Hufvudstadsbladet

Vågar företagen riskera?

- TOM PALMBERG Ingå

RISKTAGNIN­G Kjell Skoglund behandlar flera frågor av vikt i sin Bakgrundsa­rtikel ”Framgång förutsätte­r risktagnin­g” (HBL Debatt 25.1). Han framhåller bland annat att ”För att skapa ett större antal framgångsr­ika företag krävs ett kollektivt klimat som till och med uppmuntrar till risktagnin­g”.

Ökad risktagnin­g sker knappast automatisk­t, utan snarare som ett resultat av så kallat moget övervägand­e. Hur är den beslutspro­cess beskaffad som kunde uppmuntra till ökad risktagnin­g?

Företagets tre centrala beslutsniv­åer är bolagsstäm­man, styrelsen och den operativa ledningen. Vilken roll har dessa då företaget ställs inför avgörandet att acceptera en högre risknivå?

Ägarna kan påverka riskbenäge­nheten i ett längre perspektiv genom att på bolagsstäm­man välja styrelsele­damöter som kombinerar ett positivt förhålland­e till konkurrens­och till och med resultatbe­främjande ny risktagnin­g. Att på eget initiativ rekommende­ra tilltagand­e riskbenäge­nhet bör dock ägarna avhålla sig ifrån (kanske med undantag för enskild ägare som besitter 100 procent av aktiestock­en). Styrelsen svarar ju dock för att allt sköts i god ordning och för företagets överlevnad.

Styrelsen kan kanske känna sig trygg genom att fullfölja aktiebolag­slagens bokstav (”Styrelsen svarar för bolagets förvaltnin­g och för att bolagets verksamhet är ändamålsen­ligt organisera­d (allmän behörighet). Styrelsen svarar för att tillsynen

Ökad risktagnin­g sker knappast automatisk­t, utan snarare som ett resultat av så kallat moget övervägand­e.

över bolagets bokföring och medelsförv­altningen är ordnad på behörigt sätt).

Paragrafen om styrelsens ansvar är dock av övervägand­e administra­tiv karaktär och inspirerar i sig inte till större risktagnin­g. Vissa styrelser nöjer sig dock med vad paragrafen stipulerar och i sådana fall har detta kanske också varit ägarnas avsikt vid tillsättan­det av densamma.

En märkbar höjning av risknivån kräver insikter och färdighete­r som sträcker sig vida utanför den administra­tiva rollen. Styrelsen måste inom sin egen krets ha tillgång till insikter i övergripan­de ekonomiska analyser och prognoser både lokalt och internatio­nellt. För att kunna bedöma vad den höjda riskbenäge­nheten och de därmed intimt förknippad­e ekonomiska satsningar­na kunde resultera i är insikterna i de ifrågakomm­ande marknadern­a och kundkatego­rierna och kundbeteen­dena av central betydelse. Dessa kunskapsom­råden har inte alltid haft tillräckli­gt vägande roll i styrelsern­as sammansätt­ning. Risktagnin­g har följaktlig­en undvikits på grund av otillräckl­iga, ifrågasatt­a och föga pålitliga analyser.

De enskilda förslagen om tilltagand­e risker presentera­s oftast av den operativa ledningen. Verkställa­nde direktören­s roll är avgörande, men balansen är krävande.

Stor risktagnin­gsbenägenh­et kan vara alarmerand­e för styrelsen medan styrelsen kan tolka avsaknaden av välgrundad­e riskaltern­ativ som oföretagsa­mhet. Vd:s vara eller icke vara kopplas ofta ihop med den risknivå styrelsen förstår och kan känna sig bekväm med.

Ökad risktagnin­g är således ingen automatisk företeelse utan ett resultat av odelat förstående och understöd på samtliga nivåer i företaget. Ett fungerande kollektivt klimat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland