Hufvudstadsbladet

Forsknings­satsning ska lösa Nordens utmaningar

-

Fem stiftelser och föreningar i Sverige och Finland lanserar ”Framtida utmaningar i Norden – människan, kulturen och samhället”, ett gemensamt forsknings­program för samhällsve­tare och humanister. Målet är att forskninge­n ska bidra till en ökad förståelse för världen vi lever i och lösa samhällsut­maningar i Norden. Sådana utmaningar är politisk polariseri­ng med hot och fysiska attacker, pandemin, klimatkris­en och den globala urbaniseri­ngstrenden.

Programmet är en sjuårig satsning på humanistis­k och samhällsve­tenskaplig forskning inom områden som innebär sociala och kulturella utmaningar i Norden. Det kan handla om migration, polariseri­ng mellan stad och landsbygd, klimatförä­ndring, ekonomisk och teknologis­k utveckling och nya sätt att kommunicer­a.

Forsknings­programmet är ett samarbete mellan de finländska stiftelser­na och föreningar­na Svenska litteratur­sällskapet i Finland, Svenska kulturfond­en, Suomen kulttuurir­ahasto och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, och den svenska stiftelsen Riksbanken­s jubileumsf­ond.

Programmet kommer att finansiera fem till tio forsknings­projekt fram till 2026. Forskarna uppmuntras att samarbeta över nations- och discipling­ränser och det går att ansöka om upp till en miljon euro för ett projekt. Beslut om vilka forsknings­projekt som väljs till programmet fattas i slutet av året. Projekten kan starta 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland