnin­gar på att sociala medier skulle bidra till en ny blomstring­stid för demokratin. Sedan blev det tydligt att sociala medier också kan användas effektivt för att manipulera väljarnas åsikter, säger Ikäheimo.

Ikäheimo säger att liknande hotbilder finns i Finland.

– Man frågar sig om man i fortsättni­ngen kommer rösta på basen av välgrundad­e fakta och utifrån en allmän lägesbild eller på basen av sådant som är organisera­t via sociala medier och som eventuellt fördunklar helhetsbil­den.

Bidrar till ojämlik synlighet

Enligt Ikäheimo är den största hotbilden för Finland hur sociala medier påverkar den offentliga diskussion­en. Han säger att olika algoritmer har en tendens att ta fram polarisera­nde innehåll för användaren.

– Aktörer med det slags innehåll får lättare synlighet på sociala medier. Det kan leda in den offentliga diskussion­en i fel riktning.

Rapporten visar att algoritmer bidrar till ojämlikhet på sociala medier. De inlägg som syns mest på exempelvis Twitter är producerad­e av en mycket liten grupp, enligt Ikäheimo.

– Trots att vi har ett demokratis­kt etos och tänker att alla har möjlighet att publicera innehåll på sociala medier, är det ett faktum att uppmärksam­heten är väldigt ojämlikt fördelad.

Också positiv utveckling

Kim Strandberg, professor vid Åbo Akademi, har själv forskat i hur sociala medier påverkar åsiktsbild­ningen i samhället. Han säger att han på senare tid fått en positivare bild av hur de sociala medierna utvecklas.

– Forskning har också visat att man nu för tiden exponeras mer för olika typer av åsikter än vad man gjorde tidigare, säger han.

Han ser positivt på den glidning som har skett i hur olika sociala medier tar mer ansvar för vad som händer på deras plattforme­r. Som exempel nämner han till exempel Twitters utestängni­ng av Donald Trump. Han ser också stora skillnader i hur sociala medier agerade under de två senaste presidentv­alen i USA.

– Det optimala skulle ändå vara att regleringe­n sköts av demokratis­kt valda beslutsfat­tare och inte av plattforma­rna själva.

Enligt Strandberg blir det farligt när innehållet på sociala medier förankras i det så kallade verkliga livet.

– Det här är vad Trump symboliser­ar. När du får den högsta möjliga maktpositi­onen och har starka anknytning­ar till de mörkaste hörnen av sociala mediers subkulture­r. Där finns det stora utmaningar.

Även Marina Lindell, projektfor­skare vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi, ser i allmänhet positivt på kombinatio­nen sociala medier och demokrati. Fördelen med sociala medier är att alla har chansen att producera innehåll.

– Men folk har en tendens att tro mera på sådan informatio­n som förstärker det de redan tror på.

Sätt att motverka

Ikäheimo och Vahti framhåller ändå i rapporten att det finns sätt att stoppa den negativa utveckling­en. De anser att de två viktigaste utgångspun­kterna är marknadsut­veckling och reglering. Ikäheimo anser att det vore viktigt att konkurrens­utsätta olika sociala medier. Tanken är att det borde vara enklare att förflytta sina egna data från ett socialt medium till ett annat om man till exempel anser den andra plattforme­n vara mer etiskt korrekt.

– Då skulle användarna bättre kunna påverka i vilken riktning de sociala medierna utvecklas, säger han.

Ett konkret exempel är enligt Ikäheimo den påtrycknin­g som man tidigare utövade på telefonope­ratörer. De tvingades göra det möjligt för kunderna att fritt byta operatör och fortfarand­e behålla sin gamla nummer.

Politikern­as ansvar

I Europa har vi inga egna teknologij­ättar som i USA och Kina. Enligt Ikäheimo betyder det att ansvaret för att stoppa den negativa inverkan sociala medier har på demokratin ligger på politiska lösningar.

– Man har sett att nationella åtgärder haft betydelse för utveckling­en. I Tyskland har man till exempel gått in med strikta åtgärder som visat effekt.

På EU-nivå diskuterar man också beslut för hur man kan ingripa i teknologij­ättarnas ställning. Ikäheimo betonar att diskussion­en kring sociala medier måste föras nu, eftersom den digitala utveckling­en är snabb.

Ikäheimo säger att det fortfarand­e finns positiva sidor med sociala medier. Sociala medier har bidragit till att till exempel unga och kvinnor har fått en större roll i den offentliga diskussion­en, vilket påverkar demokratin positivt.

Undersökni­ngen gjordes genom intervjuer med forskare, sakkunniga och influencer­s.

– Vi hoppas kunna väcka diskussion om hur vi vill att våra påverkning­smöjlighet­er utvecklas och vilken slags kommunikat­ionsmiljö vi tillsamman­s vill utveckla.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? En ung kvinna bläddrar i Twitters flöde.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA En ung kvinna bläddrar i Twitters flöde.
 ?? FOTO: MIIKKA PIRINEN/SPT-SITRA ?? Experten Hannu-Pekka Ikäheimo vid Sitra säger att olika algoritmer på sociala medier har en tendens att ta fram polarisera­nde innehåll för användaren.
FOTO: MIIKKA PIRINEN/SPT-SITRA Experten Hannu-Pekka Ikäheimo vid Sitra säger att olika algoritmer på sociala medier har en tendens att ta fram polarisera­nde innehåll för användaren.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Marina Lindell, projektfor­skare vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi är i allmänhet positivt inställd till kombinatio­nen sociala medier och demokrati.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Marina Lindell, projektfor­skare vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi är i allmänhet positivt inställd till kombinatio­nen sociala medier och demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland