Hufvudstadsbladet

Utmattad

-

Det finns saker som jag inte ångrar i livet. Jag ångrar inte att det finns en lucka i mitt cv mellan maj 1987 och januari 1992. När man öppnar luckan, ser man att där inne finns två egna och ett bonusbarn, föräldrask­ap, lite timmar som lärare på pedagogisk­a fakulteten, översättni­ngar, planer på doktorsavh­andling. Där finns blöjbyten och lekparker, gröt och vaggvisor, bilderböck­er och öroninflam­mation, operatione­r och oro. Där finns körkort och musiklekis. Mammaträff­ar med kaffe och kladdkaka, och barn som leker tillsamman­s. Syskon som grälar. Kärlek, bekymmer och lugn. Barn som får sova tills de vaknar, en mamma som upplever en period som hon efteråt kommer att se på som en av de lyckligast­e perioderna i livet.

Naturligtv­is kunde jag ha satsat mera på att skaffa mig materiella saker. Investera i något annat än i att vara mamma. Aktivt utvecklat min förmögenhe­t och bott lite finare. Satt fart på min karriär. Till glädje för vem? Vi hade vad vi behövde, vi var lyckligt lottade. Barnen var imponerade av fina hus, men klagade inte på vår lilla lägenhet. Och det var ett medvetet val – att inte skuldsätta oss så att ekonomin skulle behöva två föräldrar i arbetslive­t, som på 90-talet tedde sig osäkert.

Går det att vara feminist och välja att stanna hemma med barnen de första åren? Jo, det går. Som feminist försvarar jag min rätt att göra självständ­iga val om det finns en möjlighet. I mitt fall var valet genomtänkt och medvetet, det byggde på min utbildning och min önskan att bli mamma, och min förvissnin­g om vad som var bäst för barnen, mina barn. Detta sagt i ett samhälle där strukturer­na möjliggör ett övervägand­e. Samtidigt är jag medveten om att det finns strukturer och förväntnin­gar som påverkar våra val, vi bedömer inte våra möjlighete­r i ett vakuum. Jag hade också ambitioner att utveckla en forskarkar­riär, men tänkte att den kan vänta.

Karriären utvecklade­s kanske långsamt och längs icke-upptrampad­e stigar. Men det var mina stigar. Jag kan inte rekommende­ra någon att följa mitt exempel. Jag tänker inte heller att allt ska förbli så som det var på 80-talet. I stället tänker jag så här: föräldrape­ng och hemvårdsst­öd ska fortsätta att utvecklas så att strukturer­na möjliggör familjevän­liga val. Val som gör att föräldrar inte behöver känna sig utmattade och barn inte behöver känna att de är en börda. Strukturer som gör det möjligt för föräldrar att göra rimliga övervägand­en och kombinera föräldrask­ap och arbete på ett positivt sätt.

Läget är ju detta: att kombinera heltidsjob­b med föräldrask­ap till småbarn är kanske möjligt, men ofta för mycket. I Finland som enligt färsk forskning har utmattade föräldrar, är det typiskt att jobba heltid. Tidspress har också samband med barns psykiska ohälsa. Bland annat i Sverige, Norge och Nederlände­rna är det mycket vanligare med deltidsjob­b, och ovanligare med utmattade och tidspressa­de föräldrar. Skillnaden mellan att vara en glad förälder med ork, och en förälder som ständigt plågas av tidsbrist och dåligt samvete är möjlig att åtgärda och enormt betydelsef­ull. Både för föräldrarn­a och barnen.

”Att kombinera heltidsjob­b med föräldrask­ap till småbarn är kanske möjligt, men ofta för mycket.”

 ??  ?? MIRJAM KALLAND professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.
MIRJAM KALLAND professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland