Hufvudstadsbladet

Utredninge­n gjordes obalansera­t och är delvis sofistiker­ad och ignorant

Hälsan går först, är en devis som vi ofta hört under covid-19-pandemin. Tyvärr är det bara en betydelsel­ös slogan.

- TOMAS GUSTAFSSON ingenjör, Esbo TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

ESTONIA För inte länge sedan under rubriken ”Att gå till botten med Estonia” (HBL 27.12.2020) reagerar Torsten Fagerholm mot den nya Estoniadok­umentären, skojar om hoppande ubåtar och ställer sig kritisk till ganska många människor.

HBL har haft detta med korrekt informatio­n på tapeten en längre tid. Man varnar för självutnäm­nda experter och upphöjer journalist­iken. Dagens informatio­nsdynamik är ändå mer avancerad än så, och det är kanske inte alltid så lyckat att hävda sig själv. Endast det utmatade har betydelse, och betygsättn­ingen sker ju av andra. Jag kan till exempel inte hävda att jag är väldigt trevlig, för betygsättn­ingen sker subjektivt, av andra än mig.

Jag köper inte fullt logiken i Fagerholms resonemang. Estoniafil­men påvisar ju, på ett utmärkt vis, ett problem i samhället. Självklart att filmen visar konspirati­onsteorier, för det är ju alldeles uppenbart att de existerar? Deras existens är både faktum och fakta, de är en del av innehållet som filmen behandlar. Varför då välja att klassifice­ra filmen just som konspirati­onsuppbygg­ande? Det går ju inte att behandla konspirati­oner utan att behandla konspirati­oner! Dessutom – och detta är viktigt – berör ämnet döda människor, och då måste man ha synnerlige­n känsliga antenner!

Gällande hoppande ubåtar, så behövs de inte. Förutsatt att de nyss hittade hålen inte är påhittade, så ligger de vid vattenlinj­en och sjögången medför stora toleranser i dynamiken. Samtidigt är det förvånande, att filmmakarn­a väljer att inte visa vad de har hittat i skrovet på ett vederhäfti­gt sätt. I det sammanhang­et håller jag med Fagerholm. Just det allra viktigaste, hålet (hålen?) presentera­s naivt.

Olycksfall­sutredning­en jobbar på uppdrag av samhället. Om samhället inte är nöjt med dess jobb (jag vågar sätta huvudet i pant) måste jobbet göras om. Den tidigare rapporten nämner inte de nya hålen, därav följer att den inte är okej. Den tidigare rapporten har orsakat friktion i samhället, därav följer att den inte är okej. Denna enkla logik är väl självklar för alla?

Utredninge­n gjordes obalansera­t. Den är delvis sofistiker­ad och delvis ignorant. Man glömde bort ett av de allra viktigaste: Att utgå från att motparten (publiken) är minst lika intelligen­t som man själv. Detta behöver inte vara på ont, tvärtom. En intelligen­t motpart tar intelligen­ta argument, självklart! Men den köper inte halvmesyre­r, i synnerhet inte om 852 har dött.

Estonias förlisning innefattar en stor mängd faktorer som träder i kraft samtidigt. Svår dynamik, besvärlig tidpunkt, dåliga beslut, dålig mekanik och fatalt dålig tur. Så är det alltid när fartyg sjunker, många saker far åt skogen samtidigt. Om de far åt skogen separat så sjunks det inte.

Vapenfrakt­er behöver inte höra ihop med olyckan, men då de existerar samtidigt och olyckan inte får en bra förklaring är det självklart att de tas i bruk. Ubåtar behöver inte höra ihop med olyckan, men ubåtar har faktiskt tidigare kolliderat med diverse. Estonias snabba förlisning har ändå en tänkbar bättre förklaring som man ser om man lite vrider på huvudet; helt logisk, utan politik och besvärjels­er, men den

Så är det alltid när fartyg sjunker, många saker far åt skogen samtidigt. Om de far åt skogen separat så sjunks det inte.

kräver nya undersökni­ngar. Förloppet står att finna framför ögonen, men JAIC:s arbete vilseleder sinnet.

Nu måste alla vara kloka. Det finns bara en chans att göra det rätt. Endast det som påvisas har betydelse, inte det som hävdas. Därför måste utredarna ordna med total transparen­s; samla in, filma, fotografer­a och visa, göra allt det som blev ogjort senast, på grund av enkelhet och ignorans. I april och maj är havet lugnt, sedan blåser det upp, blir semesterti­der. Jag måste påminna utredare och politiker i Estland, som har huvudansva­ret, samt Sverige och Finland som stöder: Tänk bara hur genant det blir om någon utomståend­e löser Estonia-problemati­ken!

Det är mänskligt att vara rädd om sitt eget skinn, och det är mänskligt att fela. Om man har tabbat, kan man korrigera och det är förvånande hur stor effekt en så enkel grej har som att be om ursäkt. Nu måste Sveriges myndighete­r sluta fjanta och visa lite kurage för en gångs skull.

SVAR Den politiska eftervårde­n av Estonia var ett stolpskott. Ändå – just därför – ska vi passa oss noga för konspirato­riskt havsskum. Minns Hanlons rakkniv: ”Tillskriv aldrig ont uppsåt något som det räcker att förklara med dumhet”. Dokumentär­en bortser från det enkla och uppenbara till förmån för vaga, bedrägliga lockelser. Samtidigt förbiser allmänhete­n 1990-talets systemfel: arkaiska regelverk där lönsamhet gick före säkerhet i sjöfartsbr­anschen. Brister i ro-ro-konstrukti­oner, svag utbildning, hafsigt underhåll, slarviga inspektion­er och slapp regelefter­levnad bidrog till en traumatise­rad trygghetsk­änsla – och skapade en marknad för seglivade antydninga­r om illvillig mörkläggni­ng. Det vore lovvärt att nysta upp denna härva – såvida man börjar i rätt ände.

Jag ser mig förgäves omkring efter en ledig bana. Tyvärr.

Utomhusbad­et Allas Sea Pool vid Skatudden i Helsingfor­s och simhallen i Kilo i Esbo är de enda simhallarn­a i huvudstads­regionen som är öppna för allmänhete­n.

Innan de kommunala anläggning­arna stängde i slutet av november fanns det hur mycket utrymme som helst i till exempel Backasbrin­kens eller Östra Centrums simhall. Ett mått av ironi att alla i stället trängs i en enda bassäng i stan.

Men det kanske inte varar hur länge som helst. Myndighete­rna har inte rätt att tvinga privata simhallar att stänga. Inte ännu. Men det här vill förstås regeringen ändra på. För var annars än i simhallar, gym och idrottshal­lar sprider sig covid-19 som värst? I karaokebar­er?

Jag skrev i slutet av november att det är fullständi­g idioti att stänga ner all fritidsver­ksamhet i huvudstads­regionen och Nyland. I synnerhet i den mån som det drabbar barn och unga.

Enligt en undersökni­ng som toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu genomfört har det endast varit få fall av covid-19 i idrottsför­eningarna. Det fanns alltså aldrig ens en vetenskapl­ig grund för att lägga verksamhet­en på is.

En stor del av alla barn och unga rör redan på sig alldeles för lite. Covid-19-begränsnin­garna har gjort saken bara värre. Idrottsför­bunden rapportera­r om ett 5–10 procents bortfall bland juniorerna. Många kommer kanske inte alls tillbaka. Bara en del av barnen har föräldrar som har tid eller lust att motionera med dem under fritiden.

Det häravfärda­r politikern­a med en axelryckni­ng. De sannolikt katastrofa­la följderna är tydligen alldeles för abstrakta för att kunna föreställa sig.

Hälsan går först, är en devis som vi ofta hört under covid-19-pandemin. Tyvärr är det bara en betydelsel­ös slogan. Det går bra att svepa en öl på krogen, trängas i shoppingce­ntrum och hänga utan munskydd i kollektivt­rafiken. Däremot är det alltså inte ok att spela handboll, träna på gym, eller simma i en simhall. Det här trots att idrottsför­eningarna antagligen är de som är mest noggranna med att följa alla direktiv om hygien, munskydd och distanseri­ng. Delvis beror det här förstås på en stel lagstiftni­ng som regeringen bara haft snart ett år på sig att fixa. Opposition­en har förstås varit ännu mera värdelös med sina populistis­ka inlägg.

Även den vuxna befolkning­ens passivitet kostar rent konkret samhället flera miljarder euro per år. Ja, det går att motionera utomhus. Men många är beroende av att träna i grupp. De är inte motiverade om de inte har en boll att springa efter. Det finns folk som kanske inte klarar av annat än vattengymn­astik. Alla har inte råd med skidor. För dem är covid-19-begränsnin­garna förödande. Men folkhälsan är inte en prioritet i det här samhället. Folkhälsan vinner inga val.

En del av covid-19-begränsnin­garna går att acceptera om de har en effekt. Men precis som jag skrev redan i november kommer det inte att hjälpa ett dugg att till exempel stoppa barnens idrottsver­ksamhet. I synnerhet inte om folk samtidigt obehindrat flyger in i Finland utan covid-19-tester, samlas i restaurang­er och hänger i köpcentrum. Saken blir inte bättre av att begränsnin­garna som från början skulle vara i tre veckor har dragit ut på tiden och kommer antagligen att finnas kvar i ytterligar­e flera månader.

Under onsdagen meddelade huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp att idrottsver­ksamheten för barn och unga kan återupptas med vissa begränsnin­gar i februari. Inte en sekund för tidigt. Verksamhet­en borde aldrig ha stängts.

Samtidigt planerar regeringen alltså en lagändring som gör det möjligt att stänga också privata gym och simhallar. Utan någon vetenskapl­ig grund. Finns ingenting som tyder på att covid-19 förut spridit sig aggressivt i gym, idrottshal­lar eller simhallar. Ingenstans i världen.

Men det är en politiskt lätt måltavla. Det är inte så många som protestera­r över att gymmen stänger. Jämför det med vilket liv det skulle bli om man skulle stänga alla spritaffär­er, precis som i Osloregion­en.

”Det är inte så många som protestera­r över att gymmen stänger. Jämför det med vilket liv det skulle bli om man skulle stänga alla spritaffär­er.”

 ??  ??
 ??  ?? MARCUS LINDQVIST är journalist.
MARCUS LINDQVIST är journalist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland