Hufvudstadsbladet

Barcelona är en institutio­n som skakar i grunderna

Misslyckad­e värvningar, för långa kontrakt och alldeles för höga löner. Sen kom coronan och slog till med full kraft mot ett FC Barcelona som redan låg i repen. Och i värsta fall kan det sluta riktigt illa för den katalanska jätten som dras med skulder i

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

1. Skulder

Barcelonas totala skulder uppgår till knappt 1,2 miljarder euro. De övriga grenarna, däribland basket, finns med i kalkylen. En ofantlig summa och ännu värre blir det då över 700 miljoner euro är kortfristi­ga lån. Knappt 300 miljoner euro ska betalas tillbaka på sommaren.

Det brinner med andra ord i knutarna. Goldman Sachs et consortes brukar kunna driva in sina skulder.

2. Varför har det gått så illa?

Coronan har stått samhället och idrotten dyrt i Spanien. FC Barcelona klarade sig inte heller undan garrotten. Laget tappade 520 miljoner euro i intäkter då coronan tömde arenorna, stängde butiker och mer eller mindre gjort helt slut på allt vad fotbollstu­rism heter i Barcelona.

Men coronan är bara en delorsak till kaoset som nu får hela den mäktiga institutio­nen vid namn FC Barcelona att gunga. Åratal av dåliga beslut, slarv med ekonomin och en allt dyrare spelartrup­p håller på att hinna ikapp allt och alla.

Barcelona har gjort en rad med dåliga, rentav usla affärer under senare år.

Philippe Coutinho, Ousmane Dembele och Antoine Griezmann har kostat klubben ofattbara 395 miljoner euro.

Trion har mäktat med inalles 258 matcher och gjort 72 mål.

Dembele hade rykte om sig att vara svår redan före han kom till Barca, Coutinho hade maxat och överpreste­rat i i Liverpool medan Griezmann fick helt fel roll i Barcelona. Tre ypperliga exempel på att det inte funnits någon röd tråd i spelarköpe­n. Frenkie de Jong är det enda godkända storköpet under senare år.

Barcelona är alltjämt skyldiga Liverpool 40 miljoner euro för Coutinho och Ajax 48 miljoner euro för de Jong. De pengarna ska betalas senast i sommar.

Liverpool lyckades sälja Coutinho för 145 miljoner euro till Barcelona. Århundrade­ts blåsning? Inte långt ifrån.

Då 74 procent av intäkterna går till spelarlöne­r förstår alla och envar att det är svårt att driva något som ens kan liknas vid en seriös affärsverk­samhet.

Ett dyrt projekt där man ska förnya hela omgivninge­n runt hemmastadi­on Camp Nou är visserlige­n lagt på is men också det projektet har redan slukat pengar och är en stressfakt­or i en redan stressad klubb.

3. La Masia

Barcelonas mytomspunn­a juniorakad­emi, La Masia, har ett anseende som få inom fotbollen men under senare år har också den hostat betänkligt. En akademi som under årtionden tagit fram en oerhörd mängd storspelar­e har fått grus i maskinerie­t. I dagens läge och under rådande ekonomiska omständigh­eter är klubben i skriande behov av egna talanger.

4. Inre schismer

Den allmänt avskydde ordförande­n

Jose Maria Bartomeu lämnade posten i höstas och kan gå till historien som den sämsta någonsin. Han lämnade efter sig en klubb med ekonomin körd i botten, en klubb utan en enhetlig linje och en klubb med flera inre schismer än det finns ölsjapp på Ramblan. Bartomeu är naturligtv­is inte den enda att beskylla. Många andra borde se sig i spegeln.

En ny ordförande skulle ursprungli­gen väljas i januari men coronan flyttar på den processen till mars.

5. Leo Messi

Argentinar­en har åtnjutit en närmast gudomlig ställning i klubben under de senaste tio åren och hans makt har vuxit år för år. Kanske att den blivit lite för stor för Messis ord har i många fall varit lag.

6. Hur ser framtiden ut?

Ingenting tyder på någon snabb lösning på pandemin, i synnerhet inte som vaccinatio­nen går trögt och det finns vissa farhågor om att exempelvis Astra Zenecas vaccin inte är så effektivt som man hoppats på. På sommaren lämnar Lionel Messi och med honom försvinner den största ikon klubben någonsin förfogat över. Samtidigt blir Barcelona av med argentinar­ens veckolön som ligger på cirka 700 000 euro i veckan.

Messi blir inte den enda att lämna då Barcelona måste få ner sina lönekostna­der rejält. Barcelona sitter på många, långa dyra kontrakt.

Den alltmer skadebenäg­ne och allt långsammar­e Gerard Pique fick förlängt kontrakt till 2024. 33-åringen tjänar 250 000 euro i veckan.

Jordi Alba, 31, har också gällande kontrakt till 2024 med en veckopeng på 180 000 euro i veckan. 32-årige Sergio Busquets har två år kvar på sitt kontrakt och sitter på 300 000 euro i veckan. Superflopp­arna Coutinho och Dembele har två, respektive ett och halvt år kvar på sina kontrakt och duon belastar Barcelona med en sammanlagd veckolön på över 400 000 euro.

Miralem Pjanic anlände i somras och fick en monsterlön på 250 000 euro i veckan och har inte uträttat någonting alls. Kroniskt skadade Samuel Umtiti har två och ett halvt år kvar på kontraktet och en veckolön som Pjanic.

Under rådande omständigh­eter lär Barcelona lyssna på alla bud som kommer in via telefax, e-post, telefon, röksignale­r eller brevduvor under de sista dagarna av transferfö­nstret i januari och i synnerhet på sommaren kan rätt mycket hända på Camp Nou.

Definitivt köparens marknad på sommaren för Barcelona kan vara tvunget att rea bort en del dyra spelare för att få någon sorts fason på den hårt ansträngda ekonomin.

 ?? FOTO: MARCO BERTORELLO/ LEHTIKUVA ?? Ousmane Dembele hör till kategorin dyra floppvärvn­ingar.
FOTO: MARCO BERTORELLO/ LEHTIKUVA Ousmane Dembele hör till kategorin dyra floppvärvn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland