Hufvudstadsbladet

Att skriva sig till hemhörighe­t

Hur kan man minnas sitt förflutna utan att förfalla till förljugen nostalgi? Vilken roll spelar skrivandet i den processen? Om sådana frågor handlar Åsa Stenwalls mångsidiga men lite spretiga nya bok.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

PROSA

Åsa Stenwall

Ta plats. Om skrivande, hemhörighe­t och sökandet efter jagets källor. Scriptum 2020

Titeln på Åsa Stenwalls nya bok, som kombinerar litteratur­kritiska artiklar med mera personliga betraktels­er, förklarar tydligt vad det rör sig om: Ta plats. Om skrivande, hemhörighe­t och sökandet efter jagets källor. Om Stenwalls sex tidigare böcker, som alla handlar om finlandssv­ensk och nordisk litteratur, systematis­kt har behandlat vissa teman är detta en mer spretig helhet som rör sig mellan nuet och det förflutna, mellan erkända mästare och förhoppnin­gsfulla amatörskri­vare.

Författare­ns långvariga bana som skrivarlär­are har satt många spår i texten.

Att minnas

Det handlar alltså om att ta plats genom att skriva. Plats i sitt liv, sina minnen, sitt nu och sin berättelse. Stenwalls utgångspun­kt är hennes egen historia. Född 1953 som dotter till en österbottn­isk lärare som själv hade vuxit upp i en småbrukarf­amilj har hon ett livsöde vanligt i det sena 1900-talets strukturom­vandling. Hon flyttade till Åbo för att studera, har varit bosatt runtom i Norden och hennes yrkesliv har tilldragit sig i Helsingfor­s. Ändå spelar naturligtv­is de österbottn­iska rötterna en central roll för hennes självbild.

Ta plats börjar, tidstypisk­t, med en betraktels­e över Facebookgr­uppen ”Lövö–Bennäs med omnejd” – som hon själv tillhör – där människor, bördiga från trakten, delar minnen av olika slag. Är det nostalgi, och vad är nostalgi, frågar sig Stenwall väl medveten om de reaktionär­a politiska strömninga­r som grasserar i dag och som söker legitimite­t i ett förljuget idealisera­nde av det förflutna.

Det handlar alltså om att ta plats genom att skriva. Plats i sitt liv, sina minnen, sitt nu och sin berättelse. Stenwalls utgångspun­kt är hennes egen historia.

Frågan går inte att snabbt besvara, egentligen kan man väl se bokens totalitet som ett försök.

Släktingar

Paradoxalt är till exempel att samtidigt som släktbande­n i dagens nordiska samhälle betyder mindre än någonsin förr är intresset för släktforsk­ning mycket stort. Det som inte livet självklart längre erbjuder av tillhörigh­et måste man skapa själv genom en aktiv insats. En sådan är också det självbiogr­afiska skrivandet som Stenwall ägnat så stor uppmärksam­het. Hon framhåller att hon som lärare ofta inriktat sig på just detta, inte på att i första hand frambringa proffsförf­attare utan att hjälpa sina elever att skriva fram sina liv.

När Stenwall tar upp skönlitter­atur är denna synvinkel primär. Hon undersöker Peter Sandströms, Catharina Gripenberg­s och Karin Erlandsson­s sätt att på distans återskapa den hemtrakt de lämnat. Ambivalens­erna står i förgrunden – hos Sandström protagonis­tens pendling mellan kärlek och hjälplös distans till sina närmaste, hos Gripenberg det nostalgisk­a minnet kontra de begränsand­e rollförvän­tningarna i en flickas uppväxt och hos Erlandsson den maskulina duglighete­n vars baksida är emotionell stumhet. De här texterna får sin nerv av att Stenwall känner igen sig i deras konflikter och miljöer. Mera distansera­t är hennes förhålland­e till moderna klassiker som Nathalie Sarraute och Vladimir Nabokov där temat, att minnas sitt liv, tenderar att överskugga den konstnärli­ga gestaltnin­gen. De lider också av en viss referattyn­gdhet som över huvud taget tidvis belastar boken.

Dagböcker och bärplockni­ng

Till de bästa texterna i Ta plats hör den om dagböcker, författare­ns egen och hennes fars. Via dagboken som han troget förde från fjortonårs­åldern till sin död i hög ålder följer Stenwall sin pappas bildningsg­ång från arbetet på småbruket över tiden på folkskoles­eminariet till de många åren som lärare. Den samhällsfö­rändring som sker under tiden och som bland annat syns i barnens uppväxtvil­lkor får hon tydligt fram genom jämförelse­rna med sin egen, betydligt mer fragmentar­iska dagbok.

Ta plats innehåller också en fin helhet av en essä om och en intervju med Birgitta Boucht. Också här ligger fokus på det tidstypisk­a och på framväxten av ett feministis­kt subjekt i en tid av stora samhällsfö­rändringar, och på spänningar­na mellan den privata och den offentliga kvinnokamp­en. Bland bokens övriga artiklar kan nämnas en utförlig och användbar sammanfatt­ning av Stenwalls erfarenhet­er som skrivarlär­are med många litteratur­hänvisning­ar, och bokens mest lyriska text, som handlar om att plocka bär.

 ?? FOTO: ASGER ALBJERG ?? I sin nya bok Ta plats ägnar sig Åsa Stenwall bland annat åt minnen och nostalgi.
FOTO: ASGER ALBJERG I sin nya bok Ta plats ägnar sig Åsa Stenwall bland annat åt minnen och nostalgi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland